gürcistan bulgaristan plaka araç kullanmak

entry1 galeri0
    1.
  1. Gürcistan, Bulgaristan vb. ülkelerden ikinci el araç alıp türkiyede kullanmaktır. Araçları söz konusu ülkelerden alarak türkiyede kullanmak yasal mıdır?

    Meraklısına

    Gürcistan, Bulgaristan vb ülkelerden Türk vatandaşına 2. el araç satışı söz konusu değildir. Yasadışı yollardan oturma izni çıkartılıp bu şekilde araç alanlar mevcut fakat buda vergi kaçakçılığına giren bir suçtur. Bu ülkelerden araç satışı yapanlar yani ticaret yapanlar hakkında direk olarak suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir veya ihbar edilmelidir. Yabancı plakalı bir araca maximum 6 aylık vize verilmektedir 6 ay sonra ülkeyi terketmek zorundadır tekrar girişi için 6 ay yurtdışında kalmalıdır. Bu işi yapanlar ise 6 ay sonra yurtdışında aracı başkasının üzerine satış gösterip birkaç gün sonra tekrar sahibine satışı yaparak aynı aracı getirmektedirler. Fakat bu işlemde başlı başına bir suçtur. vekaletle de araç kullanmakta yasak. Herhangi bir vekalet ile araç kullanamıyorsunuz. Özellikle Gürcistan ve Bulgaristan üzerinden araç getiren-kullanan ve bunlara yardım edenler TC Gümrük Müdürlüğü mevzuat kurallarını ihlalen suç işlemektedirler.

    YABANCI PLAKA ARAÇLARI TÜRKIYE’DE KULLANMA YETKiSi

    Yabancı plakalı araçları kimlerin kullanabileceği konusunda 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 ve duruma göre 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3/9’uncu maddesi ve ilgili yönetmelikler açıklama getirmiştir. Buna göre;

    – yabancı plakalı araçları Türkiye’de yalnızca araç sahibi, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan araç sahibinin eşi, anne babası veya çocukları kullanabilir.
    – Bunun dışında ancak, yolculuk süresince araç sahibinin de taşıtta bulunması kaydıyla başkaları tarafından kullanılmasına izin verilir.
    – Bu araçların sahipleri vekaletname vererek taşıtlarını başkasının kullanımına bırakamazlar.
    – Geçici ithaline izin verilen kişisel ve ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarının; getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, başka bir şahsa izinsiz devredilmesi, satılması, hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması, taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarının izinsiz olarak değiştirilmesi, kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için yurtta kalma süreleri içerisinde yurtdışına çıkarılmaması veya herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi hâlinde, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesine göre gümrük vergilerinin ¼ oranında para cezası verilir ve geçici ithal izni iptal edilerek taşıt gümrük idaresince teslim alınır (5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri saklıdır).

    http://www.modifiyeruhu.c...akali-arac-kullanmak.html

    http://www.resmigazete.go...er/2010/01/20100123-3.htm
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük