Bu kadar buyuk, istikrarli ve kusursuz calisan, bizleri etrafinda dondurdugu sistemin yaraticisi gunes neden tanri olmasin ki
Edit: bircok yazar arkadas daha buyuk sistem var, gunes sadece bir yildiz demis. Ben gunesin buyuklugunu dusunecek beyin yetisine kaldirabilecek akla sahip degilken, onun karizmasini ve 150 milyon km uzaktayken bile ona bakamazken bu yorumlar gulduyor aq.
Astronomi hakkında hiçbir sikim bilmeyen yazar beyanıdır. Bizden ayrı, onlarca kat büyüklüğümüzdeki galaxyleri bilse ibâdet niyetine astronotluk yapar.
güneş tanrı olamaz evrene baktığın zaman bunları idare eden yöneten birinin olması gerekir ki güneş zaten kendi iradesiyle birşeyler yapan bir nesne bile değilken tanrı olma olasılığı bile yoktur.
kendisinden hacim olarak 5 milyar kat büyük, çap olarak ise bin beş yüz küsür kat büyük ve daha yaşlı uy scuti adlı yıldız varken esamesi okunmayacak bir yıldıza tapmaktır.
hadi mısırlılar en fazla güneşi görüyormuşta ona inanıyorlarmış bu arkadaş 21. yüzyılda samanyolundan çıkamamış ondan sonra vay efenim uzayda geri kaldık ulan magmaya inmediğimize şükredin.
Insanların evren hakkında bilgisinin az olduğu zamanlarda muhtemeldir. Zaman içerisinde güneş kesmemeye başladı insanları. Ay, yıldızlar derken bilinmeyen ve en güçlü bir varlığa inanma hissi doğdu.
güneş eski medeniyetlerde evrensel,adeta sözlesilmis bir tanrı figürü olarak görülüyordu ve binlerce yıl böyle devam etti.güneş eski insanlar için bedenlerin içsel atesiydi,onsuz hareket,form olamazdi.yok edilemezdi.hiçbir sey onun yokluğundan korkutucu olamazdı.faydalı ozelliklerini hindular brahma'sıyla,persler mitra 'sıyla,kaldeliler bel ile,fenikeliler adonia'sıyla,yunanlılar apollon'uyla eslestirdi.
mısır ve yucatan pirmaitleri,khalde ve babil'in zigguratlari,ırlanda'nin yuvarlak kaleleri hem rasathane hem güneş'e adanmış bir mabetti.
hatta gunes'in doğuş,gün ortası ve batis olmak uzere var olan 3 evresi perslere,hindulara,babillere,hristiyanliga teslis olarak gecti.solar teslis de denebilir.orta amerika'nın iki tanrısı tezcatlipoca ve quetzalcoatl rüzgar ve gunesle iliskilendirilebilir.
var olan tüm bu maddesel tapinmalar insanların inandıkları tanrı'yi somutlastirma çabasının ürünü olarakta görülebilir.tanrı'm beni ısıtır,beni doyurur,beni sever.toprak tanrıçası,ana tanrıça tanımlamaları bu tanrı'da aranılan özelliklerin her gün gördükleri ışığa kanalize edilmesidir. kur'an bu tapinmaya,bu medeniyetlere hz.ıbrahim örneğiyle bir reddiye dile getirir.tanrı güneş'e sigdirilamayacak kadar büyüktür.