kendilerini milletlerine, özgürlüğe, eşitliğe, demokrasiye, halkların kardeşliğine, insanlığa adayan insanlara saygı duyan bir gruptur. sevgilisine şarkı yapmak yerine içinde yaşadığı dünyanın pisliğini üzerine bulaştırmamış insanlara şarkı yapması ve onları anması şahsımın ve şahsım gibi "insanca" düşünen insanların nezdinde saygı duyulası bir iştir.
che guavera'ya terörist diyen insanların şarkılardaki anlamı algılabileceklerini düşünmediğim için varsın dinlemesinler. kendilerini ancak nihat doğan tatmin edebilir, evet.
(bkz: #3645937)
hiçbir zaman "kürdün gelini" adlı parçayı albümlerinde seslendirmemiş olan gruptur. işte bazı kişiler o kadar cahildirlerli onlara ne anlatırsan anlat boştur çünkü ocaklardaki reisleri onlar için en değerli kişilerdir, reisleri ne derse odur.
grup yorum, "kürdün gelini" parçasını seslendirmemişse bile reisleri seslendirmiş diyorsa seslendirmişlerdir. buna itiraz etmek mi? git işine!
yorulmayan yorum yeteneğine sahip gruptur. popüler kültürün şarkılarını seslendirseler zirvelerden inmeyeceklerdir. ama onları onlar yapan onlardaki mücadele azmidir.
siyasi düşünceleri ya da hayat görüşeri müzikalitelerinden daha ileride olan gruptur. yaptıkları müzikten çok siyasi düşüncereli konuşulur, tartışılır kendilerinin. doğal olarak albüm satış rakamları müzik albümü satışı olarak yorumlanmamalıdır. bir siyasi zümrenin talep ettiği ürün gibidir bu. bir nevi bilmemne örgütüne yardım için kalemlik satıyoruz almaz mısınız tadındadır yani.
ilk albümlerinden bu yana tam 21 yıl geçmiş. 1985 te kurulduğunda tiyatro oyunlarına vs. müzikler yapan bir üniversiteli grubu olan grup yorum 1987 de ilk kasetini çıkardıktan sonra, albümleri milyonlarca satmış bir fenomen olmuştur.
her ne kadar devrim için müzik yaptıklarını söyleseler de, siyasetle, sosyalizmle hiç bir ilgisi olmayan kişilere de kendini dinletebilmişlerdir. uğurlama şarkısını duymayan ve sevmeyen çok az kişiye rastladım şimdiye kadar. ancak dhkc örgütüyle olan organik ya da gönüllü bağını hiç bir zaman tam kabul görmemiştir. müzik hayatının ortalarında oluşan bu bağ yoruma en çok müzikal açıdan zarar vermiş, şarkılarında basit sloganlar ve marş havası iyice hakim olmuştur. hatta kimi şarkıları ve albümleri dinelenemeyecek kadar kötüdür.
yorum'un eylem yapar gibi müzik yaptığını görmek çok kolay. gerçekleştirilen bir çok eyleme gönüllü olarak katılmış, şarkılarını seslendirmiş, tanıtımlarını kliplerle değil halk konserleriyle yapmışlardır. hatta bizzat üyelerinin gerçekleştirdiği eylemler bile vardır. ortaköy kültür merkezi'nin kapatılmaması için, zamanında hükümet ortaklarından biri olan cumhuriyet halk partisi'nin ilçe binalarından birini bir kaç saat boyunca enstrumanlarıyla işgal etmişlerdir.
kendilerine yapılan baskıları protesto etmek için ceza evinde ölüm orucuna yatmışlardır. ilkay akkaya, ramazan ayıyla aynı günlere gelen bu eylemde iftarını açmak için masaya oturan polislerden birinin tam zeytini ağzına atacakken kendisini görüp, zeytini bırakıp, başka bir yere gitmesini ve iftarı orda yapmasını gülerek anlatır. hilmi yarayıcı, grubun tüm üyelerinin hapse atıldığı başka bir dönemde ise, ranza borularından ve permatik saplarından yaptıkları kavallarla besteler yaptıklarını, cemo albümünün böyle şekillendiğini anlattığında beni bu gruba bağlayan şeyin diğerleirnden farklı olduğunu anlamıştım. zaten bu kadar baskıya dayanabilmek için de grup yorum olmak gerek. aynı olayların mesela duman grubunun başına geldiğini düşünsenize. duman olup uçarlardı herhalde.
grup müzik hayatına hala devam ediyor ve yakında yeni bir albümleri çıkacak. daha önceki bazı enstrumantal şarkılarının haber bültenlerinde fon müziği olarak kullanıldığına şahit olmuştum. eğer gruptan haberiniz yoksa, daha önce dinlediğiniz ancak kimin olduğunu bilmediğiniz bazı melodilerin bu gruba ait olduğundan da habersizsiniz demektir.
yorum'un yaptığı müzik türü nedir sorusuna cevap, grup ilk kurulduğunda kullanmak istedikleri isimle anlaşılabilir. eğer yeni türkü adı daha önce kullanılmış olmasaydı şu an bu adı kullanacaklardı.
grup yorum üyelerinin silüetlerini yer aldığı meşhur bir fotoğrafı vardır. bu fotoğraf grubun ilk yıllarına aittir. ayaktaki uzun etekli kız da ilkay akkaya'dır. yıldızlar kuşandık albümünde üyelerin bir kısmı değişti. yeni gelen solistlerin hepsinin sesi çok güzel. umarım güzel şarkılar yapacak kadar da yeteneklidirler. ama artık dhkc mi dağılır, yoksa grup mu onlardan kopar bilmem ama, dilerim ilk şarkılarındaki o özgür havaya da yakında yine kavuşurlar, türküleri susmaz halayları sürer.
müzik hayatlarının ortalarında herhangi bir örgütle ilişkisi ortaya çıkmamıştır nitekim; grup yorum'u oluşturan zaten başlı başına bir "örgütlülük"tür.
gereksiz tartışmaları bir yana koyduğunuzda iyi müzik dinlemek isteyenlerin yöneleceği bir gruptur. içeriği beğenmeseniz bile, içeriğin biçimde nasıl yansıtıldığıyla, anlatmak istenenin doğu-batı senteziyle nasıl işlendiğiyle ilgilenenler dinleyebilirler. Aynı şekilde (bkz: Zülfü Livaneli) bestelerinin Londra Senfoni Orkestrası tarafından yorumlandığı albüm de dinlenebilir. (bkz: Timur Selçuk)'un babası (bkz: Münir Nurettin)'in eserlerini yorumladığı 2 cd'lik albüm de bu açıdan iyidir.
çok geç keşfettiğim grup. ama şu an için yaptıkları şarkılar ve devrimci duruşlarıyla büyük takdirimi kazandılar. açıkcası grup yorum dinlemek bir ayrıcalıktır, şarkılarını dinlediğimde özellikle günümüzde yozlaşmış pop ve arabesk kültürü içinde böyle bir grupla iyiki tanışmışım diyorum ve bu müziğe çeşitli önyargılarıyla yaklaşıp bir tane bile şarkısını bilmeyen çok sayıda kişi olduğunu bildiğim içinde çoşkum bir kat daha artıyor. hangi şarkısından türküsünden bahsetmeli ki... eserlerinde ki sözlerin harikalığından,işte bu özgün müzik-protest müzik dedirten çeşitli çalgı kullanımlarından, solistlerinin adeta yaşayarak şarkı okumalarından mı bahsedilmeli bilmiyorum ama kulağa hoş gelebilecek her türlü ezgi ve en önemlisi cesurca dile getirilen söylemler ile bu grup yorum hakikaten müzikten teknik olarak pek anlamasam bile inanılmaz zevk alarak dinlediğim eserlere sahip..
3 - 5 cümle ile geçiştirilemeyecek siyasi bir müzik grubudur. Siyasi eylemlerini müzikle birleştirerek yollarına devam eden inançlı insanların birarada olduğu topluluk.
Konserlerini genellikle 'Haklıyız, Kazanacağız!' şarkısıyla tamamlıyorlar. Akıllarındaki umudu yitirmeden albüm yapmaya devam ediyorlar. Son albümlerini aralık 08' de çıkaracak olan grup, daha da olgunlaşarak şarkılarını ve tarzlarını yenilemiş. Daha fazla kürtçe söze yer veriyorlar. ''Bütün dünya hakları kardeştir!'' düşüncesini hala şarkılarına sığdırıyorlar.
Siyasal düzende olan yanlışlığı eleştirerek, kendi düşüncelerini şarkılarının arasına yayan liberal grup. Birçok alt grubu bulunuyor ve gruptan içeri giren birisi olursa onun yerini dolduruyor.*
yaklaşık 14 senedir aralıksız dinlediğim. bana düşünmeyi, sorgulamayı, müziği ve sanatı sevdiren; hayatımda önemli bir yeri olan ancak ne yazık ki bundan sonra bende hoş bir hatıra olacak gibi görünen müzik grubu. zira başeğmeden adlı son zamanlarda değil hayatım boyunca dinlediğim en kötü albümü çıkarmış müzik grubudur. günlerce müzik markete "yorum'un cd'si çıktı mı" diye sorduktan sonra bu kadar basit bir albümle karşılaşmak inanılmaz derecede hayal kırıklığı yarattı. ne lan bu şimdi? ne yapmaya çalışıyorlar? yorum içine ajan felan mı soktular yoksa diye düşünmeye başlayacam böyle giderse.
insanlar yalan atmayı ne güzel de beceriyorlar. hayır yalan atmak tamam da, bu kadar ahlaksızcasını, bu kadar adicesini atmak başlı başına bir merifettir sanırım.
grup yorum, ilk kez albümünü kendileri yapmıştır; idil kültür merkezi'nde yapmıştır.