hadi bara

entry3 galeri0
    3.
  1. saka gibi bi isme sahip heykeltrastir. igrenc esprilere malzeme olmasi kacinilmazdir.

    +hadi bara gidelim!
    -nereye gidelim abi?
    +bara dedik ya leyn hadee ahahaha!
    1 ...
  2. 2.
  3. 1906 yılında Tahran'da doğdu. 1971 yılında istanbul'da öldü.

    Babası Afganistan'lı, annesi Türkiye Büyükelçiliği'nde çalışan bir memurun kızıydı. Ailesi, Hadi (Bara) 3-4 yaşlarındayken Türkiye'ye göç etti. Hadi Bara, ilkokuldan sonra bir süre Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi'nde okudu. 1923'te Sanayii Nefise Mektebi Alisi'ne girdiyse de, buradan da ayrıldı. Bir süre memurluk yaptı. 1925'te burs kazanarak Paris'e gitti. Julian Akademisi'nde Bouchard'ın öğrencisi oldu. Despiau'dan özel dersler aldı.

    1930'da yurda dönünce, Akademi'de muallim muavini ve kitaplık memuru oldu. Öğretim üyeleriyle anlaşmazlık içinde olan bazı arkadaşlarıyla birlikte, Akademi'den uzaklaştırıldı (1932), 1933 başlarında ise modlaj öğretmenliğine getirildi. 1949 yılında Paris'e gitti ve rahatsızlanınca bir süre burada kaldı. Non-figüratif sanat anlayışından etkilendi. Yurda dönüşünde, Belling'in yönetiminde olan heykel atölyeleri ikiye ayrılınca bir bölümün yöneticiliğine getirildi. (Zühtü Müridoğlu ile) (1950). Hastalığı nedeniyle emekli oluncaya kadar öğretim üyeliğini sürdürdü.

    Başlıca eserleri şunlardır: Havva, Bedia'nın Başı, Çıplak, Mareşal Fevzi Çakmak'ın Büstü, Tevfik Fikret Büstü, Ahmet Rasim Büstü, Atatürk Büstü, Atatürk Başı, Erkek Torsu, Demir Heykel, Adana Anıtı, Barbaros Anıtı (Z. Müridoğlu ile), Zonguldak, Atlı Atatürk ve Atlı inönü anıtları (Z. Müridoğlu ile).

    kaynak: http://www.turkish-media..../index.php?showtopic=8168
    1 ...
  4. 1.
  5. 1906-1971 yılları arasında yaşamış türk heykelci. en bilinen eseri, zühtü müritoğlu ile birlikte yaptığı, beşiktaş taki Barbaros anıtı dır (1942).
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük