neden dünya üzerinde her coğrafi bölgede saat aynı değil, yerel zaman ne demek gibi sorulara yanıt olarak aklınıza ilk başta, dünya’nın yuvarlak olduğu ve döndüğü geliyor ise doğru yoldasınız. dünya’nın kendi ekseninde dönen yuvarlak bir cisim olması, zamanı ölçmek için temel bir birimdir.
günlük yaşamımızda bu dönmeyi sabit, yani çok uzun zaman sürecinde de olsa değişen temel açısal döneme hızını, değişmez ve bir turu tam olarak 24 saat kabul ederiz. ama hassas astronomik ölçümlerde, özellikle dönme süresi önemlidir ve dikkatli hesaplanmazsa karışıklığa sebep olur.
işte bu ortalama güneş’in saat açısına ortalama güneş zamanı denir ve gözlemcinin göksel meridyeninden peşi sıra geçişi arasında kalan zamana bir ortalama güneş günü denir.
ve nihayetinde, ortalama güneş ve ortalama güneş zamanı bizi günlük hayatta kullandığımız takvim zamanı’na götürür. takvim zamanı’nda ortalama güneş zamanı’na göre çalışan bir saat, ortalama gece yarısında 0h’yi gösterir ve bizim için yeni bir takvim günü başlar.
dünya üzerinde, greenwich başlangıç meridyeninden itibaren, eşit aralıklı, 24 tane standart meridyen ve bunlar yardımı ile de 24 saat dilimi tanımlanmıştır. buna göre, komşu iki meridyen arasındaki açı 15 derecedir. bir standart meridyenin 7 dakika 15 derece sağından ve solundan geçen meridyenlerle sınırlanan bölgeye o standart meridyene ait saat dilimi denir. aynı saat diliminde bulunan yerler aynı ortalama güneş zamanı’nı kullanır ve bu zamana bölge zamanı (yerel zaman) denir.
greenwich, başlangıç meridyeni ile tanımlanan bölge zamanı için genel zaman (universal time=u.t) terimi kullanılır.
dünya nin güneş etrafındaki dönüşünü tamamlaması 365 gün sürdüğünden ötürü.