gotik metal

    6.
  1. öncelikle "gothic" kelimesinin anlamına ve nerden geldiğine bakalım.*

    bu sözcüğü ilk kez kullanan rönesans dönemi ıtalyan sanatçıları için gothic terimi,oldukça değişik bir anlam taşımış ve klasik biçimlere karşı çıkan kuzeyli barbarların, özellikle cermen kökenli halkların kültürünü simgeleyen bir sözcük olarak kullanılmıştır.

    gothic sözcüğü,ilk önceleri rönesans olgusunun dışında kalan tüm barbar kültürü ifade etmek için kullanılmıştı.ancak sonradan,bu kültür daha iyi anlaşılıp,takdir edilmeye başlanınca daha dar bir anlamda,yalnızca mimari bir biçimi belirtmek amacıyla kullanılır oldu.daha yakın dönemlerde ise,halk dilindeki anlamıyla,tümüyle dinsel yapılarla,özellikle katedraller ile bağdaştırılan bir terim haline geldi.

    "new english dictionary" (yeni ingilizce sözlük) gothic sözcüğü için şu tanımı vermektedir:
    "batı avrupa da xii. yüz yıldan xvi. yüz yıla kadar yaygın olan mimari stil için kullanılan terim.stilin temel özelliği sivri kemerlerdir.aynı zamanda mimari ayrıntılarda ve süslemede de uygulanmıştır".

    gothic(goth) metal ise,tarzını ortaçağın dini ve kültürel yapısında bulunan öğelerden aldığı için bu ismi seçmiştir.gothic metal, ortaçağda kullanılan giysiler,melodiler gibi öğeleri alıp,onu metal müziğin sertliğiyle harmanlamış,dinlenmesi kolay ama anlaşılması bir o kadar da zor,kendine özgü bir metal türüdür.zaten yeterli ingilizceniz varsa anlarsınız.sözlerde bol bol incilden alıntılar,ortaçağ avrupasından türetilmiş efsaneler ve latince kelimeler görülür.ciddi anlamda "gothic" metal grupları için geçerlidir bu...yoksa günümüzde örneğin anathema bu tarza uymamaktadır.

    doğuşu :

    90'lı yılların başında paradise lost tarafından ilk temelleri atılmıştır.ilk başlarda biraz garipsense de sonradan kabul görmüş,gelişmiş ve benimsenmiştir.ılk çıkan gothic metal gruplarını müzikal açıdan ele alırsak günümüz gothic metalinin aksine ağır gitar riffleri,çok az klavye ve çok az melodi kullanıldığını görürüz ve bu ilk gothic metal gruplarının vokal tarzlarına bakarsak da,genellikle brutal vokalin ağırlıkta olduğunu görürüz.brutal vokal deyince aklınıza hemen death veya black metalle benzeştiği gelebilir.ama alakası olmadığını da belirtmek zorundayım.death veya black metal yapan gruplar gitarları ve bateriyi çok yoğun bir şekilde kullandığı için vokaller şarkıya ayak uydurabilmek amacıyla şarkıyı çarçabuk söyler.gothic metal ise bu tarzlardan bu noktada ayrılıp daha sakin ve anlaşılır bir şekilde ve isyan dolu bir halde kullanmıştır,brutal vokalleri.
    aslında gothic metal;celtic frost,bir kaç yıl sonra paradise lost ve theatre of tragedy gibi,bayan vokal,melodik klavye ve ağır doom riffleri kullanan gruplardan evrimleşmiştir.type o negative, my dying bride ve anathema gibi gruplar da temel olarak insanı ürperten klavye ezgileri ve ağır hüzünlü havasıyla dikkat çeker.bayan vokalleri ve death metal gırtlağıyla metal tarihinin ilk gothic şarkısı olarak paradise lost'un gothic albümündeki aynı isimli "gothic" gösterilir. albüm, the gathering gibi gruplara hatta paradise lost'un kendisine bile ilham kaynağı olmuştur.

    son dönem goth metal :

    90'ların sonlarına doğru gelirken ortaya daha yumuşak bir goth metal tarzı çıktı.bu tarzı benimseyen gruplar da temel olarak kendilerine bayan vokali belirlediler ama doom metal öğelerinden ve erkek death vokallerden uzak durdular.the gathering, within temptation, lacuna coil, lacrimosa ve tristania gibi gruplar bu tanıma uyan soft gothic gruplarıdır. bu gruplardan bazıları aynı zamanda müziğe elektronik sesler veya klasik rock müziğini ekleyerek daha geniş kitlelere yayılma amacı güttüler(theatre of tragedy gibi,ama ellerine yüzlerine bulaştırdılar ve şu an için teknomsu bir grup diyebiliriz onlara).

    sözlerin kaynakları :

    genel olarak gothic metal'in sözleri de belirli konular üzerine sabitlenmiştir; din ve tanrı, cennet-cehennem,romantizm,erotizm(my dying bride'ın ilk albümlerinin sözlerini çevirin...porno film senaryosundan farksızdır)korku, depresyon, matem, boşluk ve ölüm...yani goth metalin sözlerini,ülkemizdeki arabesk müziğin sözlerine benzetmekte doğru olmaz.arabesk müzik "allahım nolur yardım et" şeklinde yaşanan her acı nedeniyle tanrıya sığınırken,gothic/doom metal sözleri olaya "bu dünyayı sen yarattın,öyleyse korumakta sana düşer,görevini yap" anlayışı nedeniyle çektiği her acı nedeniyle direkt tanrıyı suçlar.

    "bu nedenle bu tür müzikleri dinleyen insanların dini duyguları zayıftır"

    hakkında düşünülen yanılgılar :

    gelelim bu tür müziğin bazıları tarafından dışlanma sebeplerine...şöyle bir örnek vereceğim.hizbullah gibi örgütler yüzünden batı dünyası,koskoca islam alemine tek bir kılıf giydiriyor.baştan aşağı beyaz giyinmiş,sakallı,pis ve sırtında kalashnikov taşıyan...demek istediğim her akımı,inancı,görüşü sulandıran insanlar mevcuttur.gothic metali sulandıranlar ise;

    - ağustos ayında güneş en tepedeyken bile baştan aşağı simsiyahtır.
    - aslında tikky nin ta kendisidirler.hatta bu insanlara goth metal dinleyen tikky'ler diyebiliriz.hemen hemen hepsi parasızlığı,uzakdoğuda bir ülke adı sanır.
    - hatunları,"ben her şeyi boş verdim...hayat beni s.kmiş..şu s.kse ne olur" mantığıyla olaylara yaklaşmakta,90 metrekarelik bir evin boya badanasına yetecek kadar boyayı yüzüne,orasına burasına sürmekten çekinmemektedir.
    - erkekleri ise abazanın önde gidenidir.tek amaçları mala vurmaktır.ibne gibi konuşmak hoşlarına gider.

    gerçek dinleyiciler ise sadece kendilerini ruhsal yönden depresif hissettikleri,bu müziği sevdikleri için dinlerler ve kendilerine yakıştırılan;con con,artist,zibidi,göt,götik(gothic'i böyle okurlar ya) yakıştırmalarına sonuna kadar uyuz olurlar.

    ***
    14 ...
  2. 2.
  3. moonspell,en başarılı gothic metal gruplarından biridir.gothic metal,tarz olarak eski roma dönemindeki ayinler,hıristiyanlık ayinleri,bol org'lu dualar gibi oluşumlardan esinlenmiştir.black metal kadar sert olmamakla birlikte inanılmaz bir etkileyiciliğe sahiptir...
    8 ...
  4. 15.
  5. anathema'nın yaptığı müzikle alakası olmayan müzik türüdür.
    7 ...
  6. 5.
  7. Paradise Lost 1991'de Gothic albümünü çıkardığında, kimse bu ikinci albümlerinin bizleri yepyeni bir türle Gothic Metal le tanıştıracağını bilmiyordu. Bu albümde Paradise Lost, doom ve death metallerden elementler kullanıp bunlara Nick Holmes'un erkeksi ve Sarah Marrion'un duru seslerini eklemişti. ingiltere'ye kalsaydı kadın vokaller fazla ilgi görmediğinden bu hikaye burada biterdi elbet. My Dying Bride ve Anathema kadın vokalsiz bu işi sürdürenlerin başını çektiler.

    Avrupa'nın diğer ülkelerinde durum farklıydı tabii ki. 1992'de Hollandalı grup The Gathering Bart Smits in kükrediği ve Marike Groot un şakıdığı ilk albümleri Always i yayınladı. 1995' teki üçüncü albümleri Mandylion la bir devrim gerçekleştirdiler: Bart kovuldu ve Anneke Van Giersvergen tahtı ele geçirdi.

    Aynı yıl, Theatre of Tragedy adlı grup Norveçte ilk albümlerini yayınladı. Albümde Raymond I Rohonyi ve Liv Kristine Espenaes yine yumuşak kadın ve sert erkek vokali örneklemelerine katkıda bulundular. Velvet Darkness They Fear , grubun 1996 çıkışlı albümü , 1994'te yayınlanan The Third And The Mortal demosu Sorrow ile birlikte Norveç açısından satır başı sayılırlar. Bu çalışmalarda geleneksel müzikle birleşen sert gitar rifleri hem grupların hem de grupların ürettikleri müzik olan gothic metal in daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamanın yanısıra ülkeyi de oldukça etkiledi.Norveçli grupların çoğu röportajlarında Paradise Lost un adını ansalarda çoğu hem kendileri gibi Norveçli hem de gizemli vokal Kari Rueslatten ve grubu The Third And The Mortal a da çok şey borçludurlar. Female vokalli, dark metal yapan gruplar Norveçte yükselişe geçerler. içlerinden biri etkileyici vokalisti yada başka bir deyişle Attractive Frontwoman , Vibeke Steneile biraz daha yükselir, Tristania. Takip eden gruplar Sins Of Thy Beloved, Madder Mortem, Sirenia oldular. Norveç hala Paradise Lost un kadın ve erkek vokalleri karıştırma geleneğini takip ediyor fakat bu genellemeye Madder Mortem ve Trail of Tears katılmamakta. Trail of Tears çok sevgili bayan vokali gruptan atıp Green Carnation dan Kjetill Nordhus u getirdiler.

    Hollanda cephesinde 1997' de ilk albümleriyle Within Temptation göze batan gruplardandır. Vokalist Sharon den Adel başlarda onların da Paradise Lost tan etkilendiğini itiraf ediyor. After Forever , Autumn ve Epica nın ise aynı yıl Angels Fall First albümünü çıkaran Nightwish ten etkilendiğini düşündüğünü söylüyor. Finlandiyalı grup Nightwish sırasıyla Oceanborn (1999), Wishmaster (2000), Century Child (2002) ve Once (2004)albümleriyle kendine hatırı sayılır bir kitle oluşturdu. Within Temptation ise 2000 tarihli Mother Earth albümünün getirdiği başarının molasını 2004'ün sonuna kadar sürdürürken, peşinden pek çok grubu sürüklemeye başlayan Nightwish Avrupa'yı fethetmeye kafasına koymuştu.

    Tamamı Hollanda kökenli olan After Forever 2000, Autumn 2001, Epica ise 2003`te kuruldular.

    Fransada Penumbra , Hırvatistanda Ashes You Leave , italyada ise Lacuna Coil ve macbeth Avrupada adını sıkça duyuran diğer gruplardandır. Almanyada Gothic metal popüler bir tür olmasına rağmen, ülke Flowing Tears dışında adı duyulmuş başka gruba evsahibi olmamıştır. Lüksemburgda Erben der Schopfung (Daha sonra grubun adını Elis olarak değiştirdiler), Avusturyada ise Edenbridge boy göstermiştir.

    kaynak: http://www.bira.gen.tr
    4 ...
  8. 16.
  9. turkiye'de catafalque'in cok iyi derecede gerceklestirdigi muzik turu.

    ayrica vampirizm temali sozleriyle theatres des vampires'i de unutmamak gerekir.
    4 ...
  10. 25.
  11. çoğu zaman * katagorilere ayrılması daha uygun görülen bir metal türü. şöyle örneklendirilebilir;

    gothic doom metal: Type O Negative, Draconian, Paradise Lost*, Lacrimas Profunde, Tristania, Lake of Tears...

    symphonic gothic metal: Epica, Sirenia, Delain, Nemesea, Lunatica...

    gothic black metal:Theatres des Vampires, Agathodaimon, Dismal Euphony, Darzamat, Ancient Ceremony...

    extreme gothic metal: Cradle of Filth, Galadriel, Moonspell, Dimmu Borgir..

    gothic death metal: Before the Dawn, Orphanage, Nightwish, Crematory, Atrocity..

    not: üstat chuck schuldiner* anlatımıyla;

    "metal metaldir, bu müziği katagorize etmek meyve sebze katagorizesine benzemez, saçmadır; bizler heavy metal yapıyoruz.."
    3 ...
  12. 3.
  13. 32.
  14. Gotik metal (gothic metal ve goth metal olarak da bilinir), bir heavy metal alt türüdür. Heavy metalin agresifliği ile gotik rock'ın karanlık ve melankolik atmosferini kombine eder. 1990'ların başında death/doom çıkışlı bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Heavy metalin farklı türlerine gotik tarzın yedirilmesiyle müzikal açıdan kollara ayrılmıştır. Gotik romanlara dayanan şarkı sözlerinde de melodram ve kederden kişisel deneyimlere kadar birçok temaya rastlamak mümkündür.
    4 ...
  15. 1.
  16. öncülüğünü sisters of mercy,inkubbus sokkubbus,nosferatu,children on stun..gibi grupların yaptığı dinlenesi müzik tarzı.müziklerde bolca klavye kullanılır,brutal vokal ağırlıktadır,opera tadında bayan vokaller de kullanılmaktadır.
    3 ...
  17. 28.
  18. gotik metalin müziği karanlık olmasıyla tanınır. Karanlık sözcüğü burada derin, depresif, romantik, tutkulu ve yoğun anlamı taşımaktadır. Gotik metal, "gotik rock'ın karanlıklığı ve karamsarlığının heavy metal ile karışımı" olarak da tanımlanır. Gotik metali "gotik rock'ın soğuk ve kasvetli atmosferi ile heavy metal'in agresifliği ve gürültülü gitarlarının birleşimi" şeklinde tanımlayan All Music Guide, "gerçek gotik metal her zaman direkt gotik rock'tan etkilenmiştir - hafif ve ince sintisayzırlar ve ürkütücü temalar gitar rifleri kadar önemlidir" demiştir.

    Gotik metal, icra eden grupların yavaş ve aşk temalıdan orkestral ve abartmalıya kadar farklı yerlere taşıdığı bir türdür. Türün mimarları Paradise Lost ve My Dying Bride'ın doom metal yaklaşımı; Artrosis ve Draconian tarafından devam ettirilmiştir. Moonspell'in ilk çalışmalarının ve Cradle of Filth'in black metale yakın olan müziği; Graveworm, Drastique ve Samsas Traum tarafınca takip edildi. Tristania ve Within Temptation'ın öncülük ettiği senfonik metal çıkışlı olan hali ise Epica'nın da yaptığı çeşitlemedir. Onun dışında gotik metali; death metal (Trail of Tears), folk metal (Midnattsol) ve alternatif metal (Katatonia) ile birlikte görmek de mümkündür.

    Gotik metalde vokaller de çeşit çeşittir. Erkek vokaller; Dani Filth ve Morten Veland gibi brutal tarzı vokalistlerden, Østen Bergøy gibi kontrtenorler ve Peter Steele gibi bas vokallere kadar uzanan çeşitlerdedir. Bayan vokalistlerdeki çeşitler ise Cadaveria'nın scream ve brutal tarzı, Tanja Lainio'nun (Lullacry) pop-vari vokalleri ve Vibeke Stene'in operatik sopranosuyla örneklendirilebilir. Bayan vokaller gotik metalde diğer metal müzik türlerinden daha sık kullanılmaktadır; ancak tarzın zorunlu ögelrinde birisi de değildir. Theatre Of Tragedy ve Leaves' Eyes'ın vokalisti Liv Kristine, gotik etiketinin sıklıkla yanlış yorumlandığını ve her bayan vokali olan grubun gotik olmadığını düşünmektedir. Gotik metal aynı zamanda diğer metal müzik türlerine göre daha fazla bayan hayranı olmasıyla da bilinmektedir.

    Gotik metal şarkı sözleri epik ve melodramatik olarak tanımlanmaktadır. Türün öncüleri olan üç ingiliz gruba göre, hüzünlü ve depresif şarkı sözleri onların doom metal geçmişini yansıtmaktaydı. My Dying Bride'ın müziği "aldatma ve çeşitli günahlardan oluşan lirik büyüleciliği"ni "acı ve hainlikler"lerle dolu şarkı sözlerinden alıyordu. Anathema, hayatın anlamsızlığı ve intihar konularına yoğunlaşırken Paradise Lost da depresif tarafını hiçbir zaman kaybetmemişti.

    Korku ve romatizmden beslenen gotik edebiyat; Cadaveria, Cradle Of Filth, Moonspell, Theatres des Vampires ve Xandria gibi gotik metal grupları için büyük esin kaynağı olmuştur. Eleştirmen Eduardo Rivadavia (Allmusic), drama ve acınaklı güzelliğin bu tarzın vazgeçilmezleri arasında olduğunu söyler. My Dying Bride'a göre, ölüm, sefalet, kayıp aşk ve romatizm hemen sürekli başka açılarda görülmeye başlanmıştır. Özellikle kayıp aşk temasının Leaves' Eyes ve Theatre Of Tragedy gibi pek çok grup tarafından benimsendiği görülebilir.

    Kişisel deneyimlere dayanan şarkı sözleri de Anathema, Elis, Tiamat, Midnattsol ve The Old Dead Tree gibi pek çok gotik metal grubunda görebileceğimiz özelliklerendir. Önceleri fantastik öyküler üzerine düşen Graveworm, sonraları müzik tarzlarına daha uygun buldukları kişisel şarkı sözlerine geçiş yapmıştır. italyan grup Lacuna Coil'ın şarkı sözlerinde de "fantastik ve gerçeküstü ögelere" yer verilmemektedir; çünkü vokalist ve söz yazarı Cristina Scabbia öbür şekilde, grubu dinleyenlerin kendilerini grupla daha kolay ilişkilendirebileceğini düşünmektedir. Aynı şekilde, insal ilişkileri ile alakalı şarkılara birinin daha kolay bağlanabileceğini düşünen Lullacry de şarkı sözlerini aşk, nefret, tutku ve acı üzeirne kurmaktadır.

    kaynak: wikipedia
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük