Dünya insanlık tarihini değiştiren yer.14 bin yıllık dünyanın bulunan en eski büyük tapınağının bulunduğu Adem ve havva nın dünya kovulduğu Garden of Eden denilen cennet bahçesi.Neopolitik dönemin en çarpıcı ve şaşırtıcı kalıntıları.
urfa'ya arabayla 20-25 dakika uzaklıktadır. tarihin en eski yerleşim yeri olarak anılmaktadır. şu en'leri sevmem, ama görme fırsatını iki hafta önce kaçırdım.
13000 yıldan bahsediliyor. knidos derdik, antik kent derdik. bir şey değilmiş onlar bee! mö 11000. sene 2010. boşuna denmez medeniyet doğudan batıya geçmiştir diye.
urfa' da bulunup, bbc - how art made the world belgeselinde anlatıldığına göre m.ö 11 bin yıllarında insanların göçebe hayattan yerleşik tarım hayatına ilk geçtiği yer olarak bulgularla varsayılan, zamanının en büyük ibadet yeridir.
1963'te fark edilen dokuz hektarlık kazı bölgesinin önemi yaklaşık 10 yıl kadar önce tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren Mahmut Kılıç sayesinde anlaşılabilmiştir.
Şanlıurfa'ya 80 dakikalık bir mesafede, Örencik Köyü yakınlarındadır. 1995 yılında ilk kez Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün işbirliğiyle kazı çalışmalarına başlandı. Kazılar Alman arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt'in başkanlığında yürütülmekte olup, her yıl eylül ve ekim aylarında 10 haftalık bir süreç içinde yapılmaktadır.
Günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda bir Neolitik Çağ yerleşimi olduğu anlaşıldı. Tarihi M.Ö 11 bin yıllarına uzanan Neolitik Çağ'dan kalma, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar, dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlar günyüzüne çıkartıldı. Bölgenin önemi ise günyüzüne çıkarılan en büyük tapınma alanını barındırmasıdır.
Günümüze kadar yapılan kazılarda elde edilen bulgular çerçevesinde uzmanlar neolitik çağ insanının henüz çevresinde yer alan hayvanları evcilleştiremediğini düşünmektedir. *
şanlıurfa'da bulunan ve tarihin en eski yerleşim yeri olarak kabul edilen bölge. hatta cennetten kovulan hz adem'in ve hz havva'nın bu bölgede yaşadığı şayiası da mevcuttur.