an itibari ile cin hukumeti ile didismektedir. bunun sonucunda cin yeni bir arama motoru gelistirip piyasaya surerse seyredin gumburtuyu.
edit: meger varmis bir arama motorlari, ismi de baidu. hatta Nasdaq'da yer alan ilk cin firmasi olma gibi bir unvanlari var. Su an google cin pazarinin yuzde 30'unu elinde bulunduruyor, oysa baidu ise yuzde 63'unu.
yani bu cin kafayi bozsa, dunya pazarina bir arama motorunu su an sunabilir; tipki diger her urunu sundugu gibi. sonra browser'lar, isletim sistemleri, hey hey... olur mu, olsa tutar mi, bunlar ayri konu; ama biz biliyoruz daha on yil once yoktu bu google, simdi allah oldular. cin daha inanmiyor o allah'a, bakalim nasil edicek...
genellikle şarkı sözlerinin bir bölmünü yazıp şarkının adına ulaştığım arama motorudur. doğru ellerde doğru bilgilere yalnış zihniyetlerde yalnış yerlere götürebilir.
Aslında Google ismi artık sadece bir arama motoru ismi olmaktan çımış ve bir sürü hizmeti olan devasa bir şirketin adı olmuştur. Gmail, Earth, Maps, Adwords, Adsense, Wave, Chrome, Docs, Scholar, Latitude gibi sayısız web hizmeti dışında nihayetinde cep telefonu işine de girmiştir ve bundan sonraki dönemde kesinlikle mobilite üzerine yoğunlaşacağının sinyalini vermiştir. Hatta Android diye işletim sistemi bilem vardır ve Microsoft'un tahtına göz dikmiştir.
"1 inç kaç cm" dediğinizde ilk sonuç olarak cevabı gösteren ya da "2+1" gibi bir işlem yazdığınızda işlem sonucunu veren "euro kaç ytl" dediğinizde cevap veren, takımınızın adını yazdığınızda "galatasaray" son maçının sonucunu ve bir sonraki maçını gösteren arama motoru.
google'ın verdiği web tools hizmeti arama yapan insanlarımızı tanımak için eşsiz bir fırsattır. blog yazan insanlar için hem kullanışlı hem de yazılarda hangi anahtar kelimeleri kullanmak gerektiği ile ilgili yol gösterir.
kendi blogumda kullandığım web tools raporlarında çok manidar sonuçlar görüyorum. örneğin 'ihsan oktay anar' başıklı bir blog postuna erişim aylık 2-3 kişi. onlar da postun içinde geçen 'fantastik' kelimesiyle ulaşmışlar yazıya. beni şaşırtan şu oldu ki, bir filmle ilgili yazdığım postun içinde 'lezbiyen' kelimesi geçiyor. ve bu posta aylık ulaşım 55 civarı. arama yapılan cümle ise aynen şöyle 'lez hatunların sevişme vidyoları'... yani yazıyla oldukça alakasız.
burdan ortaya şu çıkıyor; eğer blog postlarınızda 'lezbiyen, seks, sevişme' gibi kelimeleri kullanırsanız, ziyaretçi sayınız artacaktır. belki yazdıklarınızla ilgili insanlar olmayacaktır bu kişiler ama ziyaretçi sayacınız yükselecektir.
google ayna gibi bir yerde. içinde bulunduğunuz toplumun nelerle ilgilendiğini, neleri aradığını gösteren bir ayna.
belirli periyotlarla hürriyet gazetesine ''böyle bir yerde çalışmak istemez miydiniz? '' başlığıyla haber olup, ofis fotoraflarını ve de eğlenen elemanlarını gösterip sonunada temizlikçisi bile bu kadar maaş alıyor diye dan diye gözümüze sokulan arama motoru şirketi.