güneşin uzak konumları için kırıcılık indisi

entry7 galeri11
    7.
  1. şimdi sayın yazarlar. bugünkü çalışmamızda doğrudan kırıcılık indisinin hesaplanmasına geçiyoruz. bu ilk aşamasında önce kırıcılık indisi için bir grafik oluşturacağız. daha sonra bunun yorumlamasına geçeceğiz. ilk önce, gün içinde güneşi öğlen saatinde dik alan bir şehir seçiyoruz. bundan maksat, hesap kolaylığı. eğer gün içinde güneş dik gelmezse, devreye ikinci bir boyut daha girer ve hesabımız zorlaşır. hesabı süperpoze edebilmek için böyle bir şey yapıyoruz.

    ilk önce saat saat güneşin görünür olarak hangi açıda olduğunu şuradan alıp excele aktardım.

    https://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php

    oradaki yere port sudan yazdım, çünkü port sudan bugün güneşi öğlen saatinde 88 derece olarak aldığı için. fena değil. 90 olsa daha iyi olurdu ama neyse buna da şükür.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1490013/+

    şimdi burada saat saat güneşin açılarını görüyoruz. yan tarafına, aynı saate güneşin gerçekte olması gereken yeri hesaplayarak yazdım. -6300'den başlayıp 6300de biten düzgün bir çizgi olarak. (gerçekte mesafe satırı)

    gerçekte mesafeden yola çıkarak gerçekte açı ne olması gerekirdi onu da saat saat hesaplayıp yazdım. (gerçekte açı radyan ve derece)

    sonra da ilk tablodan görünen açıların saat saat yazılı olduğu tabloyu aldım.

    görünen ve gerçek açıyı birbirine bölerek saat saat kırıcılık indisi değerini hesapladım. bunları bir tablo haline getirdim.

    şimdi bu tablonun, mesafeye bağlı olarak grafiğini çizdim. o da şu:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1490017/+

    görüldüğü gibi arkadaşlar, güneşin kırıcılık indisinin grafiği, ikinci derece parabole benziyor. güneş tam tepedeyken kırıcılık indisi 1 olmaktadır. yani güneş tam o görünen yerdedir. ve en uzak noktada kırıcılık indisi sıfıra yaklaşmaktadır. yani güneş en uzak noktadayken güneş ışığı en yüksek miktarda kırılmaktadır. daha sonra bu parabolün denklemini çıkaracağız. ya da bu şeklin yorumunu yapıp güneşin etrafında nasıl bir ortamın böyle bir kırıcılığa neden olabileceğini ön görebiliriz.
    1 ...
  2. 6.
  3. bugün, daha önce yaptığımız bazı çalışmalarla uyumlu bir sonucu göreceğiz şimdi.

    şimdi bu gördüğünüz, istanbul şehri için gün içinde güneşin açısını gösteren tablo. 24/07/2017 için geçerlidir. yani bunu siz bugün şu siteden bulabilirsiniz.

    https://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php

    oraya istanbul yazınca şu çıkıyor:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1489150/+

    şimdi burada bizim kullanacağımız veriler hour ve elevation. yani saat kaçta güneş yukarı doğru hangi açıyla duruyor. diğer açı yatay açısı olup herhangi bir kıymeti yoktur. en azından şimdilik yok.

    şimdi biz güneşin yerden yüksekliğini tam olarak biliyoruz: 6300 kilometre. dolayısıyla biz güneşi batarken ve tepedeyken 6300 kilometre olarak görmüş oluruz. gerçek değer bu olmamakla beraber görünür değerdir ve hesaplarda kullanabiliriz.

    şimdi şöyle bir tablo oluşturdum:

    saatleri dilimlere ayırdım. o ayırdığım dilimlerde güneşin kaç derecede bulunduğunu hesapladım. o derece için yatay mesafeyi hesapladım. düşey mesafeyle tanjantı formülünü hipotenüse dönüştürerek en son bir tablo oluşturdum.

    neticede bir grafiğe ulaşıyoruz. burada bakacağımız şey, güneşin "görünen uzaklığını" veren bu grafiktir.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1489151/+

    şimdi grafikte görüldüğü üzere güneş batarken ve en tepedeyken uzaklığı en düşük olarak hissedilmektedir. ve ara saatlerde daha uzakta gibi hissedilmektedir. buradan, daha önce gördüğümüz üzere "güneş tepedeyken kırıcılık indisi minimumdur" sonucunu teyid etmekteyiz.
    3 ...
  4. 5.
  5. anlamadıysan eksi bas geç. elinden başka bir şey gelmiyor. bilimsellikten ne kadar uzak adamlarsınız ve hiç utanmadan bilim filan taslıyorsunuz. sanki biz düz dünyayı kuranda okuduk diye düz dünyacı olmadık, hepsi hesap kitap kardeşim, hepsinin bilimsel argümanı var. ama tüm dünyada düz dünyacıların çoğu ateistken, bizdeki ateistler "aman altından din min çıkar" diye öcü görmüş gibi kaçıyor. kaçın bakalım, nereye kadar.

    siz yola gelene kadar, sizi bilimin her arka sokağında evire çevire, argümanlarımızla döveceğiz!
    0 ...
  6. 4.
  7. bu konuda o kırıcılık indisine ben de kırgınım.
    bir kırıcılık indisidir.
    herhalde güneş ışınlarının açısından bir sonuca varmak isteniyor. neyse umarım düzelir.
    1 ...
  8. 3.
  9. anlamadıkları için bir şey diyemeyenler, yarın kalkıp ama kopernik öyle demiyor diyecek bunu biliyorum. *
    eksi vermekten ya da gırgıra almaktan başka elinden bir şey gelmeyenler, yarın bilimsellik nutukları atacak, bunu da biliyorum.
    0 ...
  10. 2.
  11. kullanılan data:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1486794/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1486793/+

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1486796/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1486795/+

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1486798/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1486797/+

    ilk günün sonucu:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1486814/+

    görüldüğü gibi arkadaşlar güneş tamamen düz bir rota çizmektedir. yani parabol değil. yetersiz data var o ayrı mesele. yarın değişip bir gaus eğrisine de dönüşebilir ki ilk baştan beklentim buydu aslında. yarın veya daha sonra devam edeceğiz.
    2 ...
  12. 1.
  13. hepimizin çok iyi bildiği üzere güneş tepedeyken ışınları dik gelmekte, ancak uzaklaştıkça ışığı kırılarak olduğundan daha eğik gelmektedir. burada bu konuda yapılan çalışmalar bir araya getirilerek kırıcılık indisi hesaplanacak, böylece uzaklığa bağlı olarak bağıl değişkenlerin son durumu irdelenecektir. böylece örneğin batmak üzere olan güneşin aslında hangi açıda ve hangi yükseklikte olduğu daha iyi anlaşılabilecektir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük