türk edebiyatı için şüphesiz bir şaheser. filme uyarlanması ise ayrı bir övgü kaynağı olmalı.
(bkz: hasan ali toptaş)
hasan ali toptaş meraklıları için ölü zaman gezginleri de tavsiye edilir.
Bir kitaptan uyarlandığını bilmediğim Filmi yıllar önce izledim. Son günlerde de hasan ali toptaş la tanıştım ve huyum olduğu üzere tüm eserleri ardı ardına tüketmeye başladım. Bu Kitabı okurken hikayeyi bildiğimi farkettim. Sonra karakterler gözümde canlandıkça, sonucu bildikçe kitabın tüm tadı kaçtı. Asla filmini izlemek istemezdim. Çünkü edebi ve felsefi değeri çok büyük kitap. Filminden önce kitabını oluyunuz/okutturunuz.
--spoiler--
Belki köy zaten yoktu da bunu kimse anlayamıyordu henüz; köylülerin hepsi alışmıştı yokun varlığına... onunla yaşaya yaşaya o olmuşlardı ya da, ona tenlerinin rengini, seslerini, kokularını vermişlerdi. Böylece nefeslerini bile günden güne yoka ayarladıklarını hiç kuşkusuz fark edememişlerdi. Ola ki, birbirlerinin yok olduklarını da bilmiyorlardı.
--spoiler--
hasan ali toptaş okurken hep aynı şey oluyor. ilk sayfalarda bu okuyacağım son toptaş romanı bir daha asla diyorum. ama bir yerde roman beni içine alıyor ve müptelası oluyorum. hele ki düğümlerin çözüldüğü son sayfalarda bırakamıyorum kitabı elimden.
--spoiler--
gölgesizler nerede olduğu belli olmayan isimsiz bir köyde geçiyor. hayal mi gerçek mi belli olmayan olaylar, insanın içini boğan sıkıcı bozkır atmosferi, en kaba haliyle cinsellik ...
--spoiler--
hepsi birbirine benzeyen ama hiçbiri birbirine benzemeyen romanlar yazıyor hasan ali toptaş. tıpkı kafka gibi onun da aslında ne demek istediğini anlayamıyoruz. ama anlamış gibi yapıyoruz.
Yunus Nadi roman ödüllü bir roman ve aynı isimli bir filmi de var. Kitabı enfes bir kitap. Ardından da filmini izleyeyim dedim. Kafamda tabi her kahramanı olay yerini vs. Farklı ve bence çok daha güzel resmetmiştim. Örneğin ben kahramanları ben gerçek köylüler hatta nedense olay yerini de iç Anadolu da bir köy olarak düşünmültüm. Selçuk Yöntem istediği role bürünsün karizma bir adam. Öyle köylü mü olur. o nedenle filmden istediğim etkiyi alamadım. Yalnız oyunculuklara diyecek lafım yok, kadro zaten kendini belli ediyor. Gene de ben kitabının ardından filminin de izlenmesini tavsiye ederim.
Kitap bir şok etkisiyle bitiyor farkındayım ama ben küçükken aynı hikayenin yerel versiyonunu dinlediğim için şok olmaktan öteye, çocukluk yıllarıma gittim ve kendi kendime gülümsedim.
Evet kurmaca bir olay anlatılıyor kitapta ama arkasında derin bir felsefe kokusu var. Platonun ideası bu kitabın her satırına ustalıkla işlenmiş. Varlık- yokluk zıtlığı iç içe geçmiş. usta işi bir kurmaca olmuş yine.
romana kıyasla film pek olmamış gibiydi. selçuk yöntem de dahil olmak üzere insanlar eğreti duruyorlardı. filminin tek güzel yanı candan erçetin'in soundtrackiydi.