Adını ilçeye 6 Km. uzaklıktaki Uylupınar Köyünün ortasındaki adada inşa edilmis olan kale (Hisar) dan almaktadır. Bu Hisar Hamitoğulları tarafından yaptırılmıştır.
burdur gibi berbat bir ilin merkezinde okumaktansa bu ilçede okumayı yeğlemeleri gerektiği bilmeyen birçok gmyo öğrencisi tarafından kötülenen ilçe. oysa insanı da havası da tertemiz şirin bir belde. ihtiyacı olanı asla kapısından çevirmeyen güler yüzlü insanlar; gidip kıyısında içip müzik dinleyebileceğiniz bir yandan da balık tutabileceğiniz bir göl, baraj; istediğiniz gibi giyinip dolaşabileceğiniz kültür seviyesi. okumuş oranı yüksek, eğitime verilen önem büyük... daha ne olsun.
burdur ilene bağlı olup gmyo öğretim üyesi olmak için başvuru yapıp o şehrini gördüktan sonra "buraya meslek yüksek okulu açnın zihniyetin, beynini bitkilerin oksitlenmiş kalıtımı (bkz: bok) bırakmak istiyorum" deyip sonra vazgeçip şehrimin değerini anladığım küçük mezra.
burdurun ilinin en büyük ikinci ilçesi. 135000 nufusa sahip kbrya antik kenti ni sınırları içinde barındırır. gayet şirin bir ilçe olmasıyla birlikte GMYO öğrencilerine maddi ve manevi bütün zorlukları çıkaran bir halka sahip olmasıyla birlikte şeker gibi insanlarıda mevcuttur.
burdur iline bağlı, mecburiyet caddesi olan minik bir ilçedir.
3 mahallesi var olarak hatırlamaktayım.
horzum-armutlu- valla unuttum üçüncü mahallenin adını(konak'mış).
kibyra antik kentinde hala kazı çalışmaları devam etmekte.
gölhisar ismini daha öncede var olan büyükkk bir gölün tam ortasında kalan bir tepeceğin üzerindeki kaleyi andıran mimariden almıştır. ama artık göl değil su birikintisi kalmıştır.
meslek yüksek okulunun olması çok büyük bir katkı sağlamamış şu an için. halk ne çok açık ne de çok içine dönük. ilginç bir yer.
çok enteresan bir şiveleri var. örneğin "ne yapıyorsun?" yerine "nediban" kullanırlar.