herkesin gündelik yaşantısında sıklıkla karşılaştığı patolojik vakaları derinlemesine analiz eden sigmund freud başyapıtı. önemli başlıkları vereyim de tam olsun.
- özel adların unutulması
- yabancı dilden sözcüklerin unutulması
- dil sürçmeleri
- okuma ve yazım hataları
- sakarlık ve yanılgı.
Çocukluk anılarından tutun, yanlış okuma ve izlenimlerin, tasarımların unutulmasına kadar gündelik yaşamın psikolojik+psikiyatrik incelenmesi.
Freud'a bilerek veya bilmeden atıf yapanlar aslında kimi zaman bu kitaptan bahsetmiş oluyor. Kitapta örneklerle anlatım vardır.
Ben payel yayınları'ndan şemsa yeğin'in çevirdiği kitabı okumuştum.
Genel hayat akışımız içinde bilinçaltımızın bizi faka bastırdığı olayların sebeplerini irdeleyen s. freud eseri.
Efendiler bu freud manyak. Sebebini şurada (#43878478) açıkladık.
Ne diyor kitapta peki? Sakarlıklar, dil sürçmeleri, unutmalar vesair bunların hiçbiri rastgele değil bilakis hepsinin sebebi var. Mekanizması bilinçteki düşünce akışının (bkz: tahteşşuur)daki bir düşünce tarafından bölünmesi ya da bastırılması şeklinde zuhur etmekte. Freud tabii rüyalarda olduğu gibi bu mevzularda da konuyu arzulara bağlıyor. Mesela bilinçaltında unutmak istediğimiz bir meseleden dolayı -öğrencinin ödevi unutması gibi- unutkanlık gösterdiğimiz epey vakidir.
Ya da dil sürçmelerinde ağzımızla söylediğimiz yanlış kelime akislerinin derinlerde bir yerde söylemek istediğimiz, yahut uzun zaman gizlenmiş/bastırılmış, veya o an esas kelimenin söylenmek istenmemesi şeklindeki başka bir düşüncenin araya girmesi sonucu gözlemlendiği görülmüştür.
Sonuç? Ne kadar sürçi lisan ettiysek affola diyen birini affetmeyin. Derinlerde bir yerde o yanlış kelimeyi söylemek istiyordur eheh.