Gırgır, Oğuz Aral'ın mizah yönetmenliğinde 1972'den 1989'a kadar yayınlanan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.
Oğuz Aral'ın, kardeşi Tekin Aral ile birlikte 26 Ağustos 1972 tarihinde yayınlanmaya başladığı Gırgır dergisinin temel sloganı Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı-koca kavgasını şipşak keser. Her derde devadır, gırgır da gırgır. idi.
ilk önce 70'li yıllarda Gün gazetesinin iç sayfalarından birinde dörtte bir köşe kaplayacak şekilde yayına başladı. Daha sonra okuyucunun ilgisi ve talebinin artmasıyla önce yarım sayfa, sonra tam sayfa, en son da gazete içinde arkalı önlü yaprak halinde ilave olarak verilmeye başladı. 13 Ağustos 1972'de, Gün gazetesi tarafından verilen ücretsiz ilave bir dergiye dönüştü, bu hızlı büyümenin sonunda 1973'te Haldun Simavi'nin isteğiyle, bağımsız bir dergi oldu.
Dergi, ilk yılın sonunda; 45 bin satıyordu. 1978'lerde 280 binlere ulaşan Gırgır, 1981-1983 döneminde 500 bini bulan satışıyla mizah tarihimizin rekor satışına ulaştı. Tirajını 1 milyona yükselterek Avrupa'nın 3. büyük mizah dergisi haline geldi.
Günümüzün ünlü mizahçılarının çoğu bu dergide yetişti. Bunlar arasında Ergün Gündüz, ismet Çelik, Nuri Kurtcebe, Engin Ergönültaş, ilban Ertem, irfan Sayar, Necdet Şen, Suat Gönülay, Gürcan Özkan, Cevat Özer, Atilla Atalay, Latif Demirci, Sarkis Paçacı, Hasan Kaçan, Bülent Morgök, Galip Tekin, Mehmet Çağçağ, Metin Üstündağ, Meral Onat, Can Barslan, Uğur Durak, Behiç Pek, Cihan Demirci, Mehmet Polat, Mim Uykusuz, Eda Oral, Gülay Batur, Özden Öğrük, Ramize Erer, Gani Müjde, Bülent Benli, Tuncay Akgün, Birol Bayram, ilhan Özsoy, Bülent Arabacıoğlu, Zeynel Esen ve Murat Kürüz sayılabilir.
Gırgır'ın bir dönemin mizah anlayışı üzerinde büyük etkisi oldu. Daha sonra çıkan Fırt, Deli, Hıbır, Mikrop, Limon, Leman, Penguen, Uykusuz dergileri Gırgır örneğini temel alarak geliştiler.
1989 yılında Ertuğrul Akbay tarafından Oğuz Aral'ın elinden zorla alınan derginin yerine Aral, Avni dergisini çıkarsa da aynı tat bir daha yakalanamadı.
kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C4%B1rg%C4%B1r _(dergi)
Gençliğimizin en güzel mizah dergisiydi. Bugünkü tüm mizah dergilerinin atasıdır. Günümüzde var olan çoğu mizah yazarı ve karikatüristin yetişmiş olduğu bir nev-i acemi birliğidir. Siyasiler bile kendi çizgilerini gördüklerinde yada kendilerine alaycı bir üslupla muhalefet edildiğinde dergiyi arayıp karikatürü çizen kişiyi tebrik etme büyüklüğünü gösterdikleri, yediden yetmişe herkese karikatürün bir eğlence ve mizah üslubu olduğunu öğretmiş, simge haline gelen ve bugün çok özlenen büyük bir markadır.