bu teoriye göre türkler niagara şelalesini görmüşler: ne yayagara ne yaygara demişler ismi burdan kalmış. amozon nehrini gördüklerinde ise: amma uzun demişler.
atatürk gibi bir insana, halen tam anlamıyla tanınmamış olmasından dolayı üstüne atılan konulardan biri.
evet, teorinin atatürk tarafından araştırılması istenmiştir. fakat atatürk, bu düşünceyi, bir sabah uyanıp " milletimi üste çıkacak bir şey bulmalıyım, hmm, evet bu iyi bir fikir " gibi saçmasapan, ırkçı bir düşünceyle ortaya atmamıştır. avusturya'da öğrenim görmekte olan bir öğrenci, türkçe üzerinde etimolojik araştırmalar yapmış, var olan dillerin temel kurallarıyla türk dilleri kuralları arasında büyük benzerlikler olduğunu ortaya çıkarmıştır. bu çalışmasını atatürk'e göndermiş, kültürel faaliyetlere büyük önem veren atatürk tarafından gerçekten olumlu bir şekilde karşılanmıştır.
teoride bahsedilen türkçe'nin günümüz türkçesiyle uzaktan yakından bir alakası yoktur. örneğin:
Vírenekensem şkula kayrís = Öğrenciler okula gittiler.
Kíneke sítel sinçe vırtat = Kitap, masa(nın) üstünde duruyor.
ilk cümleler çuvaşça cümleleridir. günümüz türkçesiyle konuşan, düşünen insanlar tarafından anlaşılması mümkün değildir. çuvaşça, Kumıkça, Karaçay-Balkarcası, Tatarca, Başkırca, Yakutça, Çakasça, Tuva türk dilleri ailesinde kullanılan dillere sadece birer örnektir. bu diller bile günümüze büyük değişikliklere uğrayarak gelmişken, bu teorinin günümüz türkçesiyle değerlendirilmesi, mantıksızlıkta son noktadır.
Tüm dillerin türkçeden türediği ve temelinin türkçe olduğunu savunan bir teori. Atatürk tarafından öngörülmüştür. Atatürkün başarılı olamadığı bir teoridir zamanın milliyetçi faşist (italya, almanya, ispanya) doktrinlerinden etkilendiği bir gerçektir. Bunu ileri götürüp bir çok milletin kökenini türklere dayandıranlarda olmuştur. Günümüzde deki "şunlar türkmüş olm" temelli sabahlara kadar süren geyik burdan kalmadır. Daha sonra bu güneş dil teorisinden vazgeçilmiştir.
güneş dil teorisi, atatürk ün uydurduğu bir teori değildir.
atatürk ün avusturyalı bir filologun eserini okuduktan sonra, askeri okul yıllarında ilgilenmeye başladığı bir teoridir.
bilinenin aksine, vikipedinin doğru bir kaynak olmadığı bir kez daha ortaya çıkıyor, türkçe kelimeler güneş dil teorisine göre tabiri caizse uydurulmamış, atatürk bu teoriyi ön plana çıkararak, orhun abidelerin den, kutadgu bilig e, göktürk dilinden, uygurcaya kadar geniş bir yelpazede edindiği kaynaklar ve yaptığı araştırmalarla, türkçe olmayan kelimeleri temizleyip, batıdan alınan kelimeleri, öz türkçe kaynaklardan yararlanılarak türkçeye dönüştürmeye, kullanılırlığı da atlanmayacak şekilde, dayanır.
atatürk döneminde oldukça başarılı çalışmalar yapılmıştır.
bugün kullandığımız, toplama, çıkarma, bölme, çarpma gibi yüzlerce matematik terimi bizzat atatürk tarafından, güneş dil teorisinin ilk hecesi sayılan aga ya da agu sesinden, öz türkçeye uygun olarak türetilmiş kelimelerdir.
güneş dil teorisinde, güneşe bakan ilk insan a sesini çıkarmaz.
agu, aga şeklinde kök, temel sayılan bir ses çıkarır ve bu ses temelinde diğer kavramları sesli olarak ifade eder. yani tüm kelimeler kökünde bu sesten türemek zorundadır.
atatürk ün yeni ortaya çıkan notlarından da anlaşılacağı üzere, aslında mantıklı süzgeçlerden, ehil ellerce geçirildiğinde oldukça işe yarayan bir yöntemdir.
atatürk ün ölümünden sonra türk dil kurumunun başına geçen, ehil olmayan kişilerce, teori hoyratça yıpratılmış, ittirgeçli göttürgeç gibi saçma sapan ve kullanışsız kelimeler zırvalayarak, adeta maksatlı bir şekilde teori, yerle yeksan edilmiştir.
atatürk ün tüm eserlerinde göreceğimiz, emanete hıyanet süreci, bu konuda da maalesef tıkır tıkır işlemiştir.
güneş dil teorisi 1935 de h.f. kvergic in bir kitabından yola çıkılarak benimsenen resmi tarih tezine uygun olarak türk dilinin taş ve maden devrinde, kültür kelimelerini göç yolu ile yeryüzündeki dillere yayan eski ve büyük bir kültür dili olduğunu ifade eden teoridir.
güneş dil teorisi, türk dil devriminin sadece bir ayağıdır.
güneş dil teorisini, kelime türetme çalışmaları ya da türk tarihinin orta asyadaki ya da dünyanın diğer coğrafyalarındaki ayak izlerini takip çalışmaları ile eşdeğerde görmek çok büyük bir yanılgıdır.
aslında güneş dil teorisi ve türk dili araştırmaları birbirini destekleyen, aynı amaca hizmet eden çalışmalardır ama aynı şey değiller.
güneş dil teorisi ile ilgili türk dil kurumunun kaynak kitaplarından biri türk dil kurumu genel sekreteri ibrahim necmi dilmen in kitabıdır.
bu kitap güneş dil teorisi üzerine yapılmış bir tez çalışmasıdır.
kvergic avrupada kabul görmeyen kitabında ilk insanın güneşe bakarak ''a'' sesini çıkarması ile dilin ilk ve ana kaynağının ortaya çıktığını savunur.
ibrahim necmi dilmen ise a sesini kabul etmeyerek bu sesin agu ya da aga olacağını öne sürmüştür.
güneş dil teorisinin en büyük kanıtı ise, etimoloji sözlüklerinde ''kaynağı karanlık ya da bilinmiyor'' şeklinde açıklanan fransızca, almanca ve ingilizce kelimenin türkçe ile kolaylıkla açıklanabilmesidir.
örnek:
botanik, bitki ile türkçe olarak açıklık kazanıyor.
sosyal, soy ile türkçe olarak açıklanabiliyor.
termal, ter ile türkçe olarak açıklanabiliyor.
elektirik, ıltırık, yıltırık, yaltırık ile türkçe olarak açıklanabiliyor.
işte bu beisle güneş dil teorisi bu örnek kelimeler gibi birçok yabancı kelimenin kökeninin türkçe olduğunu, dolayısıyla bu kelimelerin türkçenin yazım kurallarına uymamakla birlikte zaten türkçe kelimeler olduğu yönlü bir teoridir.
öz türkçecilik kapsamında yapılan türk dil kurumu çalışmaları ise bu kelimelerin işaret ettiği ana kaynağa, yani türkçenin tarihsel temelleri ve kanıtları olan kaynaklarına dair çalışmalardır.
güneş dil teorisi kanıtlanamamış bir teori olmasına rağmen, incelendiğinde aksininde kanıtlanamadığı ve kanıtlanamayacağı rahatlıkla görülecektir.
bir teorinin kesin doğru olduğunun kanıtlanamamış olması, o şeyin kesin yanlış olduğuna kanıt olamaz.
güneş dil teorisi bu yönüyle aslında günümüzde ve günümüzden önce ortaya atılmış ve kesin doğru gözü ile bakılmış teori ve bilimsel argümanlara benzer.
einstein ın izafiyet teorisinin yüzde yüz doğru olduğunu söyleyemeyeceğiniz gibi(günümüzde söyleniyor) güneş dil teorisinin de yüzde yüz yanlış olduğunu söyleyemezsiniz.
bu teoriye fason diyenler emperyalist batı tarihçiliğininde bu teoriyi benimsememesini referans gösteriyorlar. yalan batı tarihini doğru kabul edip kendi milli teorilerini baştan sakat kabul ediyorlar. peki günümüzde yavaş yavaş ortaya çıkan bulgulara kim değiniyor? truva kalıntılarından çıkan türkçe işaretler, bazı batı anadolu tarih öncesi höyüklerinde bulunan insan kalıntılarının türklerle % 98 uyumlu çıkan genleri.... isveç' in yetiştirdiği en büyük tarihçilerinden birinin isveç lilerin türklerle aynı dil kökünden geldiğini ispat etmek için yazdığı koca kitabı. daha sayamadığım onlarca şey ve çalışmalar yapıldıkça çıkmayada devam edecektir. şu batıcı aşşağlık kompleksinden kurtulun...
türk yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
anaları batılı ( necmeddin hoca buna batıl der) , karıları batılı osmanlılar, osmanlı devletini kuran türk çekirdeğinden zaman içinde koptular. tavuk çıktığı yumurtayı beğenmez misali, osmanlı, 650 yıl boyunca, devleti kuran türkmenlere, oğuzlara 'etrak-ı bi idrak' dedi. osmanlı devletini kuran türkler, osmanlının it muamelesi yaptığı kavim durumuna geldi.
osmanlı bizans yalakası oldu, sokullu gibi ağabeysi ortodoks kalan paşalara devleti teslim etti. oysa o vezirler müslüman oldular ama türklere olan kinlerini unutmadılar.
osmanlı bu çakallara güvendi , analarının, karılarının, devşirme vezirlerinin telkiniyle, kendi özü olan türklere sırtını döndü.
osmanlı yıkıldığında bu devleti kuran türkler, 650 yıl sonra atatürk önderliğinde devletlerini yeniden ele geçirdiler.
güneş dil teorisi, 650 yıl boyunca harem karılarının keyfine balans ayarını bozmuş haysiyet fukarası bir hanedanlığın tahriplerini giderme çabasıdır.
o reziller arap fars yalakası olmayıp, türkçeyi yaşatsalardı, mesela ingilizlerin ingilzceyi 2 bin yıldan beri yaşattığı gibi... böyle güneş dil teorileri arayışına girmeye gerek kalmazdı.
Mustafa Kemal Atatürk, isveç Kralı Gustaf'ı 1934'de ağırlarken yemekte yaptığı konuşmada o sıralarda çalıştığı güneş diline ait kelimeler kullanmıştır:
"Altes Ruayal, bu gece ulu konuklarımıza, Türkiye'ye uğur getirdiklerini söylerken, duygum tükel özgü bir kıvançtır. Burada kaldığın uzca sizi sarmaktan hiç durmayacak ılık sevgi içinde, bu yurtta, yurdumuz için beslemiş duyguların bir yankusunu bulacaksınız. Süerdemliği, önü, iki ulus, ünlü, şanlı sözlerinini derinliğinde sonsuz tutmaktadır. Ancak daha bir başka bir alanda da onlar erdemlerinini o denlü yaltırıklı yöndemle göstermişlerdir. Bu yolda kazandıkları utkular, gerçekten daha az özençe değer değildir. Avrupa'nının iki bitim ucunda yerlerini berkiten uluslarımız, ataç özlüklerinini tüm ıssıları olarak baysak, önürme, uygunluk kıldılıcalırı olmuş bulunuyorlar, onlar bugün, en güzel utkuyu kazanmaya anıklanıyorlar. 75'inci doğum yılında oğuz babanız saygılı bir sevginin bütün acunun söyüncü ile çevrelendi. Genlik baysal içinde erk sürmeninin güve işte bundadır."
Atatürk tarafından geliştirilmemiştir. Ve bazı dalak kimselerin iddia ettiği gibi birara ve Amazon kelimelerinin Türkçe olduğunu da iddia etmez. Bilim camiasında kabul görmemiş teoridir.
turk tarih tezi ile birlikte ortaya atılan teori. şu tip iddaları vardır: insan dört ayaktan iki ayaga evrilirken guneşi görmüş ve "a" demiştir işte bu yüzden ilk ses (ve harf) a'dır daha sonra bu a'dan diger sesler türemiştir. ayrıca bütün diller turkçeden gelmektedir.
gülmeyin! bunlar ciddi ciddi söylenmiş turk dil kurumu sayesinde kitaplara basılmış, koca koca adamların kafa patlattığı şeylerdir. hatta turk tarih kongresinde sunulmuş ve yuce turk dilini kısakanan yabancılar "yok artık lebron james!" şeklinde tepki göstermişlerdir.