Semavi dinlerin Öte dünya anlayışında benimsenen bir fikre göre insan, insan olma kavramı içerisindeki nitelikler bakımından kötü, günahkar olma özelliğinden ayrılıp cennette Tanrı’ya kavuşacaktır. Tanrı neden insana günah olma niteliğini atfetmiştir? Peki insanın günahkar olmasının nedeni nedir? insan nasıl günahkar sayılır? Tanrı’nın buyruklarına itaatszilik, yasaklarını çiğniyor olmak, Önermelerine göre yaşamamak günahlardan bazılarıdır. Peki her itaatsizlik hali kötü müdür? insan neye göre, hangi eyleme göre günahkar sayılır?
Örneğin günahlardan biri sayılan hırsızlık eylemi üzerinden düşünelim. Hırsızlık ahlaki olmayan ve günahkar bulunan bir eylemdir. Hırsızlık, gerekçe fark etmeksizin kişinin hakkı olmayan bir mal veya kendisine ait olmayan maddiyatın izinsiz alınması durumudur. Peki çeşitli durumlar ahlaki olmayan olarak adlandırılan hırsızlık eylemini meşrulaştırabilir mi? Diyelim ki çocuğunuz sma hastası olsun ve tedavi için gereken 3 milyon TL sizde olmasın. Bu para ömür boyu çalışsanız dahi ulaşamayacağınız bir para Olsun. Ve yine diyelim ki siz bir şirketin mali işlerini yürüten kişisiniz ve hesaplarda bir hata olduğunu fark ettiniz. sistemde 3 milyon TL fazla para olduğunu gördünüz. Bu parayı alsanız kimsenin Haberi olmayacak. yine diyelim ki çalıştığınız şirket vergi kaçırıyor. Bu da bir hırsızlık çeşididir. Bu parayı alıp çocuğunuzu tedavi ettirir misiniz? Vergi kaçıran ve kara para aklayan şirketten çalınan ve küçük bir çocuğun hayatını kurtaran bu hırsızlık eylemi bir günah mıdır?
Bir başka örnekle geçen gerçekleşen bir olayı ele alalım. Kanser hastalarının ilaçlarını usulsüzce reçetelendirip diğer ülkelere satan ve yaklaşık 13 milyon TL vurgun yapan devletin sağlık görevlilerine karşın anneniz için çaldığınız kanser ilaçları gerçek bir hırsızlık ve gerçek bir günah sayılır mı?
Yine başka bir örnekle çok fakir ve çalışamayacak durumda olan, eşi ölen, devlet Desteği alamayan ve yeni doğum yapmış bir anneyi düşünelim. Vatandaşı olduğu ülkeden bebeğine bakacak ve onun yaşaması için temel giderlerini karşılayacak desteği alamayan Anne, çocuğunun hayatta kalması için marketten bir paket bez ve mama çalmış olsa bu günah mı sayılır? Çocuğunu yaşatmak için günahtan kaçması durumunda bebeğinin ölmesine neden olan anne bir günahtan kaçıp diğerine yakalanmış sayılmaz mı? Günah her koşulda yanlış mıdır? Semavi dinlerin günah önermesi her bakımdan haklı bir önerme midir? insan hiçbir koşulda hırsızlık yapmamalı mıdır? Tanrı hangi günaha göre insan yargılayacak ve yine hangi günaha göre sizleri cennetine alacak?
insanın kendi doğasıyla savaşması. Zevke ve neşeye düşman olmasının kanıtıdır günah. Acaba insan haz duyduğu için mi ızdırap çekiyor yoksa ki yönetenler insanın mutlu olmasını mı istemiyor onı kontrol altında tutabilmek için? Kafamda deli sorular.
bir bankadayım. maaşım zorunlu olarak bankaya yatırılıyor. onu çekmek için buradayım. personelin aralarındaki bir konuşmaya şahit oldum. şu şekilde diyordu biri:
"yalan söylemek büyük günah."
bunu söylerken bir banka çalışanı olarak söylüyordu.
Kulun kendisini yapmak üzere ısrar ettiği her masiyet büyük günah,
Kulun kendisi hakkında allah celle celalühudan mağfiret talep ettiği her masiyet ise küçük günahtır.
Dünya hayatında zevk namına ne varsa o günahtır. Öncelikle allah tüm kullarına bir çok zaaf yükler, sonra onları yapmalarını yasaklar. Eğer yapar da pişman olmadan ölürse cehenneme atıp türlü türlü azaplarda bulunur. Herşey daha çok kadına günahtır. Evden çıkmak, insan gibi yaşamak haramdır. Başında önce örtü sonra koca olur onlar yoksa anası babası eziyet görevini devam ettiriyordur. Baktınız ne anası ne babası ne kocası var, amca dayı ne varsa onlar eziyet eder. Bu sebeplerdendir ki cehennemde kadın nüfusu daha fazladır. Hem kurallar daha katı hem de isyan edilecek kişi sayısı çok, haliyle günahlar gırla. Bu günahların mutlulukla bir ilgisi olmalı.
aslında dinin ahlaki kriterine göre şekillendiği için dikkate alınacak bir kavram değildir. bir şeyin doğru veya yanlışlığı din referans alınarak verilemez.
Kuranda yapması yasaklanmış olanlar davranışlar günah olan davranışlardır. Bu yüzden kuranda yasaklanmamış şeylere günah demek günahtır. Bu bilgiye de allaha ortak koşmanın günah olmasından varıyoruz.