çirkin insan'a göre hayatı daha kolay olur. sahip olduğu içsel/dışsal güzellik, diğer insanlar katında bir itibara, önceliğe, ilgiye ve bunun gibi olumlu şeylere neden olduğu için yapmak istediklerini daha rahat yapar ve insanın iki yüzlülük zırhı dolayısıyla farklı muamale görür.
en basit bi örneğini aklımda kaldı, yeni duydum diye vermek istiyorum.
yemekteyiz adlı yarışma şeyinde, güzel bi kadın vardı. kadın yemek yaparken parmağını kesmiş. ordaki bi dallama da ''sizin gibi bi güzelliğin eli kesilmemeli'' tarzında bi övgüde bulunur.
burda, güzellik olgusunun yanıltıcı ve kayırıcı özelliği açıkca ortada. arkadaşı, sevgilisi, herhangi bir akraabası olduğundan değil sırf güzel göründüğü için bir insanın parmağı kesilmemeliymiş... estetik, herkesin gözünde bi farklı durur. güzel bi eşyayı satın alırız öncelikle. ama insani, yani güzellik ve çirkinlik olgularının daha üstündeki kavramlar; insanın kullandığı araç-gereçlerle, yönettiği hayvan-robot nesnelerle bir tutulduğunda ancak, böyle sorunlu ve yanlış kafaların düşüncesi olan ''bir insan güzelse parmağı kesilmemelidir, çirkinse kesilebilir, sorun yoktur'' türünde olan önermeler görülebilir.
kişiye göre değişebilecek sıfatlandırma durumudur. iltifat olarak kullanıldığı gibi aslolan gerçekten ve içten söylenmesidir.
hayatında her zaman olmasını istediğin anlatmak için kelimeleri seçmekte zorlandığın kişidir. **
kafası güzel, içi güzel, gülümsemesi güzel, dişleri tertemiz, kendisi bakımlı, gözlerinin içi ışıl ışıl fener gibi yanan, içindeki güzellik gözlerine yüzüne yansımış insandır.
efsane vedat okyar'ın insanlara hitap ederken kullandığı sıfat tamlamasıdır. kendisi gibi bir güzel insan daha var mıdır? bir daha onun gibi biri gelir mi bu dünyaya...
cep telefonun elindeyken cebinde veya çantanda cep telefonunu bulamayıp telaşlanıyor musun, işte bu yüzden sen çok güzel ama biraz da tırsak bir insansın.
peşin edit: fikirlerine göre değil aile ilişkilerine göre seçtim bu kişileri. hepsinin aile ilişkileri çok iyidir, valla. yoksa fikirlerini desteklediğim için değil.
ütopik bir nitelendirmeden ibaret olan iyi insan kalıbının biraz daha oturaklı hali; olmazsa olmaz yüceltme edebiyatının biraz daha incelikli bir ifadesi güzel insan.
ağırlıklı olarak damarlarda alkol dolaşmaktayken eş dost için kullanılan, peşinden "öpüjem, büyüksün" nidalarının gelmesi muhtemel sıfat tamlaması. edit: nedense ibo pek kullanır bunu.**
(bkz: kime gore neye gore) (bkz: bana gore lan bana gore) 1.75 boya sahip (+/- 3), mavi gozlu, sarisin, 60 kilo(+/- 3), gamzeli, sevecen guluslu, ahu bakisli, ceylan sekisli, disi kimse. tanima uyan arkadaslara buradan selam eder, seviyeli bir birliktelige ne dersiniz derim.