adından da anlaşılacağı gibi görsel sanatların ve görsel tasarımın her dalında eğitim vermeye çalışan fikir ve iletişim odaklı bir bölümdür. Bünyesinde temel olarak tasarım, görsel medya, grafik tasarım, sinematografi, fotoğrafçılık, reklamcılık, reklam ve metin yazarlığı, animasyon ve kısa film, 3 boyutlu modelleme ve benzeri konuları ele alan bunun yanında felsefe, sosyoloji, sosyal bilimler gibi konuları da işleyen bölümdür.Kimi okulda iletişim fakültesindedir kimisinde gsf dedir. Ama sakın okuldan bu konuları öğreneceğiniz beklentisine girmeyin. ülkem eğitim sistemi ortada sonuçta... ama kendinizi geliştirirseniz bir baltaya sap olabileceğiniz bir bölüm hatta çok çok geliştirirseniz tek başınıza motorlu testere bile olabilirsiniz. Gelelim mezun olduğunuzda ne yapacağınıza, genelde bu bölüm "art director" olujam ben kafasındaki tiplerle doludur ama bir çoğu grafiker olmaktan ya da çektiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşmaktan öteye gidemez. Tabiki sanat yönetmeni olma şansınız var ama sanatı icra eden insanları yönetmektir sanat yönetmenliği, öyle iki ingilizce terim 3-5 kuram bilmekle olmaz ama Türkiye'de o da oluyor yormayın kafanızı. Yine de arayüz tasarımcısından, fotoğrafçılığa, graikerlikten, modellemeye, reklamcılıktan, televizyon sektörüne kadar çok çok geniş bir iş alanı vardır. Her şey size bağlı. Evet çekirge böyle işte...
kocaeli üniversitesi'nde bölüm dışındaki iletişim fakültesi bölümlerinin (gazetecilik, radyo sinema tv, halkla ilişkiler ve tanıtım, reklamcılık) derslerinin neredeyse hepsini ders olarak veren bölümdür. mezun olunca sadece görsel iletişim tasarımcısı değil, gazeteci, reklamcı, sinemacı, radyocu, tv çalışanı, halkla ilişkiler uzmanı bile olmanız olasıdır.
kocaeli üniversitesi iletişim fakültesi görsel iletişim tasarımı bölümüne yerleştiğim için merak ettiğim bölüm. burada okuyan ya da benim gibi yeni yerleşen sözlükçü arkadaşlarla bir araya gelmeyi arzu ettiğimi ifade etmek isterim.
mümkünse özel üniversiteler de okunması gereken bölümdür. devlet üniversitesinde okursanız bölümle alakasız , ileride hiçbir işinize yaramayacak , tamamen zaman kaybı derslerle uğraşırsınız. ama gördüğüm kadarıyla özel üniversiteler de öyle değil. mesela bu bölümü ışık üniversitesi'nde okuyan arkadaşım var , adamın gördüğü derslere bakınca ''ben bununla aynı bölümü mü okuyorum aq?'' dedim. ben saçma sapan , bana hiçbir şey katmayan , adını bilmediğim tekniklerle resim çizerken , adamlar tasarım programlarını yalayıp yutmuş , bunun yanında , televizyonculuk , sinema , reklamcılık , profesyonel fotoğraf çekim yöntemleri vs. vs. dersler görüyorlar. istanbul'da yaşadığım için ışık üniversitesi'nin yanında , bilgi , yeditepe , kadir has ve bahçeşehir üniversiteleri de bu bölümün hakkını veren üniversitelerdendir. bu üniversiteler de okuyan çoğu öğrenci olumlu bilgiler vermişti. illa devlet'te okunacaksa gazi ve kocaeli üniversiteleri diğerlerine nazaran çok daha iyidir.
bölümün en güzel yanlarından birisi bir çok alanda ilerleme şansınızın olmasıdır. (sinema , reklamcılık , müzik , fotoğrafçılık vs...) zaman geçtikçe hangi alana yatkın olduğunuzu fark ediyor ve o yönde ilerliyorsunuz. bu bölümden mezun olup sıradan bir web tasarımcı olan da var , gezerek para kazanan da. bu biraz size bağlı artık.
Gördüğüm bildiğim kadarıyla gerçekten zor bi bölüm. Öncelikle hiçbir fikrin neredeyse ilk sahibi sen olmuyorsun ama o fikri herkesten önce tasarlayıp sunmalısın tutunmak için gerçek çaba isteyen ve tamamen hayal gücü üzerine kurulu olan bir bölüm. Uykusuzluk yorgunluk sürekli stres ve ilham kıvrınışlarından ibaret.