Güneş Dil Teorisi tamamen doğru mudur, bu tartışılabilir.
ilgimi çeken iskandinavya'da, italya'da, Anadolu'da, Kafkasya'da bulunan ve Orhun Alfabesi'nin temeli olan Runik Harflerinin görülmesi dikkat çekicidir.
Glozel'deki mağarada da bu harfli yazılar bulunmaktadır.
Eksik - eski- bilimseldir. Maddenin yapısı, Evren ve doğa yasaları keşfedildikçe görülmüştür ki, bir şeyler dünyada aynı anda aynı yerde bulunarak türemiş olmak zorunda değil. Bugün kumsal kaliforniya kıyılarından türemiştir gibi bir düşünceye sahip değiliz.
Teoriyi yazanların kendisinin de inanmadığı teoridir
Herkes gülmüş eğlenmiş fakat gel gelelim 1930-60 arası milliyetçi tarih yazımı modaydı ( hala moda fakat şekil değiştirdi)
Mesela bir örnek vereyim yunanlıların medeniyetler beşiği teorisi bunlar da aynı şekilde medeniyetin antik yunan ile var olduğunu dünyaya oradan yayıldığını iddia eder günümüzde bu onaylandı mı ? Hayır günümüzde kabul edilene göre medeniyetin ilk ortaya çıktığı yerler mezopotamya (sümer), mısır ve mezo-amerika (olmek) olarak bilinmektedir
Benzeri olarak kökenini iliryalılara, pelasglara bağlayan arnavutlar, kendilerini muşkilere bağlayan gürcüler, urartular ile subartu-sümerlere bağlayan ermeniler, harappa,kalibangan gibi indus vadisi şehirlerine bağlayan hint, Pakistan milliyetçileri hep bunun örneğidir bu da onun türk versiyonu işte
He günümüzde Avrupalı ne yapar eskiden olduğu gibi direk bunlar alman, bunlar Latin demez bunlar "Hint-avrupalı" der ilk önce avrupa halkları ile hint-iran halklarını akraba yapar sonra da geçmişte ne kadar kültürel bir öğe,bir topluluk varsa bir şekilde Hint-avrupa dili konuşmuştur konuşmasa bile bir dönem hint-avrupa dili konuşan bir kavmin yönetiminde kalmıştır ve kültürel öğelerini onlardan almışlardır.
Not: aklıma geldi bak bulgarların trak olduklarına dair tezleri, makedonların antik Makedonya devamı oldukları iddiası, polonyalılar başta olmak üzere çoğu Slav halkın sarmatizmi, Almanların Cermen mistizmi,nazi mistizmi hep buna örnektir
Bir tek böyle teoriler yazan çinliler yok herhalde lan yoksa milliyetçi tarih yazımı maalesef her ülkede var
Ayrıca Kürtlerin kendilerini guti,med,kassit,sasani torunu felan sayması da buna örnektir.
Mu’nun Kolonisi atlantisle savaş halinde olan uygurilerin dilsel olarak bugünkü dünya medeniyetlerine etkisini araştıran teori.
Konu birtakım kimselerce sulandırılıp alaya alınsa da insanı hayrete düşüren birtakım somut gerçeklikler söz konusu,
Şöyle ki; Göktürk anıtlarındaki harfler nordik iskandinav-germen rünik alfabesiyle benzerlikler gösteriyor. Oz tamgası Paganik bir Türk dinsel motifi olarak hristiyanlık inancını etkilemiş, Türkçe kadar köklü bir tarihi olmayan ve Türklerin yaşadığı coğrafyaya uzak pek çok dil ailesi ise Türkçeden pek çok kelime barındırıyor.
Teori ne demek? Yanlis hatirlamiyorsam Dogrulugu ispatlanmamis fikir veya fikirler demek. Yani Bir düşünce.
Şimdi durup bakiyorum elin oglu kendi ulkesinden onbinlerce km uzaklardaki topraklarda, adalarda okyanuslarda hak iddia ediyor da bizim butun diller turkceden turemistir dememiz mi batıyor insanlara??
Bugun sagda solda dusunce kurulusu adi altinda bir suru oluşum var. Bu adamlar dogru yanlis demeden paso islerine geldigi sekilde fikir ve teoriler uretiyorlar. Sonra bu teorileri medya uzerinden sanki gercekmis yayarak dunya capinda veya istedikleri bolgelerde yarattiklari algilarla yine kendi istek ve cikarlarina gore toplumlar uzerinde gercek veya sanal hakimiyetler kuruyorlar.
Bu isleri kodumun cavurlari yapinca problem yok.
Biz yapinca tu kaka.
Lan ne ozenti ne riyakar insanlariz var ya. Bazen inanamiyorum.
@85 de bahsedildiği gibi şeylerle alakalı olmayan bir konudur. Kelime kökenlerine bakılarak diğer dillerin köküne inilir benzerliklere ve bir çok şeye bakılır. Yani ortak ata dil olma iddia vardır. Pek bir dayanağı yoktur.
güldüren teoridir. ne kadar saçma olduğunu teoriye ait bir örnekle açıklayayım.
teoriye göre ankara kelimesi nasıl oluşmuş?
ilk insan bir takım çeşitli sesli harfleri tabiat olaylarına göre ifade etmeye başlamış. mesela gök yüzündeki yıldızları gördüğü zaman "ooo" demiş, bir canavarla karşı karşıya kaldığı zaman "üüüü" demiş, uzaklık duygusunu ifade etmek için "uuu" demiş. bu ve buna benzer saçmalıklar devam ediyor.
sonra ilk insan güneşi gördüğü zaman "aaaa" demiş, sonra "ağğğ" demeye başlamış ve bu hecelere başka heceleri eklemeye başlamış. ve yine bu ilk insanlar "ağanağakra" kelimesini türetmiş. belirli bir zaman sonra da "ankara ankara" diye bağırmaya başlamışlar.
bu güzel teorinin saçmalığıyla sizin kahkahalarınızı baş başa bırakıyorum.
efsane bir teori. insanın bir devrim yapıp bir ülke inşa edesi ve böyle şeylerle uğraşası geliyor. meselâ bu teorinin doğruluğunu ispat etmek için ingilizce ''okay'' kelimesinin türkçe ''ok ve yay'' bileşiminin zaman içerisinde seyrelmiş hali olduğu, ingilizlerin oku hedefe isabet ettirince ''okay, okay!'' diye bağırdığı iddia edilmiş.
Çok saçma bir teori olmasına rağmen faydasını da gördüğümüz bir sürece sokmuştur bizi. Aşırı türkleşme sonucu kullanıma gereksiz birçok laf sokan tdk bu teorinin verdiği görüş sebebiyle zaten kaynak dil türkçe diyerek dolaşıma sokulan bu gereksiz engelleri biraz da olsa yavaşlatmıştır. Ayni zamanda güvenini kaybeden halka ister istemez bir güven aşılamıştır.
Atatürk bu kuramı ortaya atarken zaten doğru olmadığını biliyordu sadece türkçe ye ve türk halklarına dikkat çekme amacı vardır
Çünkü atatürk öncesi osmanlı döneminde bırak islamiyet öncesini Fatih sultan mehmet bile anlatılmazdı
Ama atatürk hunlar ve iskit gibi halkların turk olduğunu bildiğinden Türk devletleri arasında saymıştır bunları doğru da yapmıştır atatürk den saçma bir haraket de çıkmaz zaten.
Atatürk tarafından geliştirilmemiştir. Ve bazı dalak kimselerin iddia ettiği gibi birara ve Amazon kelimelerinin Türkçe olduğunu da iddia etmez. Bilim camiasında kabul görmemiş teoridir.
Bilimsellikten uzak siyasi bir teoridir. Şimdi bize her ne kadar komikte gelse -ki komiktir- dünün dünyasını, bugünün dünyasının düşünceleri ile açıklayamayız.
dönemin ruhuna uygun bir hipotezdir. asla teori mertebesine gelmemiştir ve gelmesi mümkün olmadığı gibi, şart da değildir.
sonuçta atamızın türk dilini mümkün olduğu kadar arındırma ve yeni kelimeler kazandırma çabaları başarıyla sonuçlanmıştır. yerine konulabilecek ve bizim de kullandığımız türkçe kökenli sözcükler mevcut olduğu halde, rusça sözcüklerle dolu olan azerbaycan türkçesini az çok bilenler ne demek istediğimi anlarlar...
atamızın dil devriminin başarısının bir ispatı da söz konusu devrimi eleştiren malların eleştirirken kurduğu cümlelerde saklıdır. eleştiri cümlelerinin içi dil devriminin eseri olan sözcüklerle doludur!...
atatürk'ün bizzat kendisinin araştırdığı üzerine tezler geliştirip incelediği, bütün dillerin türkçeden geldiğini savunduğu teoridir lakin daha sonra kendisi vazgeçmiştir bu teoriden.