sözüm ona ümmetçi puşt diyebilecek kadar da bir dalyapraktır kendisi. hadisin daha ne olduğunu da bilmez. içerisinde hz.muhammed'e ait hiçbir söz içermeyen şeyi hadis diye algılayacak kadar zeka fakiridir.
ben bu adamla neyi tartışacağım ki mına koyim. defol git önce hadis nedir onu öğren mk.
Hadis, dinî bilim olarak, bu çerçeve içinde, Muhammed'in sözleri ile davranışlarını, eylemlerini aktaran bilgileri derleyen, bu bilgileri yazılı bir biçimde düzenleyip sınıflandırarak inceleme çabasına karşılık gelir.yani neymiş sadece söz değil muhammedin davranışlarını anlatan kişilerin ağzından yazılan şeyler de hadismiş.
öğrenecektir inşallah efendim, inanç tembellik meselesi değildir. inanç omuzlarda taşınan bir yük veya sizin hayatınızı kısıtlamayı amaçlayan afyon da değildir. doğru yaşamı sizlere sunmaya çalışan, sırf yaratıcı istediği için değil sizin de yararınıza olacak bir yaşam sürmeniz için vardır. birinin bir dine inanması için veya bir ateiste laf edebilmesi için o dini sapına kadar araştırıp sonra bok atması gerekir. bu arkadaşlar nasıl bir dinin inancını taşırlar şüphe konusudur.*
işine gelen hadisi kabul eden, işine gelmeyeni kabul etmeyen şakirtten daha evladır. misal bu şakirt kardeşlerimiz ilim çinde de olsa alınız hadisini ballandıra ballandıra bulundukları her yerde anlatmakla orgazm olurlar. fakat allah ın ahirette baldırını göstermesi ya da dünyanın yaşının yedi bin yıl olduğunu söyleyen hadislere yok öyle şey derler. canım benim yha.
hadis dediğin şeyin kanıtı nedir ki zaten? birileri demiş ki "şu hadis güvenilir" "şu hadis değil" sende buna kıyasla almışsın adamın örneğine çamur atmışsın kardeşim hiç yakışıyor mu? derler adama.
her mezhep hendi sahi hadislerini çıkarmıştır piyasaya allah aşkına kaç tane sahi hadis var? peygamber efendimizin zamanında söylediği öğütler toplasanız 500 adet hadistir ancak arap emperyalisti güçler bunu 6000 den fazla sayıya ulaştırarak rekor kırmıştır.
hadisin ne olduğunu bilmeyen inananla aynı konumdadır. acaba biz müslümanlardan kaçı sahih hadis ile rivayet olan hadislerin ayrımına varabiliyor?
ya da bir hadisin sahih olması için gerekli şartları, bunun sosyal bilimlerdeki karşılığından haberimiz var mıdır?
ya da nekkad denen bir söz öbeği duyduk mu hayatımızda? din sosyolojisi ya da dinler tarihi hakkında çalışanlar bilecektir ki hadis ilminin profesörlüğü yoktur. biçimsel anlamda evet, devlet birilerine hadisçi diyor ve ona kürsü başkanlığı veriyor.
ancak hadis almak için aylarca yol kateden bir ebu hanife ya da ebu davud gibi çok güvenilir hadisçilerin, buldukları hadisleri eserlerine alırken hangi eleme metotlarına tabi tuttuğundan bilgimiz var mıdır?
hadis engin bir denizdir. ancak efendimiz (s.a.v.)'nin ağzından çıkan her kelam, hadis niteliği taşımaz. hadis daha çok sosyolojik konular içerir ya da o dönemde yaşanan vakıalar sonucunda peygamber efendimiz'in hakemlik etmesiyle ortaya attığı çözüm yollarıdır.
bilmek istememe özgürlüğünü kullanmaktadır. allah herkesi hadis bilmeye istekli yaratmamıştır ki zaten. bu dünya, ateistler de var olduğu için vardır. yoksa bütün insanlar cennette olurdu.
olayı tahrik sanıp sözüm ona namaz kılmayıp hadis kısmında müslümanlığı savunan münafıklardan daha iyidir.burda savunurlar ama olay fiziki eyleme gelince namaz niyaz yok akıllarınca kendilerini değil tanrıyı kandıran inanç sahiplerinden daha dürüstlerdir ateist arkadaşlar.