dünyaya gelir gelmez hemen yapmadıklarına göre ve orayı yapabilecek kabiliyete ulaşmaları da en az ortalama 2-3 bin yıl sürse, bu da demek oluyor ki insanoğlu ortalama 14-15.000 yıl yaşında.
mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl önce yapılmış ve insanların yerleşik hayata geçişlerinin ilk izlerini büyük bulgular ile barındıran yapı topluluğudur. ayrıca dincilerin 7000 yıllık insanlık tarihini zırvasını çöpe atmıştır.
başka bir ülkenin elinde olsa dünyaya çılgınlar gibi reklamını yapar, sayısız turist çeker belki dış borcunun dahi bir kısmını kapatırdı. sadece göbekli tepe için değil, bir ülkede bu kadar kaynak olup da neden bu kadar kullanılmaz anlamış değilim. üzülüyorum. gerçekten üzülüyorum.
Kimse piramitlere salya akıtip burayi gormezden gelmiyo biraderim. Once bi tarihi eserler temizlensin kaçırılsın ondan sonra sevicez burayı merak etme.
Bi ara manisa universitesi iletisim fakultesi dekanı kazı başkanı yapilmisti ne oldu acaba?
Insanlik tarihindeki ilk sehir. 5 tapinak merkezli 2 km surdan olustugu ve surlarin iki ucundaki yukseklik farkinin sadece 1.2 mm oldugu kanitlanmistir. Piramitlere salya akitanlar bir arastirsin bi zahmet. National geographic te time scanners programinin ilk sezonunun yanilmiyorsam 3. Bolumu.
Türkiye’nin güneydoğusunda, Şanlıurfa ilinin yakınlarında yaklaşık 800 metre yükseklikteki bir tepenin yamacında yer alan Göbekli Tepe’de, etkileyici biçimde dairesel yapılmış anıtsal taş yapılar ilke kez 1995 yılından keşfedildi. insanoğlunun ilk dini yapıları olarak görülen bu yapılar; çapları 20 metreye kadar ulaşan, oldukça büyük T-şeklinde kireçtaşı sütunlarla oluşturulmuş anıtsal yapılardı. Genellikle bir dairenin ortasına iki sütun yerleştirilmiştir. Bu sütunlar da benzer fakat genellikle duvarlarla bağlantılı olan aynı biçimdeki daha küçük sütunlarla çevrelenmiştir. Tarımsal üretiminin olmadığı toplum düzeninden tarım toplumuna geçiş ilk olarak Bereketli Hilal içerisinde Neolitik Dönem’de gerçekleştiği düşünülüyor. Bu geçiş, buzul çağının sona erişinin hemen arkasından, MÖ 11. ve 8. bin yıl aralığında olmuştu ve Göbekli Tepe’de bu geçişin en güzel izlerini görürüz. Kuşaklar boyunca arkeologların kafasını meşgul eden ana sorulardan biri şuydu; Neden insanlar öncelikle avcılığı ve toplayıcılığı bırakarak hayvan ve bitkileri evcilleştirmeye başladı? Diğer bir deyişle neden Neolitik Devrim gerçekleşti? Göbekli Tepe’deki yeni araştırmalar, bu konu üzerine genel olarak kabul edilen düşüncelere kıyasla farklılık gösteren yorumlara neden olan bulgular ortaya çıkarmıştır. Turumuzun amacı, dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen ve gizemlerle dolu bu yerde, buzul çağı insanlarının muhteşem görkemli yapılarını görmek, hissetmek ve anlamak üzerine kurulu.
koca bir tarihin yattığı yerdir. Söz konusu bölgedeki arazinin sahibi, ekin ekemediğini belirterek kazıların başladığı günden beri kira parasını almaktadır. hatta bu durumdan yakın zamanda vefat eden kazı başkanı klaus schmidt, kitabında ince bir sitemle bahsetmektedir.
pedere yaklaşık 4 yıldır buraya gidip kazı yapmasını, en azından 1-2 ay kazı komiserliği yapmasını söylediğim yerdir. tabiki kırşehir'deki japon kazısında çok daha rahat ettiği için gitmemektedir. (bkz: Indiana Jones a özenmeyen arkeolog)
günümüzden 12.000 yıl önce farkındalığı yüksek bir halkın taşlara bıraktığı izleri içeren tapınaklar bölgesi. yerleşim yeri değildir bir tapınma merkezidir. benzerleri, çatalhöyük, adıyaman ve nevala çori gibi bölgelerde de binlerce yıl sonra yapılmış hatta en benzeri ispanya'nın bir adasısnda bulunan enteresan şekillerden ve heykellerden oluşan yapılar topluluğudur. valla bu belgeseli izledikten sonra dinlerin pek önemi kalmıyor gibi birşey. hakkında hazırlanmış güzel bir belgesel için: http://www.youtube.com/watch?v=Yt5FW-g8An8