sıcak ülkelerde yetişen,patlıcangiller familyasından yaprakları ince tüylerle kaplı zehirli bir bitkidir.roma lı kadınlar gözlerine parlaklık kazandırmak için bu bitkiyi kullanırlardı.
tarik dursun k'nın yazmış olduğu öykü. ayrıca birinci basımı 1961 de ikinci basımı ise temmuz 91 de yayımlanan öykü kitabına da verdiği isimdir. 1961 türk dil kurumu öykü ödülü alan 'güzel avrat otu' yazarın kaleme aldığı öykülerinin en güzel örneklerini barındırıyor.
latince ismi atropa belladonna dir; dogu anadolu bolgemizde oldukca fazla bulunur ve bogurtlene benzeyen kirmizi bitkilerinin cazibesine kapilip yiyen cocuklarda zaman zaman olumle sonuclanan zehirlenmelere neden olur.
bildiğiniz atropin dir efenim. atropine güzel avrat otu denmesinin sebebi ise gözlere damlatıldığında oluşan sempatik etki nedeniyle gözleri kocaman yapmasıdır. kocaman gözlerle güzel görünmek isteyen bayanlar zamanında bu maddeyi bol bol kullanmıştır.
güzellik için etrafı göremeyen sürekli güneşe bakıyormuş gibi gezen bayanların hırsı da düşünülmeye değerdir. malunuz devrimiz kadınları şanslı, artık bu kadar eziyet olmadan daha güzel görüneniliyorlar.
Eski çağlarda yaşayan hatunların gözlerine sürdüğü ottur.
ilk makyaj malzemesi olarak da bilinir. isim hikayesi burdan gelir.
Yani kezban, her çağda kezbandır.
avrupalı kadınların suyunu gözlerine damlatarak göz bebeklerini büyüttükleri bir bitki.
ıspanakla karıştırmak çok mümkün değil gerçi ama işte bura türkiye, nar yedi diye çocuk zehirlenip ölüyor bu ülkede.