aşı olayı mantıklı olabilir. ben akbank'tan arkadaşa havale yapacağım. kime havale yapmak istiyorsam onu bana öneriyor üstte. çok şaşırıyorum. konuşma değil içimden geçeni bile biliyorlar artık. gerçekten beyin okuyorlar.
veridir o veri. sen vermezsen o alamaz, anlayamaz, anlamdıramaz ve sana öneri sunamaz.
veri toplama mekanizmaları almış başını gitmiş, koca koca algoritmalar, machine learning'e yatırımlar falanlar filanlar...
Beyin mi okuyor yoksa simülasyon bug mı veriyor ne oluyor bilinmez ama Google, instagram, youtube ve Twitter mecralarında pek çok kez aklımdan geçeni karşımda gördüm. Ve bu denk gelişlerin çoğu reklam falan değil. Eğer bu mecralar karşına bir şey çıkaracaksa dolaylı ya da direkt reklamla ilgisi vardır.
Mesela bir keresinde bir anda aklıma titanik teki dans sahnesi geldi. Ve o sahneyi belki 5 yıldır falan ne bir yerde izledim ne bir kez aklıma geldi. Her neyse o esnada instagramı açtım ve karşımda o sahne mevcut. Eş zamanlılık mıdır teknolojinin yeni bir cilvesi midir nedir bilmem, bilemem.
Belki beyin okumayla uğraşmak yerine direkt yönlendiriyorlardır da farkında değilsindir.
Bu bana daha olası geliyor, her ne kadar mutlak olmasa da imkansız değil. Sonuçta reklamlarda her zaman sevdiğimiz veya istediğimiz ürünler çıkmıyor.
artık iyice emin olduğum, google'ın aklımızdan geçenleri okuyup ona göre reklam göstermesi durumu.
daha önceden de hep bir şüphem vardı, hiç aratmadığım ama düşündüğüm şeyler reklam olarak karşıma çıkıyordu. ama asla emin olamadım, çünkü belki arkadaş ortamında sesli olarak söyleyip, söylediğimi unutmuşumdur dedim. ta ki geçen haftaya kadar...