1838 yılında yaşanan acı dolu olaya verilen isim.
1830 yılında abd başkanı andrew jackson tarafından çıkartılan yerli iskân yasası, abd hükümetinin amerikan yerlilerini karşı tavrını açıkça ortaya koyuyordu. buna göre mississippi nehrinin doğusunda yaşayan yerliler nehrin batı yakasına yerleştirilecekti. kabilelerin zorla yerlerinden edilmesi yasaya göre sözkonusu değildi. başkana yerlilerle toprak tahsis etme ve antlaşma yapma yetkileri tanınmıştı. 1834 yılında çıkartılan yeni bir yasayla yerlilere tahsis edilen topraklara girilmesi yasaklansa da bu yasa da delinecektir.
27 eylül 1830 tarihinde choctaw kabilesi antlaşma imzalayarak gönüllü olarak topraklarını terk eden ilk kabile olur. antlaşma sonucu topraklarını terk eden choctaw kabilesinin bıraktığı yerlere avrupalı yerleşimciler girer. yerli iskân yasası gönüllülük üzerine inşa edilmiş olsa da çoğu zaman hükümet yetkilileri tarafından suistimal edilmiştir. bunun en bilindik örneği cherokeelerle yapılan antlaşmadır. 29 aralık 1835 tarihinde kabile liderlerinin onayı alınmaksızın bir ksıım yerliyle yapılan antlaşma kabile tarafından reddedilir ve yeniden düzenlenmesi istenir. bu sırada cherokeeler zorla topraklarından sürülürler. 1838 yılı boyunca yaşanan dramtaik olaylar sonucunda 4 bin kızılderili hayatını kaybedecektir. bu olay gözyaşı yolu olarak da bilinir.
izleyen dönemde beyaz yerleşimciler en batıdaki yerli topraklarını bile ele geçireceklerdir. yerleşimciler, çiftçiler ve ordu yerlilere yaşayacak hiç bir alan bırakmamacasına günümüzdeki tüm abd topraklarına hakim olacaktır.
2. dünya savaşı sırasında toplama kamplarında ölen/öldürülen yahudilerden daha fazla kızılderili, başkan andrew jackson'un icadı olan "yerli iskan yasası" ile soykırıma tabi tutulmuştur.
işte bu yerli iskan yasasının neticelerinden biri de gözyaşı yolu olarak adlandırılan choctaw ve cherokee kızılderililerinin sahip olduğu topraklardan batıya(misisipi nehrinin batısı) zorunlu tehciridir.
gözyaşı yolu göçü sırasında her iki kabileden toplam 7.000 kişi yollarda ölmüş, göçe karşı çıkıp ayaklanan 4.000 kızılderili ise abd ordusu tarafından katledilmiştir.
karadeniz'i yok eden yeşil yol, hes, karadeniz sahil yolu, maden ocaklarına yönelik yapılmış belgesel film. filmin şimdilik bir fragmanı yayınlanmış durumda. yaylaların müdafaasında en önde bulunan havva ana'yı da ilk fragmanın bütününde görüyoruz.
sonsuz evrenin sonlu gezegeni, sonlu gezegenin sonsuz merhameti: karadeniz… adıyla aman vermez denizine, metrelerce set çekilerek başladı çile. deniz bitti, balık bitti, horonların ritmi gitti... çernobil’in çığlığını duydular. öldüler, öldürüldüler... kanına karadeniz işlemiş, inadına inanmış, inancına inat etmiş uşaklar bulduğu düzlükten az yukarı taşındılar. onlar hes dedi uşaklar pes demedi. derelerinde doğanın tüm canlılarına bırakılan %10 luk can suyuna kaldılar. yılmadılar, oyalamadı ovalar, yaylalara çıktılar. nitekim serde deli horonu oynamışlık var... yılmadılar çünkü kazım vardı inançlarında. ‘’ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söylediler...’’
‘’sevdamuz da dere gibi akacak, yeşil yoli başunuza yikacak!’’
yönetmen: engin türkyılmaz
yardımcı yönetmen: efe zafer demiral
sanat yönetmeni: tuğçe üstündağ
görüntü yönetmeni: eren kırlangıç
kamera: harun demirel
ses: onur ersen
kurgu-montaj: ahmet akgül
proje danışmanı: ümit aydoğan