2012' de yürürlüğe giren kanunla zorunlu sağlık sigortası sistemine geçildi. Herkesi Gss'li yaptık diye duyurulmuştu. Evet sistem zorunlu tescile dayanıyordu. Ancak sağlık hizmeti almak sadece tescille mümkün oluyor muydu? Hayır. Gelir testi denilen aile geliri hesaplamasına girip, çıkan sonucun asgari ücretin 3/1' inden birinden az olması durumumda borçtan muaf tutulup, priminizi ödediğinizde sağlık hizmeti alabiliyorsunuz. Teste girmezseniz tavandan, girdiyseniz çıkan sonuca göre pirim borcunuzu ödemek zorundasınız. Ödemediğiniz sürece her ay bu borç faizi ile birlikte birikirken size sağlık hizmeti provizyon verilmiyor.
Gerçekten sağlık hizmeti herkes için öncelikli ve gerekli bir ihtiyaçtır. Zorunlu tescile bir şey diyemeyiz ama geçmişe dönük, yararlanmadığınız bir hizmetin bedelini işsizden, gerçekten geliri olmayan kişilerden istemek son zamanlardaki "Güçlü Türkiye, Demokrasi, Büyük Ekonomi" sloganlarıyla çelişiyor.
Güçlü Türkiye'de dört kişiden biri işsiz, devlet sağlık gibi önemli bir hizmeti ücretsiz vermediği gibi sosyal güvencesi olmayan, bir işte çalışamayan, belki de iş bulamayan kişilere bedelini zorla ödeterek sunmaya çalışıyor. Sigortasından yararlandırtmadıkları insanların gelirine bakarak bunu istiyor. Aradan 5 yıl geçti 4-5 milyon pirim borçlusu var. Ödeme güçleri olmadığından borcu katlanmış ve nasıl olsa borçlandırılacağım diye 5 yıldır gelir testine giremeyen veya bundan habersiz milyonlar var. Uygulamayı yapanlar da farkında olduklarından çoğu defa pirim afları ve yapılandırmaları gündeme geldi fakat mağduriyetler sona ermedi. Ödeme gücü olmayan işsiz bir insanın bu borçları ödemesi imkansız. Medyadan takip ettiğim kadarıyla 11 milyon TL civarlarında ödenmemiş Gss borcu birikmiş. Son çıkan torba yasayla 1 Nisan itibariyle primler yeniden 53 liradan yeniden hesaplanıp, gecikme faizleri borçları silinecekmiş. Borç ne kadar silinse de sağlık hizmeti verilmemiş 5 yıllık borç yükümlülüğü, gelir testine girip aile gelirinin düşük olduğu ispatlanamazsa yine ortadan kalkmıyor.
O zaman sormak lazım bu neyin karşılığı, hangi hizmetin bedeli olarak isteniyor? Sosyal devlet ilkesi, zor durumda olanı korumayı, işsize iş imkanı sağlamayi emreder. Fakat bu uygulama sağlık yasası ama aileye ve işsize daha fazla yük getirip, ekonomik anlamda, psikiolojik anlamda olumsuz etkileyebiliyor. Yıllardır kimse verilen sağlık hizmetinin kalitesini değil kim ne ödemedi onu tartışıyor.
Ben bu yüzden buna sağlık bozan sağlık yasası diyorum. Bu borçları sonradan görüpte kara kara düşünen işsiz ve çaresiz insanlar var.
Zorunlu Gss'ye halkın ne kadarı sıcak bakıyor? Bir anket yapsınlar halka sorsunlar. Size zorunlu Gss'den memnun musunuz diye sorsunlar. Kalabalıkta bir avuç insan bağırsa idam isteriz diye, halk ne derse onaylarız, bizim görevimiz, demokrasinin gereği deniliyor. 2012 den beri sosyal medyayı takip ediyorum, Gss hakında daha olumlu bir yazı ve eleştiri görmedim. Sosyal güvenlik uzmanlarının yazılarını okudum, hep buradaki sorular, aynı eleştiriler var.
Türkiye'de hangi sistem gelirse gelsin, sosyal adalet, devlete olan güven olmadığı sürece büyük ülkeyiz diyemezsiniz. işsize yararlanmadığı bir hizmetin bedelini ödetmek yasal dayanağı olsa da vicdani değildir.
Az önce arkasdaşlarım ısrarıyla 170 nolu numarayı aramam ve görüştüğüm vatandaş temsilcisinin gss prim borcumun 4.982 tl demesi üzerine geçirdiğim şoktur allah belalarını versin.
25 ten gun almış üniversite ogrencisi olan beni de gecen ay vuran şoktur. baktigimda 1500 tl borc görünüyordu.. gelir testi yaptirip sgk'ya gittigimde borcumu 500 liraya indirdiler ve artik her ay 43tl odemem gerektigini soylediler. sigortali bir işe basladigimda da tekrar sgk'ya gidip bilgi vermem gerektigini, aksi halde her ay borç odemeye devam edecegimi belirttiler.
ben zaten çalıştığım halde neden borcum oluyor ve günden güne artıyor anlamıyorum. istemediğim ve benim iradem dışında gelişen bu olay için sgk ya gitmeye mecbur muyum? kaş yapayım derken göz çıkarmak bu olsa gerek. sosyal devlet şoku.
anlayan beri gelsin de bunu özelden bana anlatsın denilendir. yutdışında yaşayan birisi olarak her türkiye ye gelişimde kendi cebimden ödediğim sağlık harcamalarına rağmen devlet baba şahsıma 2965 TL borç çıkarmıştır.
aklıma takılan iki soru ise; kullanmadığım sağlık sigortası için niye benden para istiyorsun? yok illa parayı ver diyorsan niye her eferinde muayene ücretini nakit aldın?
seni döven kadı ise kime kendini şikayet edeceksin deyimini hatırlatan sağlık bakanlığı saçmalaması.
para kazanamıyorsan para vermen gerekiyor çünkü yasalarda böyle niteliğindeki şok uygulamadır.
kendi başımdan geçen olay: ödemeler daha sonra yapılmaya başlansa da gss ocak ayında yürürlüğe girmişti ve biz ocak ayının da parasını yatıracaktık. ocak ayında ameliyat oldum, parasını cebimden verdim çünkü henüz uygulama başlamamıştı. gelir testimi yaptırdım, sonra yurtdışındaydım eğitim için 4-5 ay. dönüşte yazı geldi, yurtdışında olduğum zamanları düşürdüm, ocak ve şubatı ödemem gerekiyor. dedim madem ocak ayının parasını ödemek zorundayım çünkü yasalara göre ocak ayında sigortalı olmak zorundayım o zaman ameliyat için ödediğim parayı geri istiyorum. onun bir süresi var çok geçti kusura bakma dediler. e amk o zaman yatırmadığım paraların neden süresi geçmiyor da faiz biniyor?yatırmayıp hastaneye gitmezsem de geçsin süresi ödemiyim bir şey. bir daha hastaneye de bir kere işim düştü, o gün bugündür giren paranın haddi hesabı yok. hırsız herifler...
arkadaşlar çalışma bakanlığına özet olarak işsiz bir insana nasıl gss prim borcu çıkartabiliyorsunuz ben bu paradoksu anlamıyorum şeklinde bir şikayet yazdım gelen cevap;
Yapılan düzenleme ile tüm vatandaşlarımızı sağlık imkanlarından faydalandırmak, kişilerin gelir durumuna göre de bir asgari sağlık prim tutarı belirlenmekte ve belirli bir tutarın altında geliri olanların sağlık primleri devletimiz tarafından karşılanmaktadır.
Sosyal Hizmetler tarafından yapılan Gelir testi sonucunda; 2013 yılında, aile içindeki kişi başına geliri 340,50 TL'den düşük olarak tespit edilen kişilerin primleri devlet tarafından ödenecek ve bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Aile içindeki kişi başına geliri; 340,50 TL ile 1.021,50 TL arasında olanlar 40,86 TL Aylık geliri, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için, 1.021,50 TL x % 12 = 122,58 TL. Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için,
1.021,50 TL x 2 = 2.043,00 TL x % 12 = 245,16 TL
Çalışma Bakanlığı -
ulan ben neden bahsediyorum, bunlar bana düzenlemenin içerdiği hesaplamayı cevap olarak veriyorlar, bende madem benim gelirim asgari ücretten yüksek borç çıktığına gör, peki benim aylık gelirim ne kadar diye tekrar yazdım bakalım ne kadar gelir çıkaracaklar işsiz ve bir geliri olmayan adama.
3 gün önce çıkan karara göre prim borcunu ödemeyenlere haciz gelecekmiş ve bundan 100 bin kişi etkilenecekmiş. faiz daha fazla işlemeden önleminizi alın.
şayet gelir tespiti yaptırmadıysanız 230 lira üzerinden her ay hanenize yazan haraçtır bir nevi. ben yaptırmıştım ve 3 senedir 40 lira olarak ödüyorum aylık olarak. toplam ödediğim prim 1500 lira civarı olmuştur lakin hastaneye 2 defa gittim. bu da demek oluyor ki yıldızı parlak, her daim füze gibi yükselen ekonomiye sahip sosyal devlet anlayışı çatısı altında toplanmış hükümetimizin halkını çok seviyor, hatta o kadar seviyor ki kucağına oturtuyor olmasıdır. ödediğim para/hastane kullanım ücreti=750 lira muayene başı.
sonra da saçma saçma konuşuyoruz yok efendim başbakanın oğlu gemicik aldı diye. alsın tabi canım hakkıdır. alın teri ile sömürülmüş paradır. onların inancına göre helaldir.
bindikleri son model arabalar, hizmetçileri, uşakları, koruma duvarı, yedikleri lüks yemekler, kaldıkları en pahalı oteller, yaşadıkları padişah hayatı yetmiyormuş gibi nereden halkı sikeceklerini şaşırmışlığın apaçık göstergesidir bu durum. ben bu parayı ödemek istemiyorum. ve mensubu olduğum ülke vatandaşlığının pozitif hakkı olarak ücretsiz ya da normal bir ücret karşılığı devlet hastanelerinden tedavi olacağım zaman bedel ödemek istiyorum.
ayrıca 3 çocuk 5 çocuk yap demesi kolay. memleketin hali ortada. hiçbirimiz onların yaşadığı hayatı yaşamıyoruz. tamam yıllar yılı o noktaya gelmek için büyük çabalar sarf etmiş büyük bedeller ödemiş olabilirler fakat bu durum hükümetin söylemleri ile örtüşmemekte. zenginin zengin fakirin ise ne yapacağını bilemez hale geldiği memlekette çocuk mocuk yapılmaz kardeşim.
üniversiteden mezunsanız sigortanız yoksa bu şoka hazır olun arkadaşlar. farkında olmadan prim borcunuz alır başını gider. o kadar emek ver oku iş bulmada sıkıntı çek bir de devlete çalışamadığın için para öde. madem borç çıkarıyorsun yazılı belge gönder be arkadaş. arkamızdan gizli kapaklı iş çevirme! lütfen bu duruma sessiz kalmayalım lütfen
borcunuzun ne kadar olduğunu http://onlinetahsilat.sgk....tr/WebTahsilat/index.jsf linkten öğrenebilirsiniz. hepimize şimdiden geçmiş olsun. inşallah bu duruma kimse sessiz kalmayıp hakkını savunmaya çalışır.