en çok sigara tüketimi ile ilgili olarak karşımıza çıkar bu durum ve bildiğim kadarı ile 2008 senesinde müftülük de "sigara haramdır" diye bir fetva yayınladı. o zamanlar cuma'dan, cuma'ya gittiğimiz bir camii imamına denk getirip sorduk(ki kendisi de sigara içerdi) "katiyen buna inanan kelime-i şahadet getirmelidir." dedi. sonra da "sigara, harama yakın mekruhtur. ama ne haram, ne helâl tam anlamıyla. eğer ki haram olaydı, haşa allah bilmiyor muydu doğrudan haram kılmayı tütünü?" diyerek eklemişti.
aradan iki yıl kadar geçti bugün 2010 ramazanında bir hacı amca kolumdan tutup da "teravih kılıp kılmadığımı" ve eğer ki namazı kılmıyor ama orucu tutuyorsam orucun da kabul olmadığını falan söyledi. şimdi... ben, bugün orucu bozmamak adına(inançlarım gereği) akşama dek bekleyeceğim ama yarından sonra da orucu tutmayacağım. amcaya "madem öyle orucu da tutmam ben" dediğimdeki surat ifadesi ve kıvraklığı görülmeye değerdi. "yok canım orucunun sevabını ayrıca alıyorsun ama namaz olmayınca tam olmuyor oruç" demesi hele...
velhasılı millet götümüzden fetva uydurmayalım. sigara, doğrudan doğruya "haram" olmadığı gibi teravih kılınmamış olsa da tutulan oruç(hakkıyla tutulmuşsa) oruçtur.
"allah bilmiyor muydu?" şeklinde allah'ın, basîr olmasını işaret eden soruları da kabul etmezler bu göt sahipleri.
vay efendim neymiş? şarap nezdinde bütün içkiler ve sonra uyuşturucu maddeler yasaklanmışmış falan. e arkadaş sakın yasak olan üzüm, arpa, ... değil de sarhoşluğun, kendini şaşmışlığın ta kendisi olmasın?
yooook illa işi fetva vermeye, "ben biliyorum" demeye getirecek ya göt sahipleri. ondan eyle şeyetmiş işte garip...
ısrarla götlerinin üretkenliği üzerinden hayatlarını sürdürmeye çalışanlardır.
efendim sigara örneğinden devam ediyoruz. insan vücuduna zararlı olduğu "bilimsel" araştırmalarla kanıtlanmıştır ve bu doğrudur. ancak aynı bilim der ki; "günde 2-3 tane ile sınırlı tutulabiliyorsa sigaranın sağlığa yararı vardır. patlıcan bitkisinden aldığınız faydanın aynısını alırsınız ve bu sınırlamada ak ciğerlerin zarar görmesi de mümkün değildir."
ancak; sigara içen bir insanın bunu sınırlaması "bağımlılık" anlamında mümkün olmadığı için o 2-3 adetlik günlük tüketim giderek artar. islâmi bakış açısının genişliği ile din, bu konuda der ki "harama yakın mekruh". yani bunun anlamı da odur ki(tekrarlıyorum anlasın artık göt sahipleri); tekrarlanması, yinelenmesi halinde haram olandır. yani peşpeşe olmamak kaydı ile sigara içmeyi başarabilen bir adam için sigara içmek haram olamaz. bunun da bilimsel açıklama ile örtüşmesi anlamında günde 2-3 tane sigara yeterli olmaktadır(beyne giden damarlara faydası araştırılabilir meraklılarınca).
yani demem o ki allah'ın dini, şarlatanlara ve kendi kıçına göre yorumlayanlara ta en baştan kapatmıştır kendisini.
gelelim kur'an, sünnet ve kıyasa... rab'bimin dini, akli dengesi yerinde olan her insan için gayet açık ve nettir. gerek kur'anda anlatılan yaşanmışlıklarla, gerekse de doğrudan emir ve yasaklarla yaradan kullarına açıkça ulaşabilmekte, nüfuz edebilmektedir. bu anlamda örnek üzerinden devam edecek olursak;
bir adam hayatını kur'an temellerine göre şekillendirmiş olsun fakat sünnet anlamındaki bilgisi hiç olmasın. işbu durumda hesabı vermeye gelindiğinde kur'an-ı kerim'e uymak anlamında "kendi yorum ve algısının gölgesinde" kusuru olmayan bu adam sırf sünnetlerden bihâber olduğu için allah'a şirk koşmuş olur mu? benim mantığım olmayacağını söyler bu noktada...
ve fakat örneği tersine çevirelim(ki yakın çevremizde bunu görmek mümkündür ailelerin etkisi ile); adam sünneti, farz olanın üzerinde tutsun. aslolan islâmiyet yerine, babasından gördüğü islâmiyeti yaşasın hayatında ve hatta bu islâmiyet anlayışı ile çoluk-çocuğunu yetiştirsin. burada haşa ki işine karışmak gibi olmasın, işleyiş anlamında bir sapkınlık ortaya çıkar...
allah'ı betimleyemeden, huzuruna çıkartılan 6-7 yaşlarındaki çocuklar misal. o an için, en azından o an için çok da sağlıklı bir inancı yaşıyor olmazlar. ve biraz da eksikliğimiz bu anlamda... sen adama "vakit namazlarını kılmıyorsun, bayram namazı(nafile) senin neyine?" dersen, o adam vakit namazlarını kılmaya değil de senede iki kere kıldığı bayram namazlarını kılmamaya başlar. ve bu hak'kın dini adına sebep olunan "en ufak bir kayıp" olarak ele alınabilir pekala.
velhasılı konuşurken ne dediğine dikkat etmeli insan. eğer ki sigara "harama yakın mekruh" ise; bundan yüzyıllar sonra da "harama yakın mekruh" olmak durumundadır. buradaki mesele insanlara "harama yakın mekruh" ne anlama gelir bunu açıklamaktadır. "külliyen haramdır" demek ise haşa ki şirk koşmaktır.
cevap yetiştirmekte ehil götlere sahip insandır vesselam. haydi uyalım hâzır olan imama... öncesinde çok sevdiğimi tekrarlayacağım idrak ve istişare, insanın olmaz ise olmazıdır hacım. yapacaksın bunu... insan olmak ise amaç, bunu gözden kaçırmak olmaz.
gelelim tekrar konumuza şimdi sigara ve kul hakkı bağlamında bakalım misal. mangal yakar mısın hacı emmi? senede iki kere mangal yaksan "kul hakkı" olarak yorumladığın konuda benim bir senede etrafa saldığım(sigara içerek) azot, zifir, karbonmonoksiti yakalamış olursun. kul hakkı mı? mangalı yaparken etrafına yaydığın koku misal... işbu bakış açısından mangalda et pişirip yemek de mi haramdır sor bakalım bir göte, bu konuda nedir fetvamız?
sigarayı "harama" yaklaştıran yegâne şey, benim inancımda(islâm); insanın kendisine verdiği zarardır. bu bağlamda da gene farklı bir örnek verelim... düzensiz uyku da insanın kendisine zarar değil midir? o halde uyumak veya uyumamak da haram olur bakış açından ki bu da abes olur hani.
ve anlaşılır olması adına tekrar ediyorum. biraz araştırsan(tembelsen dahi google var lan) sigaranın belli orandaki tüketimi ile bilimsel olarak hiçbir sıkıntıya yol açmadığını görürsün ama gene tekrarlıyorum din, çok daha geniş bir bakış açısıyla bakmak zorundadır. bilim, kati olmalıdır ki inandırıcılığı olsun ama din dediğimizde "dogma" dediğimiz durumlar daha baskındır. yani nedir mesele? muallakta kalmışsan dahi inanırsın. bilimde buna yer yoktur. ve o sebeple bilim kabaca "sigara sağlığa zararlıdır" derken din, "haram" yerine "harama yakın mekruh" der. bilimin de detayında bu durum hâkimdir.
son olarak da olayı "şahsileştirmek" anlamında "allah" ile peşpeşe "götlü" ve "boklu" kaba tabirle işemeli-sıçmalı şeyleri işaret etmek de bir yerde büyüyememiş olmanın sonucu değil midir? "aaa bok dediiii" evet dedim ve rab'bim, kulunu emin olabilirsin ki şarlatanlardan çok daha iyi bilir...
kul hakkı mı? üniversite mezunu, atanmayı bekleyen milyonlarcası varken, bir anadolu lisesi müdürünün ilkokul mezunu olmasıdır. ötesi yok... sadece eğitimli olanın değil, oraya eğitim ve öğretimini tamamlamaya gelen sabi-sübyanın da hakkını yersin bunu yaparak. sigara dumanı mı? hacı amcaların mercedeslerinin, egzosundan çıkan dumana bakmalı mıyız dersin? gelirsen, istanbul/fatih semtinden 2 dakikada 20 tanesini göstereyim ve buradan yola çıkarak insanın hayatını, yaşantısını kolaylaştıran araba, otobüs v.s. de haram olmaz mı? egzos dumanı soluyoruz ve bunun sigara ile alâkası yok... bakkala dahi arabayla gidenlerle alakalı bir durum.
ve demem o ki din, öyle kafana göre "öyledir" veya "değildir" demene müsait değil. idrak ve istişare ister... ve sırası da önemlidir bu ikilinin. önce istişare edip sonra idrak edemezsin dini. siyasete yaparsın misal bunu. ama dine yapman mümkün değil. önce idrak et, sonra gel istişare edelim fetva ishalim benim...
son olarak da fetvanın "vericileri" gözönüne alındığında son yıllarda sigara ile ilgili verilen fetvalar "dini" olarak mı yoksa "şahsi" olarak mı bu yöndedir ona bakmalı hacı emmi.
haramın yorumunu yapanları göstermiş insandır. bilim gelişince şimdi orucun sırrı da teravih namazında saklıymış, o çıktı ortaya... kılmazsan oruç(haşa) bir halta yaramıyor.
geçeceksin hoca bu ayakları. hem çıkıp da "benim dinim tüm zamanlara" indirildi diyorsan, öyle eblekliklere girişmeyecek ve mantığını kabul edeceksin. sigara önceden harama yakın mekruhmuş da, sonradan bilim gelişince göte tıkanan pamuktaki zifte bakılmış da. yemeyelim birbirimizi... benim rehberim gayet net bir şekilde açıklamış durumu "harama yakın mekruh" diyerek. yani bu da demek oluyor ki "temelde haram olmayan ve fakat sıkça tekrarlanması halinde haram olan" eğer yanlış bilmiyorsam buydu. ötesini yerler.
neyse neyse şu ramazanın son orucunu(hacı amcanın fetvası var) tuttuğum şu dakikalarda ağzımı bozmak istemiyorum kendileri için...
sigara ile alakalı mevzuda ise ulema sigara nın açık zararları daha net ortaya çıktığından mekruh eğiliminden harama doğru fetvalarını yoğunlaştırmıştır....bilimin ulaştığı kimi sonuçlar dini yorumlamayı etkiler.