goldbach kestirimi

entry2 galeri0
    1.
  1. 1742'de Goldbach, Euler'e yazdığı bir mektupta "2'den büyük her çift sayı, iki asal sayının toplamı şeklinde ifade edilebilir" önermesinin, ya doğru olduğunu ispatlamasını ya da bunu sağlamayan bir örnek göstererek yanlış olduğunu ispatlamasını istedi. Goldbach kestirimi olarak bilinen bu hipotezle asal sayılar dünyasına yeni bir heyecan geldi. Bu heyecan o gün bugündür tüm matematikseverleri sardı. Yine de henüz bir cevap bulunamadı.

    Ayrıca, 2'den başlayarak her çift sayıya 3 sayısı (ki bu bir asal sayı) ekleyerek tek sayılar kümesi elde edilebildiğine göre (örneğin:5=2+3; 7=4+3; 9=6+3...) her çift sayı 2 asal sayının toplamı ise her tek sayı da üç asal sayının toplamıdır denilebilir. Bu ifade de zayıf (ya da tek) Goldbach kestirimi olarak bilinir. Henüz bunun da bir yanıtı yok.
    kaynak: http://www.forumuz.biz/co...n_problemler-186402t.html
    3 ...
  2. 2.
  3. goldbach sanısı olarak da bilinir. Christian Goldbach'ın Leonhard Euler'e 7 Haziran 1742'de yazdığı bir mektupta bahsettiği önermedir. Bu önermeye göre; "en azından, 2'den büyük her çift sayı, iki asal sayının toplamı olarak belirtilebilir" (that every even integer greater than 2 can be represented as the sum of two primes) ve "bütün tek sayılar üç tane asal sayının toplamıdır" (every odd number is the sum of three primes) savları ortaya atılmıştır. Günümüzde çürütülmüştür.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük