"yorulduk mu güvercinim/umudum
bir yerlere konalım mı
çok ıslandı kanatların
durup nefes alalım mı
belki yolumuz yakın
sen uçarsan ey umut
doğan güneş bizden yana
ilk doğuşu değil ki bu"
ekmeğini kazanmak için hiç bir çabası yok.avlanmayı geçtim,en azından martı gibi vapura paralel bir uçuş yapıp ,zamanlama hassasiyetini becerip yemin hakkını verme çabası yok.
bir meydanda,huzur bulma çabasındaki mutsuz insanlar,sadece 1 ytl'ye bu amaçlarını gerçekleştirirken -yem-oluyorlar.nefret etmiyorum.ama sevemedim.
Beslenmesi çok zevkli olan bir hayvandır. Bir başlayan bir daha bırakamaz. Miski, sabuni, çakmaklı, baska vb. gibi türleri vardır. istanbulEdirnekapı da cumartesi ve pazar günleri bu hayvanlar için pazar kurulur. Güvercin bir çok kişi tarafından uğursuz olarak kabul edilsede 3 dinde de kutsal olan tek hayvandır. Evcil güvercinin etini yemek günahtır.
Konuyu biraz açalım.
Günümüzde güvercin türleri form ve süs kuşları olarak ikiye ayrılmaktadır. Form kuşları adından anlaşılacağı gibi uçuş özelliklerine göre değerlendirilir. Kelebek, baska ya da taklacı dediğimiz türler bu gruba girer. Süs kuşları ise adından belli olduğu gibi güzelliği için beslenir. Günümüzde türkiye de giderek yaygınlaşan süs kuşu merağı kendi cinslerimize büyük darbe vurmaktadır. Form kuşu beslemek daha zor ve hırsızlık olaylarından dolayı bir çok kişi süs kuşlarına merak sarmıştır. Gerçi burada süs kuşlarının pahalı olması da bu ilgiyi de arttırmaktadır. Günümüzde basık tepeli dediğimiz kuşlar mardinin bol paçalı tepeli kuşlarıyla diğer kuşlarının kırılması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu işin simsarları ırak ve suriye tarafından getirdikleri kuveyt dediğimiz kırmızı kafa miskilerle kendi kuşlarımızı kırarak kafadan kınalı miskiler çıkmıştır. Bu işi ilk yapanlar bugün para sıkıntısı çekmemektedir. Güvercin ırkının geliştirilebilir olması onun her zaman meraklısının olacağı sonucunu çıkarır ki. bu da daha değişik kuşların ortaya çıkmasına sebap olacaktır. Türkiye de güvercin denilince akla eskiden rahmetli kadıköylü göksel abi, ermiş amca, antalyalı kuyumcu mustafa, derici adem, bünyamin doğan gibi bir çok büyüğümüz akla gelmektedir. Türkiye de güvercin piyasasını bu abiler yönetir. onların iyi dediği her zaman iyidir.
Yön bulma ve uzun mesafeleri uçma yetenekleri sayesinde tarih boyunca insanlar tarafından haberleşme aracı olarak kullanılmış olan kuş türü. Hatta 1. ve 2. dünya savaşı sırasında bile haberleşme aamaçlı kullanılan ve başarısından dolayı madalya alan güvercinler olmuştur.
balkonda dolap olan bir evde yuvalari dolabin arkasinda bulunan hayvanlardir.illa dolap olmasi gerekmez.ogrenci evlerinde ise genellikle balkon kullanilmadigi icin guvercinler kendilerine yasama alani olarak balkonu hatta dahada ileri giderek balkon kapisi acik unutuldugu zamanlarda evin icine,mutfaga ve yatak altlarina kadar girerler.
ör:
- abi cok susadim ya icerden bir bardak su getirebilir misin?
+ tamam 1 dk.
+ lan bu neee!!
- noldu?
+ bulasikligin üstünde güvercin var.
- zuhaha.