sahip çıkma içgüdüsü en önemlisidir. misal her türlü ilişkinizde büründüğünüz role bakın. kurtarıcı rolünde veyahut anne/baba mizacında olan sizseniz güçlüsünüzdür çoğunlukla.
kızımın güçlü bir karaktere sahip olduğunu düşünüyorum. gözlemlerime gelecek olursak:
-henüz 7 aylık bir bebekken kaşığı eline alıp 'ben yiycem, ben yiycem' deyip durdu ve ben ona asla zorla yemek yediremedim, o isterse yedi, istemezse yemedi.
-onu yapacağı bir yaramazlığı asla unutturamadım. ama o beni oyaladı, gülücükler verdi, unutturdu ve yapacağını yine yaptı. henüz bir, bir buçuk yaşında filandı.
-henüz yeni yeni yürümeye başlamıştı, babası eve gelince bacağına sarılıp asla bırakmazdı taa banyoya kadar takip ederdi. babası onu kucağına alıp sevince onu rahat bırakırdı.
-onun istemediği bir kıyafeti asla giydiremedim ona. 4 yaşındaydı, kot bir elbise beğenmiştim. bunu alalım dedim, karşı çıktı aldırtmadı. ben de alsam bile giydiremeyeceğimi bildiğimden almadım.
-yapmak istemediği bir davranışı ödül versem bile yapmıyor. o ödül çok sevdiği çikolata bile olsa. yemiyor yine de yapmıyor. öyle inat ve güçlü bir karakteri var.
-benden bişi istemeden önce yanıma geliyor, seni öpiyim anne, sen çok tatlı bir annesin, ben seni çok seviyorum. sen de beni öp anne, canım annem... diye bir sürü gönül alıcı söz söyledikten sonra istediği şeyi en son söylüyor. henüz 5 yaşında bu çocuk.
-sakladığım çikolataları tecrübelerle, tahmin ederek hemen bulup anında mideye indiriyor. üstelik tedbirli, koltuğun altına saklıyor azar azar yiyor. ama ağzının kenarlarında çikolata gördüğüm zaman 'aaa anne nerden anladın çikolata yediğimi' diye şaşırıyor.
-bir şeyi asla unutmuyor. hafızası çok güçlü. hemen hatırlıyor.
-eğer baskı yaparsanız bunu aşırı kafaya takıyor. ana sınıfı öğretmeni ona disiplin konusunda aşırı baskı yapmasına rağmen o onun dediklerini yapmadı. fakat tırnak yemeye başladı baskılar yüzünden. allahtan o öğretmenden aldık.
-hemen affediyor, ben ona kızsam bile hiç kızmamışım gibi davranıp, gönül alıcı şeyler söylüyor. beni yumuşatıyor.
-kendisinden bir yaş büyük oyun arkadaşları var, oyunda hep onlara annelik yapıyor. lider özelliği var.
-eğer inadı tutmazsa birşey söyleyim hemen yapıyor. atom karınca misali. mesela su getir bana kızım desem birkaç saniyede mutfaktan su alıp gelir, o derece söz dinliyor.
Aglayamazlar, sinir krizleri geciremezler, intihara meyletmezler. psikolojik destek ve ilaclar onlar icin cok gereksizdir.aci esikleri yuksektir. ders almasini bildiklerinden sebep baslarina gelen kotu olaylari cabucak atlatirlar. sorun paratonerleridir. isi gucu rast giden hicbir insanla arkadaslik kurmazlar. en belirgin ozellikleriyse yalniz olmalaridir. dost edinemezler. Kendilerini severler ve cok iyi tanirlar.