Turkiyeden başka bi yerde böyle bir mühendislik dalı yok, bakın yaptıkları işe yok demiyorum. Bu işi mühendislik fakültesine sokan bi biz variz.
T: Fakültede toplayıp elma falan kesmeyi öğrettikleri bölümden mezun kişi. Mezun olunca da yemek fişlerini kontrol edip,yemekhane de çorba dolduruyorlar.
2010 yılında(bu yıl) çıkan 5996 sayılı kanuna göre gıda mühendislerinin bilgili olduğu birçok konu veterinerlere verilmiştir. yemde zooteknisler, bitki ilaçlama, yetiştirme vs konularında bitki koruma mezunu insanlar işinin ehliyken bu konular da veterinerlerin tekeline devredilmiştir. bu yasa sonucunda önümüzdeki iki üç yıl içerisinde işsizler ordusu artacak, buna bağlı olarak cinnet ve cinayet olaylarında da artışlar görülecektir kanımca.
ya kardeşim, afedersiniz ama rigor mortisten sonra etin proses aşamalarının belirlenmesi ve uygulanması gıda mühendislerinin alanıdır, veterinerlerin değil. allah akıl fikir versin cümlemize.
fabrikada ya da herhangi bir gıda işletmesinde sorumlu olduğundan bir üründe problem çıktığı takdirde ilk yakasına yapışılacak olan kişilerdir. teknisyenler ve mühendisler elbette.
catering şirketlerinin olmazsa olmazlarıdır.a dan z ye her işten, temizlik, hijyen vs. sorumlu tutulan, ve aynı zamanda gramajlarla kafayı bozmak zorunda bırakılan kişilerdir.
yabancı veya yabancı ortaklı bir firma veya efes gibi gerçekten büyük ve kurumsal bir firmada değilseniz büyük çok çalışıp, çok sorumluluk alıp ancak uzun dönemde yüksek paralar kazanabileceğiniz mesleklerden birisidir.
tabi planlama veya satış kısmında çalışan mühendisleri ayrı tutuyorum, mesleki bilgilerini kullanıyorlarsa bile tam olarak mesleklerini yapıyor sayılmazlar, bir adım öndedirler.
sektör çok geniştir, oteller, gemiler, denetmenlik gibi bir çok alanda mesleklerinin kendilerine tanıdığı haklar doğrultusunda çalışabilirler.
şu an kalitesi düşmekte olsa bile ege üniversitesi başta olmak üzere takriben odtü özellikle yönetici konumu için yetiştirilmek üzere mühendis alımında baş sırayı çekmektedirler. fakat bu yetiştirilme aşaması ülkemiz firmalarında, mühendis yetkileriyle ustalık yapıp eşekler gibi çalışıp az para almak anlamına geldiği için çok da süper bir konum gibi gelmemelidir kulağa. büyük sorumluluklar karşılığı patronun gözündeki değere doğru orantılı bir maaş alınan bir konuma ulaşılır.
mezun olanların genelde işsiz kaldıklarını gördüğüm meslek müsveddesi. mezun olup da garsonluk yapanları çok görmüşlüğüm vardır. itü gibi sayılı üniversitelerden mezun değilseniz hiçbir işinize yaramaz.
- Ulan sen sınavlara hazırlanırken az mı dua ettim ben, boşuna mı ettim? Kabak tatlısını bile bilemedin nasıl bitecek okul hee bi de hoca imam bayıldı sorsa ne yapıcan daha kabak tatlısını bilmiyon. 1 kilo kabağa 2 kase şeker konur!!
+ peki anneanne.
- Kız peşinde koşmaktan öğrenemedin derslerini dimi, bu kızlar var ya bu kızlar.. Ahh biz zamanımızda böylemiydi.. Evladım büyük şehrin kızından hayır gelmez, sen okulunu bitir sana buranın en güzel kızını alacağım ben e mi evladım . hadi bakalım bi daha aradığımda imam bayıldıyı sorucam. iyi çalış..
çok fazla içeriği olan bir bölümdür,ilk 2 yıl mühendislik temel dersleri daha sonraki 2 yıl ise gıda teknolojisi dersleri agırlıktadır.bitirmek gerçekten zor olmakla beraber,son yıllarda daha fazla değer verilmesini dilediğim meslektir.dışardan hazır olarak alınıp tüketilen gıda maddelerinin üretiminde gıda muhendislerinin rolu çok fazladır.