güneydoğu anadolu projesi

entry20 galeri0
    20.
  1. çok şehit verdik bu projede. birçok mühendis pkk tarafından şehit edildi.
    1 ...
  2. 19.
  3. barajların yapılmak istendiği, uğruna kaç mühendisin pkk tarafından şehit edildiği proje. özal başlattı diye anlatılıyordu.
    0 ...
  4. 17.
  5. Var olan işsizlik barikatını devirecek sonrasında büyük umutları yeşertecek olan proje hala beklemedeyiz.
    1 ...
  6. 17.
  7. Türkiye'nin hayaliydi. Dünyanın ikinci Türkiye'nin ise en büyük entegre projesiydi.
    GAP'ın elektrik üretiminden başka bir diğer önemli ayağı sulamaydı;yani tarımdı.
    Hedef, susuz güneydoğu topraklarını suyla bulaştırarak tarım üretimini geliştirmekti.
    Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'in yoksulluğunu işsizliğini bitirmekti. Tarım gelirleriyle kişi başına gelir % 209 artacaktı. Böylece proje tamamlandığında bölgedeki feodal yapı kırılacaktı.
    Proje gerçekleştirildiğinde Türkiye enerji ve tarımda çok önemli sorunlarını çözmüş ve dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacaktı. GAP umuttu.
    40 yılda 28 hükümet oluk oluk para akıttı. Tarımsal ürünün gelişimini saat saat takip edebilmek için, 9 şehre 75 uydu izleme istasyonu bile kuruldu.
    Sonrasında ise hedeflenen 1,8 milyon hektar arazinin ancak % 15'i sulanabildi. Üstelik sonradan anlaşıldı ki dünyanın bıraktığı ilkel bir metodla sulama yapıldığı için toprağın da tuzlanmasına neden olunmuştu. Sulama tekniği yanlıştı.
    Drenaj kanallarının yapımı ihmal edilmişti. Tarlaların yanından geçen kanallar vardı ama tarlaya su vermiyordu. Toprak çoraklaşmıştı ve maddi zarar 1 milyar 700 milyon dolardı.

    Bu durum dikkatini çeken GAP'tan sorumlu devlet bakanı Abdüllatif Şener, GAP'ın başında Olcay Ünver'i geörevden aldı.
    Olcay Ünver görevden alınınca bunun yankısı medyaya "Takunyalı bakan, bir laik bürokratı görevden aldı" şeklinde yansıdı.

    Peki Olcay Ünver kimdi?

    Asıl adı ismail Hakkı Olcay Ünver idi. ODTÜ'den 1979 yılında inşaat mühendisi olarak mezun oldu. Ankara Belediyesi'nde kanalizasyon inşaatında çalışırken, ODTÜ'de master yaptı.
    NATO bursuyla ABD'ye gidip Teksas Üniversitesi'nde doktora yaptı. Su Uzmanı oldu! Bir devlet kurumu olan Aşağı Colorado Nehri Kurumu'nda çalıştı. ABD'de faaliyet alanı sulama olan IRRISCO şirketine danışmanlık yaptı.
    Türkiye'ye dönünce Güneydoğu Anadolu Projesi'nin başına getirildi. GAP'ın başında 13 yıl kalarak rekor kırdı.
    Ayrıca Dünya Su Konseyi'nde "(DSK) Başkan Yardımcılığı yaptı. Uluslararası Su Kaynakları Birliği'nde (IWRA) genel sekreterlik yaptı.
    Uluslararası Hidrolik enerjisi Birliği'nde (IHA) konsey üyeliği yaptı. Bunların dışında kimi Washington'da olmak üzere bazı vakıflarda görev yaptı.
    Time dergisi tarafından 1999 yılında "Avrupa Vizyoneri" seçildi.
    israil ve ABD'lilerin dikkatini GAP'a çekmek için 13 yıl uğraştı ve 28 heyet gezdirdi.

    Abdüllatif Şener tarafından görevinden alınan Olcay Ünver hemen ABD'nin Ohio Kent State Üniversitesi'nde iş buldu. Oradan BM'ye transfer oldu. Artık Birleşmiş Milletler'in Dünya Su Değerlendirme Programı (WWAP) koordinatörü idi.

    "GAP'ı susuz bırakan, yanlış sulama yaptıran bürokratın yükselişi oldukça ilginçti. Bakan Abdüllatif Şener'in başına gelenler ise malum.

    GAP tarihinde iz bırakan siyasilerden biri de Hüsnü Yusuf Gökalp idi.
    Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitirdi.
    Akademisyendi. Pamukkale Üniversitesi Gıda Bölüm Başkanlığı'nı yaparken MHP'den vekillik teklifi aldı. Milletvekili oldu ve ardından 57. koalisyon hükümetinde (DSP-MHP-ANAP) hükümetinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002) yaptı.

    Bakan koltuğuna oturur oturmaz ilk yaptığı, GAP Yüksek Kurulu'na neden tarım bakanlarının yer almadığını sorgulamak oldu. Türkiye'nin en büyük tarım projesi'nin tarım bakanından habersiz yürütüldüğünü fark edilmişti.

    Bakan Gökalp, GAP'ta nelerin döndüğünü merak edip araştırınca Bakanlar Kurulu'nda şunları söyledi.
    "GAP'ta sulama projeleri yıllardır iSrail, ABD ve AB ülkeleri tarafından engellenmektedir."

    Bakan Hökalp bu oyunu bozmak istedi. Turgut Özal tarafından kapatılan; Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Toprak Su Genel Müdürlüğü, Gıda işleri Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele ve KArantina Genel Müdürlüğü, Tarımsal Garanti ve Yönlendirme Kurulu'nun tekrar açılmasını istedi. Su Konseyi Kanunu ve Tarım Kanunu çıkarmak için büyük mücadeleler verdiyse de Bakanlar Kurulu'nu aşamadı.

    Bakan Gökalp'e tek destek veren sadece Başbakan Bülent Ecevit idi. Ama onun da sözü koalisyon hükümetinin bakanlar kuruluna geçmiyordu. Prof. Dr. Gökalp, "yapmak istediklerim israil'in, ABD'nin ve Avrupa Birliği'nin işine gelmedi. Yapmak istediğim herşey bakanlar kurulu'nda engellendi" diyerek MHP'den istifa etti..

    Peki bu laflar fazlaca paranoya ya da komplo teorisi endişesi mi taşıyordu acaba?
    Ama Avrupa Birliği'ne giriş şartlarından birinin "Şayet Birliğe katılırsan, Fırat ve Dicle havzasına giren bölgelerdeki suların idaresi yalnız senin elinde olmayacak; içinde AB ülkeleri ve israil'in olduğu konsorsiyuma verilecek" maddesi olduğunu hatırlatmakta fayda var...

    Tüm bunlar olurken Kürt partilerinde kürtlerin haklarını almak için çırpındıklarını iddia edenler Kobani için gerilim yaratırlar ama kendi sınırlarımızın içindeki kürt köylüleri tarım yapamamasına, Suruç'taki işsiz gençlere kafa yormazlar.

    (Soner Yalçın'ın Sözcü Gazetesi'nde 24.10.2014 yayınlanan yazısından derlenmiştir)
    6 ...
  8. 16.
  9. hakkında vikipedide geçen son iki cümle içler acısıdır.

    --spoiler--

    "Projenin toplam tutarı 32 Milyar ABD Doları'dır. Projenin, 2013 yılına kadar tamamlanmış olması planlanmaktadır."

    --spoiler--
    2 ...
  10. 15.
  11. cumhuriyet tarihinin en büyük umududur. lakin hala hayata geçirilememiştir.
    0 ...
  12. 14.
  13. 13.
  14. 12.
  15. ne yapıp ne edersek edelim, kaynak ayırıp bir an evvel tamamlanması gereken proje.
    (bkz: terör ve gap)
    3 ...
  16. 11.
  17. 80'lerin klişelerinden biriydi. gerçek anlamda uygulanabilseydi güney doğu anadolu bölgesi'ne sanayi olacak ve böylece işsizlik az da olsa engellenecekti. tabi terör de olmayacaktı.
    2 ...
  18. 10.
  19. türkiye nin yanlış hesaplamalar sonucu milyar dolarlarca zarar ettiği, çok büyük umutlarla uygulanmaya başlayan ama sonunda bekleneni, istenileni veremeyen; hatta harcanan paranın kocaeli ve çevresindeki sanayiyi ve tarımı geliştirmeye harcanması durumunda türkiyenin şimdiki kişi başına düşen gsm'i 2 ye katlayabileceği,türkiye nin eline yüzüne bulaştırdığı proje..
    2 ...
  20. 9.
  21. şu ana kadar sadece yüzde 25 i tamamlanmış proje. hüzün verici hakikaten. bir de o ilk zamanlarında "harran a su geliyoooor, harrana su geliyooor" diye çığıran çocuğu hatırlaynıca cidden daha da hüzünleniyor insan.
    2 ...
  22. 8.
  23. Dünya'nın 7 harika projesinden birisi olarak gösterilen GAP, gerekli yatırımlar yapılamadığı için istenilen seviyede bir ilerleme kaydedilememiştir. Gerçekleşme oranı, enerji projelerinde yüzde 64 iken, sulama projelerinde bu oran ancak yüzde 12 olabilmiştir.
    Kaynak yetersizliği nedeniyle, gecikmeli olarak devam etmekte olan GAP projeleri için, bugüne kadar yıllık ortalama 350 milyon dolar tahsis edilebilmiştir. Projenin 2010 yılında tamamlanabilmesi için yılda ortalama 1,6 milyar dolar kaynak gerekmektedir.
    0 ...
  24. 7.
  25. guneydogu anadolu projesi (gap), turkiye yuzolcumu ve nufusunun yaklasik % 10 unu olusturan guneydogu anadolu bolgesi nde; toprak, su ve insan kaynaklarini gelistirerek, topyekun sosyo-ekonomik kalkinmaya yonelik entegre ve surdurulebilir insani gelisme ilkesine dayalı bir girisimdir.

    gap bölgesi; adıyaman, batman, diyarbakir, gaziantep, kilis, mardin, siirt, sanliufa ve sırnak illerini kapsamaktadır.

    projenin temel hedefleri, güneydoğu anadolu bölgesi halkının gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek bu bolge ile diger bolgeler arasındaki gelismislik farkini ortadan kaldirmak, kirsal alandaki verimliligi ve istihdam imkanlarini arttirarak, sosyal istikrar, ekonomik buyume gibi milli kalkinma hedeflerine katkida bulunmaktir.

    onceleri fırat ve dicle nehirleri uzerinde sulama ve hidroelektrik enerji uretimine yonelik 13 proje demetinin toplami olarak planlanan ve kapsaminda 22 baraj ve 19 hidroeletrik sanrtalin insaasi ongorulen gap, bugun gap bolgesi nin sosyo-ekonomik kalkinmasini hedefleyen, firat ve dicle nehirleri uzerinde yapimi ongorulen barajlar, hidroelektrik santraller ve sulama tesislerinin yanisira kentsel, kirsal ve tarimsal altyapi, ulastirma, sanayi, egitim, saglik, konut, turizm, ve diger sektörlerdeki yatirimlari da icine alan cok yonlu bir bolgesel kalkinma projesi olarak ele alinmaktadir.

    kaynak: gap idaresi başkanlığı
    2 ...
  26. 6.
  27. Bu GAP projesindeki Atatürk barajina harcanan beton ile yeni bir Istanbul yapilanabileceği söyleniyor.
    1 ...
  28. 5.
  29. ilkokul 1 den başlayarak, tüm öğrenim hayatım boyunca, "gap bitince" diye başlayan tümceler duymama neden olan proje.
    0 ...
  30. 4.
  31. kısa sürede Türkiye'den ziyade, diğer ülkelerin hedefi haline gelen proje.

    GAP PROJESiNDE iHALE ALANLAR:
    MERIT INTERNATIONAL INC - iSRAiL
    BERTI-BRUDO-JAKOP BEHAR - iSRAiL
    ZINKAL - iSRAiL
    ARAT LTD - iSRAiL
    PAL - YAL, MERAZ - iSRAiL
    SORTEL B.V. - HOLLANDA
    KOÇ HOLDING - SUMITOMO - TÜRKiYE-JAPONYA

    yatırımlar ve şirketler:
    MAN (Mardin Enerji) - Almanya - Enerji ve Doğalgaz - Mardin
    Özhan Kimya - italya - Deterjan - Mardin
    Sanex - Bulgaristan - Ticaret - Mardin
    Bizaf - Irak - Ticaret - Mardin
    Ms Jordan - Irak - Ticaret - Mardin
    Lazer (Hasbab ort) - italya - Tekstil Mak. - Diyarbakır
    Rama - Suriye - Meyan kök ürt. - Gaziantep
    Nanhttan - iSRAiL - Tekstil - Adıyaman
    Naan - iSRAiL - Sulama sist..paz. - GAP
    Netafim - iSRAiL - Sulama sist.paz. - GAP
    ABD firması ve Türk ort - ABD - içme suyu,Tarım - Şanlıurfa
    israil Firması ve Türk ort. - iSRAiL - Sitrik asit - Adıyaman
    ABD-isveç-Türkiye - ABD - isveç - Tarım sektörü - Adıyaman
    NVT Perenco - ABD - Petrol arama - Diyarbakır
    ALAADDIN MIDDLEEST- ABD - Petrol arama - Adıyaman-Diyarbakır
    DOWELL SCHLUMBERGER - Almanya - Petrol- Yan Hizmet - Diyarbakır
    GI - ABD - Petrol arama - Adıyaman
    Merhav - iSRAiL - Tarım - Sulama - GAP
    KOÇ-ATA(iSRAiLli müh.ler) Süt-Besi - Şanlıurfa
    Alarko- iSRAiL - Tarım teknoparkı - GAP
    SUBOR - ABD - israil - Boru üretim - Şanlıurfa
    ASHTROM - iSRAiL - Sulama - Şanlıurfa
    SOLEH - iSRAiL - Sulama - Şanlıurfa
    BONEH - iSRAiL - Sulama - Şanlıurfa
    TALAH - iSRAiL - Sulama - Şanlıurfa
    T-E (yer altı kaynaklarını analiz eden firmadır) -iSRAiL - Şanlıurfa
    ~http://www.antiemperyalizm.org ~
    5 ...
  32. 3.
  33. bitirecek siyasetçiyi kahraman yapacak; ülkemizin en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki projelerindendir. özal'a aittir. bu hükümet döneminde de yeterli ödenek aktarılamamıştır. 2010 yılına kadar epeyce şekillenecektir. projenin etrafındaki arsaları yahudiler toparlamaktadır. kimse de bu duruma müdehale etmemektedir.
    1 ...
  34. 2.
  35. kısaca gap olarak adlandırılmış projedir.
    0 ...
  36. 1.
  37. bölgedeki suların verimli kullanılması ve bölgenin değerlendirilmesi,istihdam sağlanması vb sebepler için gerçekleştirilmeye başlanmış kalkınma projesidir.yahudilerin vadedilmiş toprakları üzerindedir bu yüzden bu projenin içerdiği alanların yüzde yetmişine yakını yahudiler tarafından satın alınmıştır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük