GYOlar dünyada ilk olarak ABD literatürüne 1960 yılında girmiş ve 1990lar da hızlı büyüme göstermiştir. Ülkemizdeki GYOlar, ilk olarak 1996 yılında kullanılmaya başlanmış, sonrasında halka açılarak istanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmeye başlamıştır. 2011 yılının sonunda, iMKBde işlem gören GYO sayısı 22 ve piyasa değeri de 13,5 milyar TLye ulaşmıştır. Türkiyede hızla büyüme sürecine giren GYOlar, ekonomiye önemli katkılar sağlaması yanında, çarpan etkisiyle diğer sektörlerin (inşaat, sağlık, turizm) de gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının kazançlarıkurumlar vergisinden istisnadır. GYO kazançlarından, dağıtılsın veya dağıtılmasın, kurum bünyesinde % 15 oranında vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmış olmakla birlikte, 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bu kazançlar üzerinden yapılacak olan (bu kazançlar dağıtılsın dağıtılmasın ) stopajın oranı da % 0 olarak belirlenmiştir.
GYOlar, özellikle finansman kaynaklarının kısıtlı olduğu gayrimenkul sektörüne, kurumsal sermayenin girebilmesi ve büyük, nitelikli projelerin hayata geçirilebilmesi için önemli yatırım araçlarıdır.
----------
yani
-----------
GYO, inşaatı teknik olarak yapan kurum değil, inşaat işine para bulup getiren bir organizasyondur. GYO kurmak, inşaatları finanse etmek için bulunmuş bir yöntemdir.