Engin Günaydın'ın Avrupa Yakası dizisindeki Burhan Altintop tiplemesinde sık sık kullandığı hitap şeklidir. Bu yol ile yeniden ülkenin bir çok yerinde hayat bulmuş kullanılmaya başlanmıştır.
Eskişehir'de bilhasla küçük çocukların ağzında duyulduğunda, benim gibi briyseniz, o söyleniş ciddiyedini duyduğunuz an yarılacağınız. " ne dedin hocam sen, bir daha söyle!" diye çocuğa yanışıp çakdırmadan, o tatlılığın elinde olduğunuzu hisettirmeme çabalarıyla söyletmeye çalışacağınız, eskişehire has olduğunu tahmin ettiğim hitap şekli.
68 kuşağı tarafından kullanılan anlam dolu bir hitap şekli vardı. hocam derlerdi karşılarındakine. simitçiye, taksi söförüne, ya da öğretmene böyle seslenirlerdi. çünkü 68'liler herkeseten birşeyler öğrenilebileceğine inanmış mütevazı insanlardı. bir üniversite öğrencisi simit satan çocuktan hayat dersi almayı bilirdi.
hacım ne peki? herkese niye hacım dersiniz ki? herkes mi hacca gitti? kutsal toprakları herkes gördü de benim mi haberim yok?
hacım ne bence biliyor musunuz? hocam kelimesine sözüm ona alternatif bir kelime. 68 kuşağından sonra gençlik hiç bir şey yapmadı demesineler diye 40 yıllık hocamı hacım yaptınız. hacım kelimesinin kullanış amacı budur anlamı olmasa da...
çok enteresan bu hacımın kullanılışı bunun son sürümü olan birbirlerine imam diyenler de var bizzat gözlerimin yuvasından çıkışına, kulaklarımın çınlayışına,ağzımın köpürmesine sebep olmuştur.
(bkz: i love mübalağa)
aa-aah nerden hacın oluyorum ben senin edepsiz
birinin eskişehir'li olduğunu anlamanın en kolay yolu. en alakasız tipten bile hacım lafını duyabilirsiniz. bu ne kadar yaygın kullanıldığına işarettir,candır.
Genelde eskişehir halkının kullandığı sıfat. Ben de eskişehirliyim. konya'da okuyorum. Burda Birine hacım dediğimde 'sen de mi yobaz oldun' diyorlar. iki gündür izmir'deyim. Az önce bi esnafa selam aleykum hacım dedim. Nerden bildin diyo adjljdsgklds.