hacettepe otomotiv

entry3 galeri1
    1.
  1. okumakta olduğum güzide bölüm.2 sene hazırlık mecburi olup almanca ve ingilizce olmak üzere ikiye ayrılır.toplam 6 senedir kimine göre bu hala şaka. sevmeyenin yapamayacağı ağır dersleri vardır. bölüm öğrencileri çok bilmiştir tıpkı ben. mezun olunca hepsi kendini porsche müdürü olarak düşünür ancak bu o 47 kişiden birine bile nasip olmayacaktır ha bi buluş buldun geliştirdin vs. eyvallah ama yok öyle dünya. başarılı yabancı dili iyi kullanan girişken bir mezun çok iyi yerlere gelebilir ama ilk önce adam olmalı.böyle hoş bir bölüm.efsanelere inanmayın mesela bunlar işsiz , 2 senelik okul ,la bunlar ilerde parayı yicekler, 10 milyarla işe başlıyorlar , şimdi bunlar araba mı yapacak , tamircimisiniz la bebeler gibi...
    1 ...
  2. 2.
  3. geçen sene 430 puanlarla 19.000lerle almış bölümdür.otomotiv mühendisliğinin en fazla puanla alan bölümüdür.ne hikmetse kime sorsam kötülüyorlar.buraya gitmek istiyorum ama iş imkanı az diyorlar.tam tersi olması gerekmez mi 2 yabancı dil ve az olan bölümlerin en iyisi...
    0 ...
  4. 3.
  5. kim demiş iş imkanı az diye? işte bütün özellikleri ile bölümüm.



    1. Mercedes ile anlaşma devam ediyor mu?

    Mercedes ile anlaşma devam etmektedir.

    Bu ortaklık bölümümüzün açılması için şirketin hibe para ve de eğitim araçları vermesi ile başlamıştır. bu kapsamda;
    -Öğrencilerin hepsi Aksaray fabrikasında staj yapacak,
    -Son senelerinde derslerini ayarlayabildiklerinde yarı zamanlı çalışacaklar,
    -Öğrencilere yabancı dil eğitiminde kolaylık sağlanacak
    -Staj esnasında diğer üniversite öğrencilerinden ayrıcalıklı olarak Aksaray'da lojmanda kalacaklar.
    -Erasmus için Almanya'ya gidecek öğrencilere maddi destek.

    Bu ortaklık halen devam etmekte. Tek değişen kısım erasmus ve de öğrencilerin sadece Mercedes'te staj yapmak istemeyip farklı şirketlerde staj yapmak istemesinden dolayı; tüm stajlar zorunlu olarak bu şirkette yapılmıyor. Buna rağmen şirkette staj yapan öğrenciler arasında halen en çok stajyer bölümümüzden alınıyor.

    2. Mezun olanlar Makine Mühendisi olarak çalışabiliyor mu? (Makine Mühendisliği denkliğimiz var mı?)

    Evet çalışabiliyor. Diplomanızda "Makine Mühendisliği Otomotiv Programları" yazıyor. Bölüm Türkiye'nin en iyi Otomotiv Mühendisliği olmasının yanı sıra. Türkiye'nin en iyi Makine Mühendisliklerinden birisi. ASELSAN'a ODTÜ' den sonra en fazla mühendis gelen Üniversite Hacettepe Üniversitesi dir. Mezunlar Makine Sanayi de her türlü şirkette çalışabiliyorlar. (ASELSAN, ROKETSAN, TAI, TEI VS.) Son yıl birçok mezunumuz ASELSAN' da işe başladı. Yani anlayacağınız özel sektörde Makine Mühendisi olarak çalışabiliyorsunuz.

    Gelelim devlette çalışma kısmına YÖK bizim bölümümüzü "Makine Mühendisliği" olarak kabul etmiyor. Eskiden ediyordu fakat "Makine Mühendisliği" olarak kabul edilen tek "Otomotiv Mühendisliği" bizim bölüm olduğundan diğer Otomotiv Mühendislikleri YÖK ten kendilerine Makine Mühendisliği yetkisi istemişler. Halbuki diğer Otomotiv Mühendisliklerinde "Makine Mühendisliği" bölümleri de var ayrı olarak. Bizde ise Makine Mühendisliğinin dersleri bizde olduğu için ayrıca bir Makine Mühendisliği bölümü yok. Bizim fakülte Makine Mühendisliği olarak geçiyor okulda. Yök te saçma bir karar veriyor ve bizim Makine Mühendisliği hakkımızda iptal ediyor. Fakat bunun bölümdeki hiç kimse için bir önemi yok çünkü devlette işe girmek isteyen yok bölümde. Aynı şekilde mezunlardan da devlette işe giren yok. Okul yine de hakkımız olanı almak amacıyla YÖK e karşı dava açmış vaziyette. Tercih yapacak öğrenciler imza yetkisi olmadığını görünce panik yapıyorlar. Fakat böyle bir şeye kesinlikle gerek yok. Sizler buraya ileride özel şirketlerde çalışmak için geliyorsunuz devlette çalışmak için değil.

    Kısacası bizi en kral Savunma Sanayi şirketleri bile Makine Mühendisi olarak işe alıyorken Devlette Makine Mühendisi olamıyoruz. Zaten bu soruyu soran arkadaşların merak ettiği kısımda özelde Makine Mühendisi olarak çalışılıp çalışılamadığıydı umarım sizi bu konuda aydınlatmışımdır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1277440/+ Mezunlarımızın çalıştıkları yerler, sektörler ve iş bulma sürelerine buradan ulaşabilirsiniz]



    3. EVT S1'e ne oldu?

    Destek verilmediği için maalesef projeye son verilmiştir. Olayın arkasında siyasi sebepler varmış. Fakat destek gelirse hala devam edermiş. (Direk işin içindeki kişilerden öğrendim bunu) bu arada araba bizim bölümün atölyesinde duruyor şu an.

    4. Bölümün sıralaması neden sürekli düşüyor?

    Sıralama düşmesi dediğimiz şey insanların tercihlerinin azalmasıdır. Bununda en büyük sebebi internetteki karalama kampanyalarıdır. internette konuyla hiç alakası olmayan insanlar Mercedes ile anlaşması bitti yazıyorlar. Hiç alakası bile yok olayın böyle bir şeyle. Tamamen uydurmadır ama insanlar görünce inanıyor buna "hmmm yazmayım burayı diyor." bir diğer sebepte adayların bölümün Makine Mühendisliği" olduğunu bilmemelerinden kaynaklanıyor. iş alanı sadece Otomotiv ile kısıtlı sanıyorlar. Genel olarak mühendisliklerde bir düşüş var. Bunun sebebi ise kontenjan artışı. Öğrencilerin geldikleri şehirlere bakarsanız Ankara'daki diğer mühendisliklere oranla daha fazla Ankara'dan bölüme giriş yapan öğrenci olduğunu görürsünüz. Sebebi ise Ankara'daki öğrencilerin tanıtım günlerine giderek bölüm hakkında doğru bilgi almasıdır. Şehir dışındaki öğrencinin ise internetteki yanlış bilgilere inanıp buraları tercih etmemesidir. internetteki yazanlara inanmak yerine bölümde okuyan öğrencilerden mesaj atın Facebook'ta toplulukların gruplarını bulabilirsiniz. Yani anlayacağınız sıralamasının düşmesine sebep olan eğitimsel ya da bölümün eksikliği olan bir durum yok. Sadece internetteki asılsız iddaalar buna sebep olan.


    5. Yurt dışı imkanları nasıl?
    Çok geniş. Şöyle ki Erasmus kontenjanlarımız çok geniş. Erasmusla gidebildiğiniz ülkeler: Kabaca sayarsak Almanya, Fransa, ispanya, Portekiz, Litvanya şeklinde. Bölümün hem ingilizce olması hemde Almanca hazırlık bulunması sizin yurt dışınıza çıkışınızı kolaylaştırıyor.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Neyse birazda bölümden bahsedelim. Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Otomotiv Programları 2 adet hazırlığa sahiptir. 1 yıl Almanca 1 yıl ingilizce. Bölüme girişte sizi Almanca ve ingilizce muafiyet sınavlarına alıyorlar. Eğer dilleri yeterli seviyede biliyorsanız geçersiniz o dilin hazırlığını okumazsınız. (Ben ingilizceyi geçip sadece Almancayı okumuştum.). Eğer geçemezseniz de dilekçe vererek hangisi isterseniz onu önce okuyabilirsiniz. Bölümün eğitim dili %100 ingilizce sadece Türk Dili ve o tür dersler Türkçe. 2 yabancı dil olması çok büyük bir avantaj hem yurt içi hem yurt dışı çalışma açısından özellikle yurt dışı için. Savunma Sanayide çalışmak isteyen arkadaşların not ortalamalarını 3 ün üstünde tutmaları lazım. Zaten savunma sanayinin mühendis aldığı üniversiteler ODTÜ, Hacettepe, Bilkent, iTÜ, Gazi. Buralardan gelenler içinde 3 not ortalamasının üstünü alıyorlar.

    Onun dışında katılabileceğiniz bir sürü öğrenci topluluğu var. Ben Otomotivle ilgili olanlardan bahsedeyim.
    Hacettepe Racing: Her yıl düzenlenen Formula Student yarışmasına katılmaktalar. kendi F1 arabanızı üretiyorsunuz Londra'da yarışmaya katılıyorsunuz. Eskiden F1 de çalışmış Mühendisler jürilik yaptığı bir yarışma. Bizim bölümümüz ise daha önce bu yarışmada 3. lük elde etti linki burada. http://www.me.hacettepe.e...ents/Hacettepe-Racing.pdf
    Bunun dışında Otomotiv Topluluğu ve Motor sporları topluluğu var onlarda güzel topluluklar gerçekten.

    Eğer okulun ileri ki yıllarında şirketlere başvurursanız sizi kabul edip işe alabiliyorlar. Hafta sonları orada çalışıyorsunuz. Asgari ücret alıyorsunuz öğrenci iken. Öğretmenlerin geneli ODTÜ Makine Mezunu Yüksek Lisans ve Doktoralarını yurt dışında yapmış kişiler o yandan da bir sıkıntı olmuyor yani. Erasmus kontenjanları okulda en fazla olan bölüm bizim bölüm isteyip de gidemeyen çok çok nadir oluyor.

    Bölümümüzün diğer Otomotivlerden farkı ise;

    + Öncelikle hem ingilizce hem Almanca hazırlık avantajı var bunun dışında derslerde ingilizce. Yani yurt dışında çalışma şansınız daha fazla.

    + Biz Makine Mühendisi + Otomotiv Mühendisiyiz (Sadece Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Otomotiv Programları mezunları Hem Otomotiv hem Makine Mühendisi olabiliyor.) . Yani çalışma alanımız çok daha fazla sadece Türkiye de bile. Hem Savunma sanayide hem Otomotiv Sanayide çalışabiliyoruz.

    + Bizim Mercedes gibi bir devle anlaşmamız var. Bunun dışında birçok Savuna Sanayi şirketi ile iletişim içindeyiz.

    + Erasmus kontenjanlarımız daha yüksek ve anlaşmalı olduğu Üniversiteler daha kaliteli.

    + Maaş konusunda da net bir ayrım var açıkçası mezunlarımızın işe girdiği yerler gerçekten güzel yerler.

    Bölüm hakkında doğru bilgiler gördüğünüz şekilde. Bölümün bir öğrencisi olarak umarım yardımcı olabilmişimdir. Ara ara uplayacağım bu konuyu. Ama internette yazan asılsız iddaları görünce bu yazıyı şimdi yazma gereği hissettim. Sorularınız olursa sorabilirsiniz her zaman. Beytepe Kampüsü veya diğer mühendislikler hakkındaki sorularınızı da bilgim dahilinde ise cevaplarım.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük