graves hastalığı

entry5 galeri0
    5.
  1. 4.
  2. Graves hastalıpı benign hipertiroidik bir hastalıktır. Hastalar ekzoftalmik, periorbital ödemli, amenoreli, infertil, emosyonel labilitesi olan hastalar olabilir. Taşikardiktirler.
    Graves hastalığınun otoimmün etyolojiye sahip olduğu düşünülür, kadınlarda çok daha sıktır bu sebeple. Artmış tsh reseptörü tanı koydurucudur. Tedavide metimazol ve propiltiyourasil kullanılır. Gebelerde ptu daha güvenlidir.
    1 ...
  3. 3.
  4. tiroid bezinin aşırı çalışması (hipertiroidizm) hastalığıdır, otoimmün gelişir (vücut tiroid bezine karşı antikor geliştirir ve bu antikorlar merkezi sinir sisteminden bağımsız olarak bezi uyarır, hormon salınımını sağlar ve bu salınım normal bi uyarıyla gerçekleşmediği için normal geri besleme (negatif feedback) mekanizmalarına karşı da duyarsızdır; hormon salınımı sürekli devam eder). hastalık, basedow graves ismiyle bilinir. klasik olarak; gözlerin yuvalarından fırlamış gibi görünümüyle oftalmopati (göz küresinin arkasında madde birikimi olduğu için göz ileri itiliyor ve bu hastalarda iris yuvarlağı normalin aksine tamamen görülebiliyor); dermopati (özellikle bacağın ön yüzünde* madde birikimi) ve tiroid bezinin genel olarak büyümesi şeklinde bir üçlemeyle diğer tiroid bezi fazla çalışması hastalıklarından ayrılır..
    1 ...
  5. 2.
  6. Serumda TSH reseptör antikorlarının bulunmasıyla karakterize; Tirotoksikozis, ekzoftalmus* ile sonuçlanan infiltratif oftalmopati ve pretibial miksödem gibi belirtilere yol açan, otoimmun bir hastalıktır. endojen hipertiroidizmin en sık sebebidir. En sık genç erişkinlerde ve kadınlarda görülür. Ayrıca, HLA-DR3 kalıtımı ile ilişkilili olduğu saptanmıştır.

    Artmış tsh reseptör antikorları, tsh reseptörlerine tsh gibi etkiyerek tiroid bezinin fazla çalışmasına neden olur. Sonuç olarak tiroid bezi büyür, tiroid hormonları t3 ve t4 artar. Artan t3-t4'e bağlı olarak da, tsh miktarı azalır.
    0 ...
  7. 1.
  8. toksik guatr. tsh yokluğuyla karakterizedir. ya da çok azdır. immünoglobülinler tsh reseptörüne bağlanıp sürekli t3 ve t4 hormonu salgılatır. otoimmün bir bozukluktur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük