1. Genel Anlamı: Bir olayın, durumun ya da gelişmenin duyurulması, aktarılması veya bildirimesi. Çoğunlukla medya aracılığıyla yayımlanan, toplumu bilgilendirme amacı güden metin ya da içerik.
Örnek: Televizyonda son dakika haberlerini izledim.
2. Yazılı veya Görsel Yayın: Gazete, dergi, televizyon, internet gibi medya araçlarında yayımlanan, belirli bir konuda duyuru veya açıklama yapılan metin ya da video.
Örnek: Bugün gazetede çıkan haber, tüm şehirde büyük yankı uyandırdı.
3. Bir Kişiden veya Yerden Alınan Bilgi: Genellikle birinin anlattığı, duyduğu ya da öğrendiği şey.
Örnek: Onunla ilgili pek çok kötü haber duydum.
Edebiyat: Türk edebiyatında, haber bazen bir bilgi aktarma aracı olmanın ötesinde, bir karakterin dünyasını, toplumun sorunlarını ya da insanın ruh halini yansıtan bir anlatı biçimi olabilir.
Köken: Arapçadan türetilmiştir. "Haber" kelimesi, Arapçadaki "haber" (بَـابَر) kelimesinden gelir ve "bilgi, duyuru, haber verme" anlamına gelir.
ilgili Kavramlar:
- Gazete: Basılı yayında yer alan haberler.
- Haber Ajansı: Dünyanın farklı bölgelerinden haber toplayan ve yayımlayan kuruluşlar.
- Son Dakika: Anlık gelişen ve hızla yayılan haberler. https://www.bugunhaber.com/
haber türkiye son dakika haberler, en son ekonomi haberleri, internet haberleri ve daha fazlasına ulaşmak için haber sitemizi ziyaret edin! https://www.habert.com.tr/
Normalde cahil kalmaya karar vermiştim uzunca bir süredir hiçbir haber bilgisi almayacaktım ama öyle bir ciğerim yanıyor ki artık son durum nedir diye haber kanallarına taraflı tarafsız farketmeksizin bakayım diyeceğim ama her kanal taraflı olduğu için onu da diyemiyorum hükümeti, muhafeleti farketmiyor. Kanallarda ya reklam ya hava durumu ya da spor haberi yayınlanıyor.
Türkiye de haber niteliğinde yayıncılık yapan bir tane kanal kalmamış. Bitmişiz biz, yazıklar olsun...
günümüz insanının yani bizlerin kendine ait bir bilinci olmadığını ileri süren görüşler var. o kadar yoğun ve kesintisiz bir aktarımla karşı karşıya bulunuyoruz ki, fikirlerimiz, düşüncelerimiz, düşünme biçimlerimiz ve hatta duygularımız bize ait olmaktan çıkıyor, dışarıdan yönlendirildiği şekilde oluşuyor. yabancı bir takım ellrer tarafından doldurulan bir sepet gibi. Bu nedenledir ki "modern insan içi boş bir zırhtır." diyen düşünürler var. yani taşıdıkları kendine ait değil.
ben insanı tamamen edilgen gören bu görüşe katılmıyorum. çünkü bu yaklaşım, bireyin dinî ve hukuki sorumluluğunun iptaline kadar gitmektedir. akıllı ve ergin her insan irade sahibidir, ne türden olursa olsun yönlendirmelere belli seviyede direnebilir.
diğer taraftan bu düşüncenin çok haklı olduğu bit taraf da var. insan yönlendirmelere açıktır. iradesini tamamen teslim edecek düzeyde olmasa bile... bu yönlendirmeler kendi kimliğinin, bilincinin oluşmasında sapmalara sebep olabilir, köklerine yabancılaşabilir, anlam ve değer sorunları çıkartabilir. nitekim yoğun kültür aktarmacılığına maruz kalmış bir toplum olarak yaşadığımız anormalliklerin altında her zaman böyle bir sebep bulmak mümkün.
bütün bunlar, bugünkü kitle iletişim kültürünün temel unsurlarından biri kabul edilen "haber" kavramı üzerinde düşünmeyi zorunlu kılıyor.. bugün haber dediğimiz şey sadece haber değil, çeşitli mesaj yükleri de taşıyor. dünyanın diğer ucunda, gerçek hayatta göremeyeceğiniz insanları görmek, yüz yüze gelme ihtimaliniz olmayan olayları evin içine getirmek, başlı başına etkileri düşünülmesi gereken bir durum zaten. bir de bunun üzerine haber kaynaklarının ve kanallarının kendi bakışının, düşüncesinin bindiğini düşünün. bu etkiler katlanmaktadır.
Çığ kazasında şehit oldular çığla yaptıkları cihatta mağlup geldiler dedim hadi bir nebze uçak kazasında kurban oldular ne demek yani akla şu geliyor bu uçak günah mıydı da uçaktakiler şehit olamıyor ya da uçmak günah mıydı kurban oldular bu uçanlar da şehit değil mi agalar o zaman.
Dünya'da veya yerelde olan biteni öğrenmemizi sağlar. yani ikiye ayrılır yerel ve genel haberler olarak ikiye ayrılabilir. kayseri bölgesinde yerel haberlerde kayseri malumat başı çekmektedir. http://kayserimalumat.com/
Haber
Onlardan haber geldi.
Oradan
onlardan.
Gömlekleri kirli değil
çatık değilmiş kaşları.
Yalnız biraz
uzamış tıraşları.
"Yandık!"
dememişler.
Dayanmışlar biliyorum.
"Dayandık!"
dememişler.
Gözleri gülerek
bakıyorlarmış adama.
Şakaklarında taze bir yara varmış ama,
çatık değilmiş kaşları.
Yalnız biraz
uzamış tıraşları....
türkiyede ana haber bültenleri aracılığı ile bir haberden ''sadece haberdar olmak'' epey zor artık. çünkü sadece haberdar etme bilinci ile görev yapan kanal sayısı ya var ya yok. tabi çoğunlukla siyaset üzerinde yoğunlaşıyor bu habercilik anlayışı. sadece haber isteyen tarafsız bünyeler rutin olarak haberin tarafçı kabuğunu atıp, yöneltilen şeyi ve kişiyide kafada ayıkladıktan sonra ''sadece haber'' kısmını alıyorlar. ''sadece haber'' arzulanan birşey olma yolunda ilerliyor.