Gramer dilbilgisi kurallarıdır. Gramer kurallarının bilinmesi dili daha kolay bir şekilde dili bilmeyi ve öğrenmeyi sağlayabilir kanımca. Dil dilbilgisiz olmazdır herhalde. Dilbilgisi kuralları bilinmeden de dil bilinebilir bu konuda hemfikirim ama dilbilgisi kurallarını bütünüyle reddetmek bence iyi bir tutum değildir. Ben bir sitede Dil bilgisi çalışmayın başlığını okudum ve bu başlık beni bir miktar sarstı psikolojikman ama dil bilgisi kuralları kullanılmadan olmaz ki. Yani dilin gramer kuralları dilde kullanılır.
iktidarların, üretmek için çabaladıkları "nesne"... Nasıl ki normal bir cümle kurumunda "özne","nesne" veya "yüklem" varsa iktidarların kurmuş oldukları, daha doğrusu, kullandıkları dilin içinde de kendilerince bir özne, nesne ve yüklem arayışı vardır. harf devrimi başlığında belirttiğim gibi "Çünkü mevcut bir grameri bilmek, bir sisteme boyun eğmektir" iktidarlar da bu duruma bir tepki olarak iktidar olurlar. Kanımca her iktidar mevcut sistemin antitezi'dir. Eğer mevcut iktidar zaten bir antitez geliştirmese onun iktidarına gereksinim olmaz. Neyse... konuyu daha da dallandırıp budaklandırmadan anafikire geleyim:
akp iktidarının son dönemde kullandığı dile bakıldığına "arapça" ve osmanlıca" karışımı bir dil kullanır. Bunun da yanında "sosyal" dil ekseninde de dili "emir kipi" içermektedir. Bu da mevcut iktidarın dil konusundaki eğilimini ve tarihsel anlamda hangi noktada durduğunun bir göstergesidir.
bir dili meydana getiren ses, sözcük yapılışı, sözcük haznesi, anlam değişmeleri, cümle kuruluşu gibi unsurları inceleyip kurallara bağlayan dil bilgisi.