bir kısım insanların, göz önünde uçuşan sinekler olarakda tabir ettiği, gözün içinde'Ki jelimsi sıvıdan kaynaklanan genelde göz yorgunluğu sonucu ortaya çıkan, bazende tansiyon kaynaklı problemdir.
bazıları geçici olmakla birlikte, göz kaynaklı olanlar genelde kalıcıdır.
örümcek ağı, virgül, iğneye bir türlü geçmeyen iplik ucu gibi siyah şekillerdir. beyaz bir zemine bakıldığında insanı delirtir. yıllardır geçmeyen cinsindense, hep desenli yerlere bakmak istersiniz.
göziçi sıvısının yer yer kristalleşmesi sonucu oluşabilecek durum. sağa sola bakarken sizin bakışınızdan geç hareket eden lekeler görürsünüz. bazen yavaş yavaş kayar, tam baktığınız şeyin üstüne gelir durur.
Gözümüzün içinde vitreus adı verilen saydam bir sıvı mevcuttur. ilerleyen yaşlarla birlikte bu sıvı saydamlığını kaybetmeye başlar ve yapışık olduğu yerlerden ayrılırsa gözün içinde adeta soğan zarı gibi bir tabaka oluşur. Bu tabakadan dolayı baktığımız yerde uçuşan cisimler varmış gibi görürüz. Retina dekolmanı ve yırtıklarında, üvetilerde, migrende ve ani tansiyon değişikliklerinde de uçuşan cisimler görülebilir.
cok kıtap okumak ya da test cozmek gıbı durumlarda da ortaya cıkabılıyor. genelde sbs ve össye hazırlanna genclerde görülür. yazın gecer hepsi , korkmasınlar.
gözün yarrağı yediğine işaret etmesine rağmen hala sözlüğe giren insan evladının kendini altı nokta körler derneğinde bulması ile sonuçlanabilir. (bkz: git bi doktora görün)