Eğlenecek yer bulaman
Gönlümdeki köşk olmasa
Demiş halk ozanı.
Eğlenmek halk ağzında durup beklemek, oyalanmak, zaman geçirmek olarak kullanılıyor.
Ozan gönlünü sevdiğinin soluklanması için, belki de orta yerine kurulup ömrünü geçirmesi için hazır etmiş de yazmış.
insanlar gönülde eğlenmeyi gönülle eğlenmek olarak anlamış olmalılar. Ondan gönül işleri oyuncak olmuş ellerinde.
Ondan gönlünü yuva yapmaya çalışan insanların hep kalpleri kırık.
Aşık veysel'in "insan her şeyin ölçüsüdür" tarzı herakleitosçu idealist bir yaklaşımla sözkonusu hanımefendinin güzelliğine göreceli nitelik atfettiği türküsüdür.
Peh, hadi lan oradan, herakleitos da aşık veysel'in çok sikindeydi afedersin, aşık veysel'in tavlayamadağı hanımefendinin güzelliğini yoksaymaya çalıştığı türküsüdür, kedinin uzanamadığı ciğere mundar demesidir. Veysel reyiz kusura bakmasın ama o kadın gerçekten güzelse şu sendeki aşk olsa da olmasa da o kızın güzelliği on para eder, hatta yüz para da eder. Kimse kusura bakmasın. Teselli vereceğine taktik vereydin bi ihtimal kızı tavlardık.
Öte yandan bu türkünün duman coverı da gayet iyidir.
tesadüfen denk gelip seyrettiğim ve bittiğinde ciddi manada üzüldüğüm güzel film. bu filme bu kadar az yorum... pes doğrusu. keşke daha çok insan seyretse, keşke daha çok ders çıkarılabilse böyle filmlerden. herkes o kadar gerçek ki bir an film seyretmiyormuşum da kendi ailemin ya da çevremin yaşadığı bir şeylere tanık oluyormuşum gibi hissettim. Mazlum'un babasıyla hesaplaşmaya çalıştığı sahne başta olmak üzere birçok sahne insanı derin derin düşünmeye sevk ediyor. ve bir çocuk, Veysel. Avusturya'da Türkçe bir şiiri almanca ezberlemeye çalışan kürt bir çocuk. ne bileyim ya, uzun uzun yazmaya konuşmaya değer; ama uzun uzun yazsam yine de yeterince ifade edemeyeceğim. seyredin görün en iyisi. biterken üzüleceksiniz, canınız sıkılacak demedi demeyin.
Aşkın gözü kördür deyimi yetersiz kalır. Sevilen güzel de olabilir, benim aşkım ile varlık kazanıyorsun; ben sevdim diye güzelsin şeklinde bencilce yorumlanabilir.