bu mesleği seçenlere 'kimin ahını aldın?' sorusunu sormak kendimi alamıyorum. bu mesleği seçecek kişilerin, sabır katsayısının yüksek olması gerek. müşteriler ayrı bir dünya birde operatörüde, dizgiciside, iki tık tık yapmasını öğrenende grafikerim diyor bunlar cebelleşmek tabi yıpranma payını artırıyor.
okulda okurken amcalar teyzeler sorardı,
+ ne okuyodun evladım.
- grafik
+ ha güzel trafik polisi olcan değil mi?
- yok grafik grafik!!
+ ve final memur oluyor değil mi bunlar evladım.
günümüzde biraz photoshop,freehand bilenin her kişinin kendisine yakıştırdığı sıfat,ünvan.hayır bir boku beceremiyorlar sonra olan bize oluyor.okuduğum bölüme baktığımda bile grafiker olabilecek insan sayısının ne kadar az olduğunu anlayabilmemi sağlamış meslektir.ayrıca gelecekte olmak istediğim meslektir efenim.
internet üzerinden biraz araştırma yaparak, coreldraw veya photoshop adlı programların nasıl kullanıldığı hakkında ufak bi fikir edinen kişilerin, ben grafikerim diye ortaya çıkması mesleği iyice ayaklar altına sermiştir.
bide bazı formlarda veya bloglarda hazır vektörel çizimler çıktıki bunlardan hiç bahsetmek istemiyorum...
Programı öğrenip ben grafiker oldum diyeni çoktur. iş programı bilmekle bitmez. Elinde cetvel ölçüp biçip her şeyi yerli yerince oturtan , Sadelikten yana olup en şık tasarımı yapan ve iş sonunda elinize sağlık lafını duyan grafikerdir!
sosyal hayat denen bir şey onlar için yoktur. işyerinde tasarımdan çok baskı öncesi film klişe bıçak vs şeylerle uğraşırlar. yeri geldiğinde bilgisayarla tekme tokat dövüştükleri olur. delidirler evet
anlamadığım okudum okulda grafik okuyan kişiler çok azdı, ama piyasada grafiker kaynıyor.zaten aynı okulda okudugum cogu arkadasımda bu işi yapmıyor ya ben neyse bişey demiyorum
bilgi, imge, mesaj bombardımanı içinde yaşadığımız şu çağda çok önemli bir görevi üstlenmiştir.
bence yaratıcılığını bir tarafa koyacak olursak iyi bir grafik tasarımcı sadeleştirmeyi doğru şekilde yapandır.
çünkü grafik tasarımcı, mekanda, dergide, kitapta, afişte, broşurde, katalogta yol gösteren işin gizli öznesidir. yol gösterdiği kişiler ise hayli meşgul hayli kafası karışık hayli mesaja boğulmuş insanlar topluluğudur. işte grafik tasarımcı bu kitleyi yormadan meramını doğru anlatırsa, mesajini iletirse, kirlilik yaratmazsa iyidir hoştur.
bir gün içinde 36 saat çalışabilen bu arkadaş, photoshop, illustrator, freehand yanında dreamweaver ve flash programlarını da iyi derecede bilir zira sektör dijitale doğru kaymaktadır.
hassektör!
Türkiye'de reklamcılık bölümlerinde ilginç şekilde bir anda açılan kollardan biridir.
- Ne olmak istiyorsunuz? Grafiker mi, metin yazarı mı yoksa müştem mi?
- Eöö... Grafiker olalım bari.
- Hadi.
Bu muhabbetin ardından size verilen pratik ödevleri, projelerde aldığınız görevler buna yönelik gelişir, güzeldir. Ama "reklam" sektörünün kesinlikle en zor işlerinden birisidir, metin yazarının kağıt üzerinde verdiği, çoğunda cümleyle anlattığı şeyi önce kafada görselleştirmek, arkasından da mac'e aktarmak gerekir.
biçok kere denk gelmiştir internet ortamındaki iş ilanlarında grafiker aranıyor tarzı konulara fakat aranan özelliklere "şundan da olsun" mantığıyla css, actionscript, javascript de yazıyor olmaları aslında ülke genelinde ne kadar da kavramlardan uzak olduğumuzu gösteriyor.
web tasarımıyla ilgilenen bi' grafiker yapısı gereği ucundan azcık css bilir. ki aslında sadece tasarıma odaklıysa bunu bilmesine de gerek yoktur ama gel gör ki tasarım ve kodlama işinin tek bir insanda vücut bulmasını arzulayan geri kafalar yüzünden bu gerçek sümen altı edilmiştir.
Zordur efendim, gerçekten zordur.
Ele ayağa düşersiniz bir süre sonra, hiçbir afiş afiş değildir onlar için, baktığınız ve gördüğünüz bir rakiptir, herkes reklama bakar hoşuna gider, onlar bakar layerları ve effectleri görürler, hangi programın hangi aracıyla ne şekilde yapıldığını düşünürler.
Hiçbir zaman, çoğu reklamdan keyif alamıyacak insanlardır.
Photoshop ve corel kullanırım, hatta photoshopu konuştururum, ama hiçbir zaman dilim varmıyacaktır gerçekten grafikerim ben demeye.
Çünkü photoshop bir denizse corel ayrı bir deniz, freehand ayrı, illustrator ayrı, hele 3Dmax, Camera 4D apayrı bir denizdir, çok zor bulunurlar.
iyide kim yapıyor bu tasarımları o zaman?
Siktirboktan 2 çizik atan grafiker kardeşim, nasıl kim yapıyor? yazının rengini maviye çevir, google da bir arkaplan indir, onu arkasına koy, 100 Tl'lik afişi 50 TL'ye bas, senden ala grafiker mi var?
Maalesef kimse işin kalitesine pek odaklanmaz türkiyede.
Zaten işin ehli insanlarda ya Türkiyede çalışmaz, ya da büyük kurum ve kuruluşlarda görev alır.
iyi para mı alırlar? iyi aldıkları söylenir, alıyorlardır da muhtemelen, ama para için yapılabilecek en son meslektir.
Çünkü ortada somut hiçbir şey yoktur, tamamen yaratıcılıktır mesele.
Dolayısıyla kafa patlatmak mecburidir...
zordur,yaptığınız,didindiğiniz,özendiğiniz tasarıma şöyle bi bakıp "olmamış" diyenlerin olmasından dolayı meslekten kendinizi soyutlamaya kadar gidersiniz.Grafikerim demek "hayalgücünü" en son noktasına kadar kullanmak demektir.
benim gibi tabela, digital baskı, kutu harf, folyo kesim tarzı bir yerde grafikerlik yapıyorsanız şayet; o yıkılmaz karizmanızı anadolunun bağrından kopup gelmiş bir yobaz tarafından bacım arabamın arkasına "65ihsan65" yazarmısın diyen karizmanızı yıkan birisiyle her an tanışma ihitmaliniz çok yüksektir.