Gregor samsa'nın ailesiyle yaşadıklarını bir sabah uyandığında böcek olmadığı halde her sabah yaşayanlar var. ailesiyle sevgilisiyle arkadaşlarıyla çevresiyle.
yahudi yazar franz kafka'nın en ünlü eseri olan dönüşüm adlı romanın baş karakteri.
kahramanımız sabah uyandığında kendisini bir böcek olarak bulur.
Bazen hepimizin hissettiği gibi.
Nerde okuduysam şöyle bir çıkarım var; bireyin kendi olması için uğraşması neticesinde insanlar tarafından böcek gibi görülmesi. Yani ideal insan diğer insanlar tarafından böcek gibi görünüyor Ama şu var böcek olduktan sonra bile işe gitmek için bir yol arıyor gregor samsa. ideal insan bunu yapmaz ki. Aslında gerçek şu kendi ideallerini başkalarına yaranmak başkalarını yaşatmak için yok sayıp sonunda ruhsal ya da bedensel zarar sonucu işe yaramaz hale geliyor. Bu düşüşle hem kendisi hem de ailesi tarafından böcekten farksız görülmeye başlanıyor. Benim de burdan vardığım sonuç; başkaları için yaşarsanız bi yerde ruhsal olarak bitersiniz. Başkaları sizi işe yaramaz görür başkaları için yaşadığınız için yani değerinizi size başkaları verdiği için siz de kendinizi onların sizi gördüğü gibi görürsünüz.
Böceği değil ruh halini seviyorum çünkü bana çok yakın ben de hâlâ koltukların ardında çocukluğumu bıraktırdıkları yerden yaşamaya çalışıyorum ha bir de evet onun kadar çirkin de olabilirim. Ruhu yorgun bir insan, bir böcektir efendim.
mario levi kitabında samsa'dan şöyle bahseder: "Birileri bir kadere mahkûm edilmiştir sanki. insalığını kaybedip, en iğrenç hayvan şekillerinden birine dönüşen Gregor Samsa'nın bu değişiminin bir seçim mi yoksa, bir zorunluluk mu olduğu sorusunu yanıtlamaysa, galiba bu durum üzerine düşünmeye gönüllü olanlara ya da farklılıklarının acısını çekmeye zorunlu tutulanlara kalıyor."
Kafkanın keyfimi kaçıran kitabındaki keyfimin kaçmasının nedeni olan, bir sabah böcek olarak uyanan karakteri. Benim hala böceğin boyutları hakkında şüphelerim var. Alakasız olacak ama insan boyutunda mı yoksa ciddi ciddi böcek kadar mı bu farkı anlamamı sağlayacak hiçbir detay yok.
Kuzen doktor manita bulmuş entel. Bana bu kitabı özetler misin konusu geçerse bir şeyler söylerim dedi. Kabul etmedim incecik kitap al oku dedim. Okumuş “ Of çok saçma, adam böcek falan oluyo nalaka” dedi. “ilişki bitmeye mahkum bence sen bırak kardo.”
bende yazıcam 50 sayfalık bi kitap ammk. bir sabah pelin batu yatağında at olarak uyandı diye başlayacağım. sonra bunu yıllar sonra kapitalist sistemi eleştiriyor ağbii diye anlatacaklar. çünkü toplumlar böcektende salak organizmalar.
bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu. ben de bazen kendimi dev bir böceğe dönüşmüş gibi hissediyorum. sayılıyor mu kafka abi?
20 sayfasını sırf yataktan kalkma çabasına ayrılmış, kafka'nın başkalaşmanın biraz da komünizmi sezinlediğim roman karakteridir. kafka herhangi bir böceği tasvir edilmesini istemese de, bizim yayıncılar hemencecik hamam böceğini kapağa koyuvermişler.
edebiyat tarihinin en ilginç karakterlerinden biridir. en etkilendiğim romanların kahramanlarının isimleri bile hafızamdan silinmişken bu böcek adamınki hala aklımdadır.
(bkz: dönüşüm)
Bir sabah uyandığında kendini bir böcek olarak bulan, ama hala kaçırdığını 05:00 treni ve yetişmesi gereken diger trenle patronunu düşünen hastalıklı karakter. Kendisiyle az önce Kafka aracılığıyla tanıştık.
Meseleyi gerçekten adamın hamam böceği olması zanneden üniversite öğrencilerini gördükten sonra Türkiye'ye siktir çekmeme neden olmuş kitabın ana karakteri.
Anlatılan şey kapitalist sistem zırvalıklarından çok hayatını tek başına devam ettiremeyeceğin bir hale düştüğünde en yakınlarının bile seni terk edeceği. Evine para getiremeyeceğin, kişisel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacağın ve belki yüzüne bakılmayacak bir hale düştüğün zaman tamamen yalnızlığa mahkum edileceğin gerçeğini gözler önüne seriyor. Kapitalist sisteme sövüp durmayın aq, hepiniz bu sistemin dişlilerisiniz. Onu bu hale siz getirdiniz.