kurtuluş savaşı sırasında ilk savaşların yaşandığı cephedir. antep, urfa, hatay ve maraş'ta açılmışlardır.
bu cephede düzenli bir ordu yoktur. halk kendi kendini savunmuştur. Tbmm bu cepheye gönüllü subaylar göndererek katkıda bulundu.
1919 yılının sonuna doğru ingilizler antlaşmalar ile buraları fransa'ya bırakmıştır. ingilizler bu bölgede iken fazla zarar vermemişti fakat fransızlar bölgeye geldiklerinde ise gönüllü ermeni askerleri-tehcirde güneye göç ettirilen ermeniler bunlar- getirdiğinde bölgede rahatsızlıklar başladı.
maraş;
--spoiler--
I. Dünya Savaşının sonlarına doğru Müttefiklerinin yenilmesi üzerine, Osmanlı imparatorluğu 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi ile Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ta işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 22 Ocak 1920'de başlayan savunma 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır. Maraş'taki ilk direniş, Sütçü imam'ın, hamamdan çıkan kadınlara sarkıntılık eden Ermeni askerlere saldırması ile başlamıştır.
--spoiler--
antep;
--spoiler--
Fransızlar 1 Nisan 1919´da Antep´i işgal ettiler. 1920 yılının Nisan ayı başında Türk Milli kuvvetleri kentte bir ayaklanma başlatarak Fransızlara karşı direnişe geçmiştir. On ay kadar süren direniş esnasında Fransızların kente 70.000 mermi attığı ve Türk tarafında 6317 kişinin şehit olduğu anlatılır. Fransızlar, kenti yoğun olarak top ateşine tutmuş, Suriye'de bulunan birliklerinden destek almışlar fakat Antep'e girme konusunda askeri bir başarı gösterememişlerdir.
30 Mayıs 1920'de Fransızlarla bir ateşkes imzalanmış ise de 17 Haziran'da çatışmalar tekrar başlamış ve aralıklarla 1920 sonuna dek sürmüştür.
1914 yılında, I. Dünya Savaşı başladığı zaman Gaziantep 83 bin nüfuslu bir liva merkezi idi.30 Ekim 1918´de imzalanan Mondros Mütarekesi ile itilaf Devletleri paylaştıkları topraklara sahip olmak amacıyla harekete geçerken, 17 Aralık 1918´de ingilizler Antep´e girmiştir. Bir yıl süren bu işgale Fransızlar tepki göstermiş, 1918 Eylül´ünde yapılan ingilizlerin Musul üzerindeki Nezaret Hakkı ndan vazgeçmeleri ile önce Suriye daha sonra Antep, Urfa ve Maraş boşaltılmıştır. Bunun ardından Fransızlar 29 Ekim 1919´da Kilis´i, 5 Kasım 1919´da Antep´i işgal ettiler.
1920 yılının başında ise ünlü Antep Savunması başlamış oldu. 1 Nisan 1920´de başlayan Gaziantep savunması 11 ay sürdükten sonra açlık yüzünden sona ermiştir. Savunma süresince Fransızlar şehre 70.000 mermi atmış, 6.000 Antepli şehit olmuştur. Bu olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep´e "Gazi" ünvanını vermiştir. 15 Mart 1921 tarihinde Londra´da Türk Dışişleri Bakanı ve Fransız delegasyonu Antep, Adana ve çevrelerinin Türklere geri verilmesi hususunda mutabakat sağlamıştır. Nitekim bu antlaşma Ankara Antlaşması ile son şeklini almış ve 25 Aralık 1921´de son Fransız askeri Antep´ten ayrılmıştır.
--spoiler--
Urfa;
--spoiler--
Ali Saip Bey'in Jandarma komutanı olarak Urfa'ya atanmasından sonra halkın örgütlenmesi daha da süratlendi. Üçbin kişilik bir askeri güç oluşturuldu. 12'ler olarak adlandırılan ve Urfa'nın önde gelen 12 vatanseverinden oluşan Kuvay-i Milliye hareketi, önderleri Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu vasıtasıyla 7 Şubat 1920'de Fransız komutanlığına şehrin boşaltılmasını isteyen bir ültimatom verdiler. 9 Şubat'ta şehrin yarısı geri alındı ve 10 Nisan'da Fransızlar çekildiler.
Geri çekilen Fransızların neredeyse tümü, Urfa muharebesine geç yetişmiş çevre aşiret birlikleri tarafından kılıçtan geçirilmiştir.
--spoiler--
Doğru bilinen yanlışlıkların çok olduğu cephedir. Öncelikle Güney Cephesi sadece şuan ki Türkiye sınırı içerisinde değil Süriye topraklarında kapsayan bir cephedir. Misaki-Milli sınırları diye tabir ettiğimiz sınırlar içerisinde yer alan Kuzey Süriye topraklarındaki direnişleri bir taraf edilip bize böyle anatılır. ibrahim Hannunu ve Şeyh Salih ibn Ali'nin Kuzey Süriye'de başlatmış olduğu direnişe destek için Kuvay-i Milliye Süriye'ye saldırmıştır. Ankara hükümeti tarafından desteklenmiş ve Fransızlar bu direnişi kıramamıştır. Bu yüzden de soluğu Ankara'da almıştır. imzalanan Ankara antlaşması ile Ankara Hükümetinin buraya yardımı kesmiş ve buradaki direnişler Fransızlar tarafından kırılmıştı. Burada kaybedilen toprakları hiç dile getirilmeden "Fransızlar Antep'i terk etti" denilerek sanki başarılı bir antlaşmaymış gibi dile getiriliyor.