acaristan bölgesine bizzat gittiğim ülke yemekleri kesinlikle harika olup bizimkilere kesinlikle benzememektedir acaristan bölgesinin kullandığı dil ile öz türkçe arasında çok benzerlikler vardır halk olarak şu yıllarda hepsi kominizme özlem duysalarda hala nasıl bir batağın içine düştüklerinin farkına tam olarak varamamışlardır savaştan sonra rusya ile ticaret bitince özellikle batum ve rustavi illerinde tarım yapanların %35-40 ı büyük şehirlere göç etmişlerdir. türk ve arap inşaat firmalarının çirit attığı mekanların başında başkent tiflis ve batum şehirleri gelmektedir.
batum'u görünce neden alamadık ulan dediğim ülke. gerisi tırttır zaten bir batum var ki harbi güzeldir. bir de şarabı güzel. ilginç su matarasına benzeyen kaplarda şarap satıyorlar. lezzettide tamdır. gidilip görülcek tek yeri batum'dur.
komşumuz gibi durmayan ülke. elin ülkesi arada deniz olmasına rağmen diğer ülkeye komşu diye tam puanı çakıyor. siz de ohoo. piyasa ortam nerede hemen oraya akıyorsunuz amk. bu lafların hepsi bulgaristan içinde geçerli.
kafkasyada bulunan bir devlet. 2008 de Güney Osetya Savaşı sırasında osetlerin ve abhazların rus amcalarını yardıma çağırması ile zarar görmüş devlettir. kısıtlıda olsa kontrol ettiği toprakları rusların* faşist baskısı sonucu kaybetmiştir. abhazların-osetlerin herngani bir direnişine rastlanmamıştır taaa-ki ruslar osetya ya yardıma gelene kadar.
şevardnadze ve saakaşvili yarrağı yalayan faşistlerin söylediklerinin aksine, 1992-93 savaşında rusya'dan ve türkiye'den destek görmüş, buna rağmen abhazlar tarafından abhazya'dan kovulan devlet. osetleri abhazlarla bağlamak ise sadece cahilliktir, zira günümüzde bile oset-abhaz ilişkileri ileri değildir. rusya ise politik çıkarları çabuk değişen bir devlet olduğu için 21. yüzyıl politikasında gürcistan'la arayı soğuk tutmuştur. faşistler ise arayı değil, siki tutmuştur. *
halkının geneli koyu hıristiyan olmasına ragmen türk oldugunuzu duyduklarinda -en azından tiflis'te- büyük sevgi gösteren insanlarin oldugu ülke. en gelismis sehri baskent tiflis'tir. batum eglence ve turizm sektorünün nisbeten gelismis olmasına ragmen tiflise göre fazlaca geri kalmıslık izleri bahşedebilir sizlere. batum gibi türkiye sınırlarına yakın yerlerde gürcüden cok laz ve acar türkleri vardır (acarların türk oldukları söylenir oralarda). tiflis'te ise azerbaycan sınırına yakın köylerden gelen azeriler haricinde lazlar veya acar ya da yerli müslümana rastlamak cok zor olabilir. gelistigi söylenmektedir ancak cok yavaş bir sekilde. zira dogal kaynakları cok kısıtlıdır. insanları cana yakındır, batı medeniyetine özenseler bile bazı gelenekleri (yaşlılara saygı v.s.) türkiye'ye cok benzer. yine de türkiye'de oldugu gibi gibi medya ve magazin kültürüyle buna benzer özellikleri de yavas yavas yok oluyor amerika destekli gül devriminden sonra. it's under the control. öyle.
"gürcistan hayali" adlı koalisyonun son seçimleri kazanması gürcistan dış siyasetinde eksen kaymasına yol açabilir. abd merkezli türk-azeri ekonomik destekli dış siyaseti, iran-rusya-ermenistan kanadına kayabilir. hemen olacak şeyler değil ancak halk da bir huzursuzluk gözleniyordu. batı özentisi ile yaşamktansa rusya-iran ile enerji sıkıntısına girmeden daha kontrollü bir hayat tarzı istiyor olabilirler. halkın kararına saygı durmak gerekir.
aynı gelişmeler ukrayna da da olmuştu. yalancı batı rüzgarı karın doyurmuyor malesef. kış ortasında rusya doğalgazı kesince abd den gelen iyi niyetli açıklamalar insanları ısıtmıyor.
sakartvelo. ev yapımı şarapları votkaları çok leziz. pek şahane. lakin burda ergenekon neyse orda ondan daha beder bir gürcü mafyası var. demokrasi yok. şaakaşvili başa geldiğinden beri huzur yok..
ama doğa turizmi için pek şahane bir ülke. gidiniz.
temiz hava neymiş bir görünüz..
sscb döneminde refah seviyesi en yüksek ülke iken, sscb nin yıkılmasının akabinde ekonomik krizlerle boğuşmaya başlayan ülkedir. bu etkiyi yaratan başlıca faktörler ; sanayisinin kısıtlı olması, tarım teknolojilerinden uzak olması ve bankacılık ve finans sektörlerindeki alt yapı eksikliğidir.
2013 yılı itibari ile vikipedinin söylediğine göre yıllık kişi başı milli gelir 5400 usd civarıdır. ama 5400 usd ile ulaşabilecekleri gıda, barınma, ulaşım imkanları türkiye'den iyidir.
batum bitmiş, sokaklar kokuyor, kadınlar sokaklarda, erkekler kumarda ve içki içiyor diyenlere diyeceğim şudur: Batumun nüfusu 180000 ve türkiyedeki 180.000 nüfuslu hiç bi şehirde olmayan büyük meydanlar, dev oteller, müzeler, geniş caddeler, tren garı ve dev bi botanik bahçesi vardır. hatta gökdelen sayılabilecek bi üniversite binları vardır.
kadınların sokaklarda olmalarından rahatsız olanlar için ise türkiye'de bi çok şehre inat sokakta kadın vardır. kadınlar sokağa çıkabilmekte, çalışabilmekte, eğlenebilmektedir.
erkekler işsiz ve bakımsız görünse de en azından içki içecek, arkadaşları ile zaman geçirecek paraları vardır.