Kimyasal Bileşimi: C
Kristal Sistemi: Hegzagonal
Kristal Biçimi: Düz, levhamsı kristaller şeklinde, genellikle ince-iri yapraklanmalı kütleler halinde ayrıca ışınsal agregatlar, pullar halinde; tanesel ve toprağımsı
Sertlik: 1 - 2
Özgül Ağırlık: 2.09 - 2.26
Dilinim: {0001} mükemmel
Renk ve Şeffaflık: Demir siyahı-çelik grisi; opak
Çizgi Rengi: Siyah
Parlaklık: Donuk metalik parlaklıkta
Ayırıcı Özellikleri: Aşırı yumuşak, yağlı görünümü, kağıdı ve eli çizmesi. Siyah çizgi rengi, düşük özgül ağırlık ve rengi ile molibdenitten ayrılır.
Bulunuşu: Çoğunlukla kristalin kireçtaşı, şist ve gnays gibi metamorfik kayalarda oluşur. Ayrıca magmatik kayalarda ve pegmatitlerde, hidrotermal damarlarda, kuvars, biyotit, ortoklaz, turmalin, apatit, pirit ve titanit ile beraber bulunabilir.
1779'da isveçli kimyacı carl w. scheele'nin, karbon türevi olduğunu keşfine kadar bir kurşun ceşidi zannedilmiş madde. kurşun kalemin de hammaddelerinden biri. eski yunan'da yazmak anlamindaki graphein fiilinden gelen grafit isminin isim babasi ise alman jeolojist abraham g. werner.
yaklaşık 3000 derecelik bir ısıya maruz bırakılarak, başta matkap ucu olmak üzere sanayide kullanılan sentetik elmasın elde edildiği mineral.
elmasla aynı kimyasal formüle sahip olmasına rağmen, şeffaf olan elmasa karşılık siyah olması, bilinen en sert mineral olan ( mohs sertlik skalasına göre sertlik değeri 10 ) elmasa karşı 1-2 sertlik derecesine sahip yumuşacık bir mineral olması, bilinen en pahalı minerallerden biri olan elmasa karşı ucuz minerallerden biri olması, nadiren bulunan elmasa karşı yaygın bulunan bir mineral olması oluşumundaki mantık hatasından kaynaklanır.
hegzagonal kristallenme yerine kübik kristallenmeyi tercih etse kral olacakken, yaptığı tercihle kralın soytarısından olmanın ötesine geçemez.