götüyle kaynak vererek ecevit'e çamur atmaya çalışanları görmemizi sağlayan olay. ecevit zekasını kullanarak hükümeti kurmuştur. herhangi bir yolsuzluk yoktur. varsa da ecevit ile alakası yoktur. ecevit'in namusuna laf atan cahil yobazlar önce kendine baksın.
günümüzde yapılan yolsuzlukları hiçe sayarak, spoier vererek tanım yapmaya çalışarak ne kadar cahil olduğunuz ortaya çıkıyor sadece.
bülent ecevit'i olumsuz eleştirenlerin 2001 krizi sonrası geldikleri 2. duraktır. çünkü kendilerince suçlayacak başka örnek yoktur. bu itham eden kişilerin liderim dediklerine baksak akılda tutamayacak kadar suçları vardır.
o dönemi iyi bilmek gerekir ve de olayı dönemin şartlarına göre yorumlanmalıdır. burada kısmen makyavelizm vardı.
--spoiler--
Güneş Motel Olayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Bülent Ecevit'in zayıf haldeki II. Milliyetçi Cephe hükümetini yıkarak, Adalet Partisi'nden (AP) istifa etmiş milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurmasıyla sonuçlanan görüşmeler (Aralık 1977). Adını toplantıların yapıldığı istanbul, Florya'daki Güneş Motel'den almıştır.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 5 Haziran 1977 Genel Seçimleri'nde birinci parti olmasına rağmen kazandığı 213 milletvekilliği hükümet kurmasına yetmeyince Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. 11 Aralık 1977'de yapılan yerel seçimleri yine CHP kazandı. Ardından gelen istifalar MC hükümetini TBMM'de azınlığa düşürdü.
Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP'den istifa edenlerle temasa başladı. Ecevit ile 12 eski AP'li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi işgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Oğuz Atalay, Cemalettin inkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmelerin ilki 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde gerçekleştirildi. Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda gerçekleştirilmesine karar verildi.(1) Görüşmelerin devamı dönemin CHP'li istanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonunda belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteller'de yapıldı.(2)
Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10'u kabul etti. Konya Milletvekili Orhan Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi. CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti devrildi. 12'ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin inkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu.
1 Cüneyt Arcayürek, Demokrasinin Sonbaharı 1977-1978, Bilgi Yayınevi, Kasım 1985.
2 Güneş Yine Doğuyor, ihsan Yılmaz, Milliyet, 28/01/2001
acaba yeniden olur mu? ecevit siyasi hayatının en büyük hatalarından biridir. %41 oy alan chp tek başına iktidar için gerekli çoğunluğu yakalayamamıştır. ve milliyetçi cephe hükümeti kurulmuş arından ecevit kumar borcu olmayan 11 vekil istiyorum demiş ve güneş motelde ap'li 11 vekili partisine bakanlık karşılığı almıştır. zübük kitabı neden yazıldı zannediyorsunuz?
1977 yılında 215 milletvekili sahibi olan bülent ecevit başkanlığındaki chp'nin adalet partili 11 vekili partisine bağlayarak 2. milliyetçi cephe hükümetini düşürüp chp'nin hükümet olmasını sağlayan olaydır.
Bülent Ecevit liderliğindeki CHP, 5 Haziran 1977 seçiminde yüzde 40'ı aştı, ancak hükümeti kuracak sayıya ulaşamadı. Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi 'ikinci Milliyetçi Cephe' hükümetini kurdu. Bu hükümeti düşürüp kendi kabinesini kurabilmek için 11 milletvekiline ihtiyacı olan Ecevit, "Kumar borcu olmayan 11 milletvekili arıyorum" dedi. Ecevit'in görev verdiği CHP'lilerin Florya'daki Güneş Motel'de yaptıkları görüşmeler sonucunda 11 Adalet Partili, gensoruda Milliyetçi Cephe'den desteğini çekti. Ecevit, bu 11 isimden 10'unu bakan yaparak 5 Ocak 1978'de hükümeti kurdu. Bu olay 'milletvekili pazarlığı' olarak siyasi tarihe geçti ve halk arasında 'Güneş Motel Hükümeti' diye anıldı. 20 ay sonraki ara seçimde CHP'nin oyu yüzde 29'a düştü.