the outsider ve the case of charles dexter ward gibi çok sevdiğim iki öykünün sahibi aşmış insan.Hayatı da en az öyküleri kadar ilginçtir.Anne ve babası aynı akıl hastanesinde ölmüşlerdir.iki yaşında alfabeyi öğrendi ve üç yaşında okumaya başladı.Annesi oğlunu bir kız gibi yetiştirmeye çabaladı,akıl hastalığı ilerledikçe oğlunu çirkin bir çocuk olduğuna inandırdı ve sonunda oğluyla tüm fiziksel teması kesti.Lovecraft ise annesinin gölgesinde dış dünyayla ilişkisi çok sınırlı bir biçimde astronomi ve mitolojiyle ilgilendi.Sağlık sorunlarından dolayı eğitimine devam edemedi ve bunun kendisine verdiği acı bazı öykülerinde görülebilir.Öyküleri döneminin pulp korku dergilerinde yayınlandı fakat kendisi hiçbir zaman öykülerini beğenmedi.Ayrıca bir dönem hayalet yazarlık da yaptı.Kendisine sadık küçük bir arkadaş çevresi vardı ve bunun dışında tüm ilişkileri mektuplarla sınırlıydı.Hayatı boyunca bir 18. yüzyıl beyefendisi gibi davranmaya çalıştı ve dönemin şivesini kullandı.1937'de 47 yaşındayken bağırsak kanserinden öldü.
kanımca Gotik Edebiyat yazarlarının efendisidir...* tümüyle kendine ait bir mitos yaratmıştır. Stephen King'in etkilendiği yazarların başında gelir. Öykülerindeki insan karakterlerini çoğunlukla, doğa üstü güçleri olan varlıklara karşı çaresiz, zayıf ve karşılaştıkları dehşetten ötürü delirmenin eşiğine gelmiş tipler olarak betimler. Öykülerinin tümü Dost Kitabevi tarafından üç cilt olarak dilimize çevrilmiştir.
kimi zaman tek bir taş parçasını bir sayfa boyunca betimleyebilen, buna rağmen okuyucuyu sıkmayan yazar. ayrıca öykülerinde karşılıklı konuşma neredeyse hiç yoktur ve çoğu öyküsü birinci kişi ağzından anlatılır.
edgar allen poe'dan fazlaca etkilenmiş yazardır. yaşamının son yıllarında garip tikleri ve huyları dayanılmaz bir hal almış, 32 derecenin altındaki sıcaklıklarda duramıyormuş.
aynı zamanda metallica'ya efsanevi bir şarkı yazdırmış olmanın yanısıra *, the music of erich zann adlı öyküsüyle de beni benden almış kişidir.
okurken, betimlemeleri sayesinde romandan çok fen bilgisi kitabı okuyor olduğum hissini uyandıran kitapların yazarı. "kitap" kelimesine eklediğim çoğul ekinden de anlaşılacağı gibi bu sıkıcı betimlemeler kitapları okumama engel olmadı, hatta okudukça fantastik romanların ilk örneklerinden birini veren bu yazarımıza duyduğum saygı gitgide arttı. yazarımız gerçekte, sokağa çıkıp oynamasına izin verilmeyen sonra ilerde insanlarla konuşmakta zorluk çekip her dakika hastalanan çocuklarınki gibi bir çocukluk geçirmiş ve büyüdüğünde erkek erkeğe içmeye, karı kızla takılmaya gidemeyip vakitlerini bu kitapları yazmaya harcamış ve şimdiki ününe kavuşmuştur. tamam kitaplar süper ama, yazık etmiş yine de kendine bence.
Ve sonunda Mısır'ın içlerinden
Fellahların önünde diz çöktüğü Karanlık geldi
Sessiz, uzun boylu ve gizemlicesine gururlu
Ve günbatımı ateşi gibi kızıl kumaşlara bürünmüştü
Kalabalıklar toplandı, delicesine emirlerini beklediler
Ama oradan gittiklerinde dediklerini tekrar edemediler
Ve cihanlara korkuya dolu söylentisi yayılırken
Yabani hayvanlar peşinden gidip ellerini yalıyordu
Fazla sürmedi ki denizlerden düşman bir doğum başladı
Unutulmuş topraklarda, yosunla kaplı, altından kuleler
Yer yarıldı, gökte çılgın ışıklar oynaşıp
insanların sarsılan kalelerinin üzerine çöktü
Ve sonra, bilinçsiz Kaos, oynarken şekillendirmek istercesine
Ezip dünyayı, tozunu evrenlere dağıttı
edgar allen poe nın sonrası ve stephen king in evveli olan aşmış,uçmuş çok çok büyük yazar.bütün eserleri 3 cilt halinde dost yayınevi tarafından basılmıştır amma velakin hayvani fiyatları insanın canını sıkmaktadır.olsun hafta da 2 duble rakı az için okuyun bu adamı.
Deliliğin Dağlarında'nın yazarı. Tasvirlere ağırlık veren bir tarzı vardır ki burada poe'dan ayrılır. Çizgisi Arthur Machen'a yakındır. Popülerliği olmasa King'le de Cthultu Mitosu ile benzeşir, Karakule serisi gibi bu seri de inanılmaz bir hayalgücünün eseridir. Ve tüm diğer korku üstatları gibi "farklı" bir hayat geçirmiş üstattır.
Deliliğin dağlarında, Cthulhu'nun Çağrısı gibi kitapların yazarı olan gothic yazardır. Şatoda kaldığı ve bir ruh hastası olduğu söylenir. Kitaplarında hep bir bilinmezlik vardır ki işte burada korku devreye girer. Çünkü bilinmezliği okuyucunun hayal gücüne bırakır, buda bilinç altımızdaki korkuları yüzeye çıkartır. Lovecraft ın bir sözü vardır "insanlar bilinmeyenden korkar".
call or cthulhu efsanesinin yaratıcısıdır. iyi kötü korku gerilim romanları yazmıştır zamanında okunur. deliliğin dağlarında adlı toplama hikayelerinden oluşan kitabı iyidir.
korkunun mimarlarından olmasının yanı sıra kesinlikle geçmiş, yitmiş bir tip de değildir.
günümüz standartlarında bir dili vardır.
hatta ismini hatırlayamadığım, gelecekte geçen, görünmez duvarlara hapsolan uzay hikayesi bile ayrıca güzeldir ki bu hikaye genel standardının baya dışındadır.
stephah king in ilhamı olduğunu düşünmekteyim.
En bilinen hikayesi call of cthulhu olan yazardır. Bilim kurgu - korku türünde eserler ortaya koymustur. Kitapları genelde brian yuzna ve stuart gordon tarafından filmleştirilir. En iyi kitap uyarlaması re-animator'dur.
Kendi yarattığı Cthulhu Mitosunu desteklemek için Necronomicon adında hayali bir kitabın varlığını ortaya atan korkunun üç mihenk taşından biri (diğerleri için (bkz: edgar allan poe) ve (bkz: stephen king))
Döneminde o kadar etkili olmuş ki Mısır piramitlerine gidip bu olmayan kitabı arayan gerzek araştırmacılar bile görmüş bu dünya.*