artık bayanlar için tam bir göz önlerindeki çöküklük, kırışıklık, yorgunluk izleri ne derseniz deyin onları işte kamufle etmek amaçlı kullanılmaya başlayan gözlük. ***
aşinası ol-a-mayanların bol güneşte dahi kullanmakta zorluk çektikleri aksesuarsır. herkese size bakıyormuş gibi bir izlenim, duygu, düşünce ve fikirler yumağı oluşabilir içinizde.
facebook ve msn'in profil fotoğrafı çektirmek isteyenler için takmayı zorunlu kıldığı aksesuardır. hatta yeni bir program yapmışlar, vesikalığa direkt ray ban ekleyebiliyosuuuun.
arkadaşlık sitelerinde*, tikky arkadaşlarımızın fotoğraflarında sıklıkla kullandıkları bir aksesuar. yalnız fotoğrafların çoğunun evde çekilmiş olması ayrı bir tez konusu. *
göz ve göz çevresini; başta güneş olmak üzere, parlak ışıklar (spot ışıkları gibi) ve göz alan koşullara (yoğun kar) karşı korumak amacıyla tasarlanmış, talepler doğrultusunda; renk, model, tarz olarak çeşitlilikler göstermiş zorunlu & keyfi kullanılan moda aksesuarıdır. günümüz koşullarında aksesuar olmaktan ziyade sağlık nedeniyle kullanılması gerekirken, genel olarak maksat tarz olsun zihniyetiyle bulundurulmakta.
koruyuculuk, kullanışlılık, sağlamlık, garanti ve model olarak en şahanesi için;
(bkz: ferre) - gianfranco ferre
dünyanın bilinen ilk güneş gözlüğü camdan değil, fildişinden yapılmıştır. üzerinde küçük delikler olan bu gözlük, kanada medeniyetler müzesinde sergilenmektedir. camdan imal edilmiş ilk güneş gözlüğünü ise sam foster, 1929'da sattı.
Güneşe ışığına doğrudan bakmanın görme tabakasına ciddi boyutlardazarar verir, Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınları önlemek için de kullanılmalı.
ultraviyole ışınlara karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlüklerinin özellikle yaz aylarında gözler için büyük tehlike oluşturur, bu bakımdan işportadan alınan güneş gözlüklerinin koruyuculuk özelliği olmadığı gibi, gözlere yarardan çok zarar verir. Bu durumda katarakta kadar varabilen yan etkiler gelişebilir.
Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. her güneş gözlüğünün ultraviyole ışını tutmaz. Güneş gözlüklerinin ultraviyole filtreli, kaliteli ve yüz yapısına uygun çerçeveli olmasına özen gösterilmesi gerekir, polarize camların zararlı ışınları süzerek gözü koruduğu bilinir.
güneş gözlüğü alırken dikkar edilmesi gereken kurallar;
*En dikkat edilmesi gereken nokta, gözlüğün UV ışınlarını absorbe etmesi.
*Güneş gözlüklerinin organik materyalleri çam ağacının reçinesinden yapıldığı için, hammaddesi ultraviyole ışınlarını geçirmez. Plastik camlı güneş gözlükleri hem ultraviyoleyi geçirmez, hem de kırıldığında göze zarar vermediği için önerilir.
*Gözünde optik sorunu olanlar numaralı güneş gözlüğü kullanmalıdır.
*işportadan gözlük alınmamalı, gözlük alırken kalitesine güvenilenler tercih edilmeli.
*Güneş gözlüklerinin güneşe doğrudan bakıldığında gözü koruduğu gibi bir yanılgıya düşülmemeli. Böyle bir durumda görme noktasında geriye dönüşü olmayan hasara yol açılabilir,
*Özellikle açık göz rengine sahip olanlar gözlerini güneş ışığından daha çok korumalıdır. Çünkü açık renk gözlüler koyu renk gözlülere göre daha hassastır.
~http://www.ntvmsnbc.com ~
genelde siyah renkli cam yada plastiklerden üretilse de günümüzde neredeyse her rengini bulabileceğimiz, burun üzerine yerleştirilip gözler ile kullanıldığı bilinse de, alnın hemen üzerine konuşlandırılıp saç bandı niyetine kullanıldığı da görülmektedir...
sahtesi kullanıldığında gözde yarattığı loş ışık ortamı sayesinde göz bebeklerini büyütüp içeriye daha çok zararlı ışın girmesine izin veren, şekilden çok sağlık için takılması gerekli gereç.