basit olarak söylemek gerekirse duvara yazı yazma sanatıdır. fakat bu yazı yazma eylemi normal yazı şeklinde değildir.
graffitinin illegal olarak sürdürülmesi çoğu insanın tepkisini çekmektedir. genelde bu kamu malına ve özel mülkiyete zarar verme kapsamına girdiği için zararları vardır ve gayet büyük cezalara karşılık gelebilir. dünyada genelde siyasi olaylarla birlikte ortaya çıkmış olan graffiti'nin doğumu yasaların dışında olmuştur. birçok söylenti dolaşmaktadır fakat en çok bilinen taki isimli bir postacının gittiği yerlerde ismini bırakmasıyla graffiti'nin ortaya çıktığıdır. fakat 2.dünya savaşı'ndan sonra veya zencilerin kendi bölgelerini belirleme zamanlarında graffiti gelişmiştir ve değişerek günümüze ulaşmıştır. ilk zamanlarda yasadışı kalan bu sanat zamanla izin dahilinde özgürleşebilmiş ve sınırsızlaşmıştır. fakat ülkemizde hala bu sanata dair önyargılar parçalanamamıştır.
gelirsek graffitinin bölüm veya çeşitlerine;
en basit şekli olan tag denilen şey normal yazıya en benzerdir. fill-in veya outline kavramlarını kullanmadan sadece imza veya mesaj bırakmak graffitinin tag alt kümesinin içine girer. normal yazıya en benzeyen olmakla beraber writer'ın handstyle'ı doğrultusunda değişmekte olan ve başlı başına bir sanat olan bölümüdür. illegal veya legal olarak kullanılabilir çünkü genelde imza yerine tag kelimesi kullanılmaktadır.
illegal graffiti'de en büyük yere sahip olan bombing kavramı kişinin grubunun veya kendi tag'inin veya ulaştırmak istediği mesajın düz bir yazı şeklinde değil, kişinin style'ına göre şekillenmiş olmakla beraber iç boyama ve dış hatların çekilmesiyle fakat illegal olması sebebiyle bu işlemlerin biraz hızlı yapılmasıyla,ayrıntıya pek fazla düşülememesiyle yapılır. dediğim gibi ayrıntı pek fazla önemsenemez. önemli olan en hızlı şekilde en çok şey iletmektir. illegaldir.
stencil ise graffiti sanatı dahilinde yer alan kavramdır. genelde protest graffiti başlığında anılır ve çoğu grubun kendi imzasını veya sloganlarını iletmek için kullanmakta olduğu yoldur. bunu kızılay'da da görebilirsiniz filistin'de de harlem'de de. graffitinin en çok mesaj taşımakta olan kavramıdır. genelde mukavva veya metal plaka üzerine, kontrastı alınmış resimlerin ana hatlarının kesilmesi ve boşluk kalan kısımlara boya sıkılmasıyla uygulanmaktadır. başlı başına bir kültür olan stencil'in en büyük temsilcisi banksy'dir. yaptığı müthiş çalışmalara google vasıtasıyla iki-üç saniyede ulaşmak mümkündür.
kalan bütün çalışmalar ve duvara yapılan eserler sadece duvar kısmına girmektedir. bunun içine style ürünleri ve karakterler girebilir. önemle belirtmek gerekir ki graffiti düz yazı değilse 2-3 aylık bir toy'un(genelde toy kavramı kullanılır) yaptığı bir çalışma da değildir henüz. cidden yıllar boyu çalışma gerektiren ve insanın kendi ürününü kendisi aldığı zaman en büyük hazzı veren sanattır. sadece bir yerden veya bir şekilde öğrenilmekle yapılamayacak kadar serbest ve özgür bir sanattır. mutlaka sanatçının kendisini geliştirmesi ve uzun yıllardan sonra da kendi style'ını üretmesi gerekmektedir.
aklından geçeni duvara yansıtmak, ruhun ile duvarın birleşmesidir. kagit uzerinde baslarsin. kursun kalem ile harita metod defter uzerinde yaptigin cizimler giderek boyut kazanmaya baslar. belirli bir yol kat ettiginin farkına vardıgında cizimlerini abladan aşırdığın a4 kağıtlara taşırsın. zaman içersinde kendini gelistirerek duvarlara akmaya baslarsin. ardindan seni tutabilene aşkolsun zaten. gerekirse okula yürüyerek gidersin, ogle yemeklerinde tok olduğunu iddia edebilirsin. fakat nihayet haftasonu geldiğinde bütün hafta boyunca biriktirdiğin harçlıklarla gerekli malzemeleri alıp duvarın ile başbaşa kalmak seni öyle mutlu eder ki, sahnede alkışlara tutulmuş assolist edasiyla başlarsın işini yapmaya. ortaya cıkan calısmanın gorunumu onemli degildir senin icin. emegin vardir o duvarda, ic dunyandan izler tasir. dolayisiyla kiymetlidir senin icin calismalarin. ugruna kavga edersin, kovalanirsin, aci cekersin, heyecanlanırsın, tirsarsin vb... fakat geriye donup baktiginda "iyiki ugrasmisim bea ne gunlerdi ulan" diyebilme şansına sahipsindir. ayrıca bakmakta fayda var (bkz: kestaneyi cizdirmek) (bkz: karakolda sabahlamak)
allah vergisi bir yetenektir. (şahsen kendimde öyle hiç çalışmadım, özenmedim ama ciddi şekilde yazabiliyorum)
antalya da üye olabilinecek bir topluluk vardır, toplanıp çeşitli mekanlara yazarlar...
nasıl bir şey olduğunu görmek isteyenler taksim'deki atlas pasajı'nın arka kapısına açılan sokağa göz atabilirler. oradaki şeyleri gördükten sonra insanın "ehe hipap ya, sanat falan olmaz ki" diyesi gelmiyor.
türkiye'de bazı gerici insanlar tarafından "o da neymiş duvarları pisletiyorlar sadece yaptıkları da birşey olsa sanki" hükmünü yemesiyle, graffiti artık suç konumuna gelmiştir. graffiti yapanları sadece graffiti yapanlar(writer) ve birkaç aydın kesim destekler.
Bir yazı belirleyip graffiti spreyiyle onu şekilli mekilli şükela bir biçimde çizip boyamaktır. Sanattır o. genellikle rap'çiler tarafından yapılır. böyle tiplerin giyim tarzlarıda farklıdır. tag grafiti ise her şansın kendine ait bir tag'i vardır. bunu geliştirerek şekilli biçimlerde yazarlar.
ilk çağlara dayanır. Mağara duvarlarına çizilen resimler birer basit grafittidir. Bazı çevrelerce vandalizm olarak değerlendirilen bu sanat, yakın tarihteki ilk örneklerini 2.Dünya Savaşı sırasında Berlin Duvarı üzerine yapılan protest çizimlerle vermiştir. Daha sonra ABD gençleri arasında hızla yayılan grafitti, günümüzde sosyal ve siyasi grupların görüşlerini halka duyurma yöntemi olarakta sıkça kullanılır. Bunun dışında hemen hemen dünyanın heryerinde kişisel ifadelerinde grafitti sayesinde ifade edildiği bilinmektedir.
adına çok küfür yediğimi tahmin ettiğim sanatsal olay. ne kamyonetler, ne otobüsler, ne trenler.. o insanlar beni affetsin. bıraktım üzülerekten.. (bkz: vandalizm)
tamamen sokak sanatıdır bunun okulu veya kursu, eğitimi yoktur hocam. Graffiti sanatı, dikkatinizi çekerim sanat diyorum, kişinin hayal dünyası ve becerisine dayanan bir sokak sanatıdır. Türkiye'de önemli temsilcileri vardır. Bunlardan bazıları S2K, stilbaz cru, soi street crew, koac gibi. Bu crewler de yer alan writerların taggleri yani nicklerini yazayım. Dilerseniz araştırıp bakabilirisiniz çalışmalarına. Bakeroner, desan 21,turbo, met, leo, side, semy, wase, dark, krys2, set gibi. Ve ıstanbul'da yaz aylarında Galata köprüsünde graffiti festivali düzenlenmektedir.
1998 den beri uğraştığım, zaman zaman ara vermekle birlikte yine gaza geldiğim hobi. sanat dır değildir o kısmı ile ilgilenmiyorum.. nasıl bir psikoloji ürünüdür onu da sorgulamaktan vaz geçtim.. seviyorum ulen işte..
Lise yillarinda yazmaya basladigim (sketch sadece) lise sonda wildstyle ve 3d calismalari cizmisken universteye gecince o yaptiklarimi karikatur sergilerimde yayinladigim rektor beyin bile cok dikkatini ceken bir sanat (bence) ..karikaturlerle suslenir genellikle..
universitede hic yazamasamda graffiti kapsaminda bi duvara uni.nin logosunu cizesim var..
Balikesirde ustadlari var yaylada avm nin arkasi tamamen bombalanmis ama legal sekilde..