görücü usulü tanışıp severek evlenmek cevabının da dikkate alınması gereken mevzudur. görücü usulü mevzusunu gerçekleştirenler seni seven insanlar değil mi neticede ? kötü olmanı istemezler hem seni tanıyorlardır hem seni tanıştıracakları kişiyi de tanıyorlardır birbirinize uygun olduğunuzu düşünmüşler demek ki. senin bir türlü denk gelemediğin ve gelemeyeceğin ama arayıp bulamadığın kişidir belki o. tanırsın seversin evlenirsin.
dengesiz insanlar için, her ikisi de, başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Evliliğin şekilsel formatı değil,
evlenenlerin, ruh, ahlak ve insanlık halleri önemlidir.
kişiliğimden dolayı görücü usulu evliliği seçiyorum,adamı önceden az tanıyorsun sonra tanıdıkca seviyorsun. ama aşkta zaten biliyorsun herşeyini,yapmaması gereken birşey yaptığında hayal kırıklığı. sevgi bitebilir hem. ben görücü usulu diyorum.
özet geç piç diyecek olan arkadaşlar için özet: bu iki evlilik türü arasındaki en önemli fark sosyal statülerdir. kişi sosyal statüsüne uygun olan tarzda evlilik yapmaya daha fazla yatkındır.
görücü usülü evlilik anadolu toplumunda son yıllarda popülaritesi azalmış olmakla birlikte halen daha süregelen bir evlilik çeşididir. severek evlenmek ise teknolojinin gelişmesi ve genel ahlak kurallarının evrimleşmesi sonucunda yaygınlaşmaya devam etmektedir.
aslına bakılırsa aradaki temel fark, görücü usülünde evliliğin gerçekleşmesinde hegemon* gücün aile büyükleri, severek evlenmede ise kişilerin kendileri olmasıdır.
görücü usülü evliliği savunanlar, severek evlenenlerin kısa sürede boşanma oranlarının yüksek olmasını kendilerine argüman edinmişlerdir.
gerçek şu ki, görücü usülü evlilikler daha uzun sürelidir ve bu tip evliliklerde boşanma durumu nadir görülür.
bunun sebebi, görücü usülü evliliklerde taraflar daha pasif olduklarından ve aile büyüklerinin sözlerine itimat etmelerinden(veya çoluk çocuğumuz var demelerinden) dolayı boşanma durumu nadiren görülür.
bu ilişkide; toplum içerisinde daha baskın olan taraf(genellikle erkek tarafı), genellikle-istisnaları saymazsak- evlilik süresi boyunca en az bir kere aldatma fiiline teşebbüs etmiş veya aldatmıştır. bunun sebebini aile büyüklerinin etkisinden kurtuldukça kendi mutluluğunu tatmin etme güdüsü olarak tarif edebiliriz.
edilgen taraf ise genellikle aldatma vakasını "aman olur böyle şeyler, çoluk çocuk naparız, elalem ne der" türevi cümlelerle geçiştirir, görmezden gelir.
zaten, görücü usüldeki evliliklerin uzun sürmesinin temel sebebi budur.
severek evlenmede ise taraflar daha fazla erk sahibi olduklarından dolayı evlilik içerisinde yaşanabilecek her türlü olumsuz vakaya karşı daha tahammülsüz olup, bu tahammülsüzlük evliliğin bitmesine etki eden en önemli faktörlerdendir. gelişmekte olan toplumlarda artık daha fazla bireysel gelişimini öne çıkaran kadınların sayısının artması, bu evlilik türünün gelişmesine olanak sağlamıştır.
aynı zamanda, kadının toplum içerisindeki statüsünün yükselmesi ve ekonomik refahı daha iyi seviyede olabileceği için boşanma vakaları da artmıştır. severek evlenmelerdeki boşanma oranının, görücü usülüne göre evlenmelerden daha yüksek olması da işte bu sebeptendir.