haciz yapan memurun yetkisi

entry4 galeri0
    1.
  1. icra müdürü haczi kendisi yapabileceği gibi yardımcısına ya da katibine de yaptırabilir.

    borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması da mümkün olmazsa haciz borçlunun gıyabında yapılır.

    alacaklı veya vekili talep ettiği takdirde borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmaya ve sair eşyayı göstermeye zorunludur. gerekirse bu yerler zorla açtırılır.

    haczi yapan memur borçlunun üzerindeki para, kıymetli evrak, altın veya gümüş veya diğer kıymetli şeyleri sakladığını anlar ve borçlu bunları vermekten kaçınırsa, borçlunun şahsına karşı kuvvet kullanabilir (kolluk kuvvetleri, polis veya jandarma vasıtasıyla)
    1 ...
  2. 2.
  3. şu husus önemlidir;

    * icra müdürü, hacizde mübaşiri katip olarak görevlendiremez ve hacze yollayamaz. kadrosunda mübaşir bulunan icra dairesinde en az bir de katip mevcut olacağı da açıktır.
    daire dışındaki bir işlem için belirtilen katibin götürülmesi; bulunmadığı takdirde yerel adalet komisyonu'nun tensip ve tespit edeceği katibi birlikte götürülmesi gerekir.
    0 ...
  4. 3.
  5. zor kullanma hususunda bütün zabıta memurları icra müdürünün yazılı başvurusu ve talimatı üzerine kendisine yardım etmek ve emirlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
    köylerde haczi yapan memurun emirlerini muhtarlar da yerine getirmeye mecburdurlar. fakat muhtar gerektiğinde zor kullanma görevini bizzat kendisi değil, jandarma tarafından yerine getirilmesini sağlar.
    0 ...
  6. 4.
© 2025 uludağ sözlük