göktürk gelenekleri

entry5 galeri0
    1.
  1. Gök Türkler'e ait olan geleneklerdir. atalardan bizlere yadigardır.
    Gök Türkler'de ölülere yapılan törene Yuğ (veya Yoğ) adı verilirdi. Birisi ölünce cenazesi önce çadırına konur. Bütün yakınları ölünün adına kurban olarak bir koyun ve bir at kesip çadırın dışına bırakırlar. Sonra feryad ederek atları çadırın çevresinde yedi defa koştururlar, çadırın giriş kısmının önünden geçerken bıçakla yüzlerini çizerler. Böylece kan ile gözyaşı birbirine karışır. Sonra ölüyü gömmek için uygun bir gün seçilir. Bir kimse bahar ve yaz mevsiminde ölmüşse, cenazesi ağaçların yaprakları dökülünceye kadar, güz veya kış mevsiminde ölmüşse ağaçlar yaprak çıkarıncaya kadar bekletilirdi. Önce ölünün atı yakılarak külleri, kullandığı eşya ile birlikte ölü ile gömülür. Gömme günü ölünün bütün yakınları kurban için çeşitli şeyler getirir, mezarın çevresinde at koşturarak feryad eder ve yüzlerini yaralarlar. Ölü gömüldükten sonra mezarı üzerine dikilen taşlar (Balbal) yenilen düşmanın öbür dünyada galip gelene hizmet edeceğine işaret ederdi. Orkun yazıtlarında, Bilge Kağan'ın kardeşi Kül Tegin'in ölümü dolayısıyla yaptığı matem merasimine komşu boylardan gelen heyetler arasında yas tutan (Yoğçı) ve ölüye ağlayan (Sığıtçı) kişilerin bulunduğu belirtilmektedir. Yas töreninde bulunan kişilerin, yas alâmeti olarak kulak ve saçlarını kesmeleri bir gelenekti.

    Gök Türk kağanları tahta çıkarılırken bir keçi üzerine konur ve yukarı kaldırılırlardı. Bu gelenek daha önce tobalarda görülür. Türkler'de tahta çıkma törenlerinin bir çeşit "göğe çıkma" gibi kutsal bir anlamı vardı. Altay ve Sibirya şamanlığında inanca göre şamanlar göğe çıkarlar ve göğün dokuz katını dolaştıktan sonra yere inerlerdi. Şamanın göğe çıkmasından önce bir tören yapılır ve şaman, dokuz şaman çırağının tuttuğu beyaz bir keçe üzerine konarak dokuz defa döndürülürdü. Yazıtlarda da Gök Türk kağanları, "Gökte olmuş, Gökte tahta oturmuş, kağanlığı ve buyruğu gökten almış" kimseler olarak nitelendirilmiştir. Anlaşıldığına göre bu geleneğin büyük bir dini anlamı bulunmaktadır.

    Gök Türkler Oniki hayvanlı Türk takvimini kullanmışlardır. Eski Türk takvimi, her biri bir hayvan adı ile anılan "12 yıllık" devre esasına dayanıyordu. Yılların adları şöyle idi:

    1. yıl = sıçkan (fare)

    2. yıl = ud (sığır, öküz)

    3. yıl = pars

    4. yıl = tabışkan (tavşan)

    5. yıl = lu (ejder)

    6. yıl = yılan

    7. yıl = yunt (at)

    8. yıl = koy (koyun)

    9. yıl = biçin (maymun)

    10. yıl = takagu (tavuk)

    11. yıl = it (köpek)

    12. yıl = tonguz (domuz)

    Bir yılda 12 ay vardı. Aylar, birinç (birinci) ay, ikinç, üçünc...... diye adlandırılmıştı. Bir gün 12 kısım sayılıyor ve her kısma "çağ" deniyordu. Yıl 365 gün, 5 küsûr saat itibar edilmekte idi. Günün başlangıcı gece yarısı idi. Yılbaşı Ocak - Şubat aylarına rastlardı. Aslında ay yılına dayanan bu "Oniki hayvanlı Türk Takvimi"nin Gök Türkler zamanında güneş yılına çevrildiği söylenmektedir.

    Menşei çok eski olması gereken, ayrıca 12 yıllık devrenin 5 katı 60 yıllık devreler olarak da faydalanılan bu takvim, Gök Türkler'de, Uygurlar'da, Batı Türkleri'nde ve muhakkak ki Hunlar'da kullanılmış olup, hem zaman, hem coğrafî yönden çok yaygın bir sistem gibi görünmekteydi. Gök Türkçe kitabeler, Uygur kitap ve hukukî belgeleri, Bulgar kitabeleri ve "Bulgar hakanları listesi", hatta Kırgızların Manas destanındaki bazı olaylar bu takvimle tarihlenmiştir. Bu eski Türk takvimi, son zamanlara kadar Orta Asya'da kullanılmıştır.
    __________________
    5 ...
  2. 2.
  3. Ayrıca toplumun bilgeleri, önce gelen insanları göğe çıkardığına inanılan ateşe vurma yöntemi ile uğurlanırmış. Cenaze ateşte yakılır, çıkan dumanla kişinin göğe yükseldiğine, ışk * olduğuna inanılırmış.
    2 ...
  4. 3.
  5. tuğ dikme: göktürklerin özel hayatın gizliliğine ilişkin bir geleneği.

    uçsuz bucaksız bir düzlüğe sahip orta asya bozkırlarında yolculuk sırasında hatunuyla ilişkiye girmek isteyen er, bulunduğu bölgeye tuğ dikerdi ve böylece o bölge onun mahremi olurdu. o bölgeye kimsenin saygısızlık edip yaklaşması dahi sözkonusu değildi.

    (bkz: türklerde özel hayata saygı)
    (bkz: yatak odalarına kadar sokulan dinleme cihazları)
    4 ...
  6. 4.
  7. göktürklerde askere su veya çergi denirdi.
    yıllardır süregelmiş olan su uyur düşman uyumaz atasözünde su askeri ifade etmektedir.
    bugün rütbeli askerler için kullandığımız subay kelimesi de su+bay kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş ve asker kişi anlamına gelmektedir.
    çergi ise yıllarca kullanılmaya devam edilmiş ve osmanlı ordusunda yeni-çergi, yeniçeri olarak yer almıştır.
    5 ...
  8. 5.
  9. genel olarak bakıldığında türk milletinin nesilden nesile aktarılmış tüm ananelerini bulmak mümkün. ata erkil bir yapı olmasına rağmen kadınlar kurultay'da mevcut idi. kamlar ve ya şamanlar ise şu günümüzde olduğu gibi toplum nazarında bir statüsü olan bireyler değildi. bu bakımdan türklerde hiçbir zaman teokratik bir yapı olduğu söylenemez. kut anlayışına gelince hint-avrupa kültürü etki alanındaki bir coğrafya'da bulunmaları, onların persler ya da ikinci pers devleti olan sasaniler gibi 'kutsal şah'' nazariyesi türünde bir kut anlayışı geliştirmesinde etken oldu.
    nitekim türkler hiçbir zaman için dindar bir halk olmamıştır. bunu islamiyet sonrası dönemde de görebiliyoruz.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük